Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China? Filmul ce l-a făcut o legendă acolo

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.05.2024 - 11:50
Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China - Foto: Facebook/Rock House Events
in film
in china
ciprian porumbescu

Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China? Filmul ce l-a făcut o legendă acolo a fost apreciat și de români, chiar dacă pelicula nu apare în topul celor mai vizionate 25 de pelicule autohtone din România.

SHARE

Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China? În anii 70, filmele românești erau „devorate” de publicul din țara Marelui Zid.

Personaje precum Mărgelatu sau comisarul Moldovan erau mai admirate chiar și decât o legendă ca maestrul artelor marțiale, Bruce Lee. 

Totuși, Rădescu a devenit „marea iubire” a publicului chinez după proiectarea acolo a filmului care i-a marcat, lui însuși, destinul.

Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China? Filmul ce l-a făcut o legendă acolo

Atunci când vorbim de popularitate în rândul publicului chinez, ne referim la zeci și sute de milioane de spectatori care au urmărit, în timp, producții ale cinematografiei românești.

Trebuie spus că România și China au stabilit relații diplomatice încă din anul 1949, iar între 1951 și 1994, peste 70 de filme românești au fost distribuite în acolo, conform tiff.ro.

Un nou impuls în cest domeniu avea să se înregistreze după vizita lui Nicolae Ceauşescu în China condusă de Mao Zedong, între 1 şi 9 iunie 1971.

Unele dintre ele au devenit legendare, de la „Valurile Dunării” și „Zile fierbinți”, până la cele din seria producțiilor cu Mărgelatu și comisarul Moldovan.

De altfel, ele sunt deja considerate „clasice”, par personaje precum cele intepretate de Florin Piersic și Sergiu Nicolaescu au rămas printre cele mai populare în rândul chinezilor din anumite generații. 

Citește și: Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? „Apoi a căzut și a murit”. De ce i se spunea Bibanu?

Dar un film anume i-a fascinat pe spectatorii din îndepărtata țară asiatică. Este vorba de Ciprian Porumbescu“ filmul biografic din 1973, regizat de Gheorghe Vitanidis.

În el este prezentată scurta și dramatica viață a marelui muzician și compozitor, printre altele, a nemuritoarei „Balade”.

Vlad Rădescu, la 19 ani, în „Ciprian Porumbescu” - Foto: Arhiva

Deși nu apare nici măcar în primele 25 ale topului celor mai vizionate filme românești din istorie, din punct de vedere al audienței în România, „Ciprian Porumbescu” a fost, pur și simplu, „devorat” de spectatorii din China.

Pelicula, filmată în cursul anului 1972, l-a transformat pe actorul Vlad Rădescu, interpretul lui Porumbescu, aflat chiar la debutul său pe marele ecran, într-o vedetă de prim rang în Asia.

Filmul biografic a avut premiera, în România, la 1 mai 1973, apoi a fost tradus şi dublat pentru voci în China, unde a fost proiectat în 1978. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care trebuia să fie cizmar. A murit așteptând mașina

A fost îndrăgit atât de mult de spectatorii chinezi, încât în multe localități biletele se epuizau foarte repede, fiind aproape imposibil să mai găseşti unul, conform romanian.cri.cn.

Interpretarea, dar și înfățișarea lui Vlad Rădescu, care avea doar 19 ani în momentul filmărilor, fiind în primul an de facultate, i-au vrăjit pe chinezi.

Vlad Rădescu, în mai 2019, în mijlocul fanilor chinezi - Foto: romanian.cri.cn

De altfel, în mai 2019, la 41 de ani de la premiera filmului în China, actorul Vlad Rădescu a ajuns la Beijing la invitația Institutului Cultural Român de la Beijing și a avut un dialog aparte cu publicul chinez.

Evenimentul a fost organizat de ICR Beijing și Asociația Foștilor Studenți Chinezi care au Studiat în Străinătate.

„Nu am putut să vin mai devreme pentru că în anii aceia, în România, nu era o deschidere mare și nu era înființat Institutul Cultural Român din Beijing”, a spus actorul cu acea ocazie.

Tot atunci, Liu Yuening, vicepreședinte al Foștilor Studenți Chinezi care au Studiat în Străinătatei, a mărturisit că filmul a fost o „adiere” în China, în contextul în care a fost difuzat prima oră, la doar 2 ani de la începerea reformei de tristă-amintire a lui Mao, Marea Revoluție Culturală

„Filmul „Ciprian Porumbescu” a fost dublat și proiectat în China în 1978, la doi ani după Marea Revoluție Culturală.

La fel ca alte pelicule românești introduse atunci în China, acest film a adus 'o adiere' producţiei de filme și seriale chinezești, stârnind un ecou deosebit în rândul spectatorilor chinezi”, a spus  Yuening.

Citește și: Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus”: „Frumusețea m-a încurcat”. Se retrage la 40 de ani

Vlad Rădescu a marcat, prin apariția sa de excepție din acel film și multe generații de spectatori români, dar și propria carieră.

Ajuns la 71 de ani, actorul născut pe 18 noiembrie 1952 în București a avut o prolifică activitate teatrală, pe scenele teatrelor din Târgu-Mureș, Teatrul Mic ori Nottara, dar a intepretat și alte numeroase roluri în cinematografie.

Vlad Rădescu era în primul an de facultate când a apărut în filmul ce avea să-i aducă faima, inclusiv în Asia - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Astfel, s-a remarcat prin cel al lui Avram Iancu, în „Munții în flăcări” și „La răscrucea marilor furtuni”, până la cele din pelicule faimoase precum „Burebista”, „Pe aici nu se trece”, „Cantemir”, „Mușchetarul român”, „Vlad Țepeș” și multe altele.

Într-un interviu acordat pentru jurnalspiritual.eu, Vlad Rădescu mărturisea că își dorește ca oamenii să-l poarte în amintire prin faptul că a existat i nu degeaba.

Dar a menționat că acelați lucru și l-ar dori pentru bunicul său, generalul Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru necomunist al României, înainte de ipreluarea puterii totale de către aceștia.

„Că am existat. Şi nu degeaba. Şi să nu-l uite pe bunicul meu, generalul Nicolae Rădescu, cel care a fost ultimul premier necomunist al României. izgonit de comunişti şi de sovietici.

Dar asta este… gloria lui, nu a mea. Cu toate acestea sunt mândru că sunt nepotul lui şi că sunt copilul părinţilor mei; că practic una dintre cele mai vechi profesii confirmate de istoria omenirii”, a spus actorul.

Citește și: Câți „soți” a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea actriței

Dar, peste toate, în memoria, dar și sufletul a milioane și milioane de români și - iată - chinezi, Vlad Rădescu va rămâne, în primul rând, Ciprian Porumbescu, chipul său „lipindu-se” pentru eternitate de cel al mareui și nefericitului muzician și compozitor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te