Craniu, găsit în perete, la renovarea unei case în 1978. Era la 130 km de mormânt. Cui aparținea?

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.10.2024 - 10:37
Craniu, găsit în perete, la renovarea unei case în 1978. Era la 130 km de mormânt. Cui aparținea? - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Craniu, găsit în perete, la renovarea unei case în 1978. Era la 130 km de mormânt. Cui aparținea? - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Un craniu a fost găsit într-un perete, la renovarea unei case, în 1978. Era la 130 de kilometri de mormânt. Cui aparținea?

SHARE

În 1978, în timpul unor renovări, a fost găsit un craniu, într-o casă din suburbiile orașului Chicago, SUA.

Datorită progresului tehnologiei ADN, a fost aflată identitatea persoanei al cărei craniu a fost descoperit acum aproape 47 de ani.

Este vorba despre Esther Granger, care s-a născut în octombrie 1848 în Indiana și care avea doar 17 ani la momentul morții sale în 1866, scrie CNN.

Autoritățile cred că a murit din cauza complicațiilor din timpul nașterii, a declarat joi, într-o conferință de presă, medicul legist Robert Russell din comitatul Kane.

Trupul ei a fost îngropat în Merrillville, Indiana, dar ani mai târziu, craniul ei a fost găsit într-o casă la aproximativ 130 km nord-vest, în Batavia, Illinois, o suburbie la vest de Chicago.

Citește și: Descoperirea făcută de un bărbat în timp ce săpa în curtea casei. Ce se ascundea în pământ?

În 1978, un locuitor din Batavia își renova casa când a descoperit craniul în pereți, a explicat Russell.

Locuitorul a contactat poliția și a început ancheta oficială în acest caz.

Oficialii au făcut tot ce au putut cu teste ADN la acea vreme, dar tot ce au putut afla a fost că craniul aparținea unei femei tinere, probabil în jur de 20 de ani, care a trăit înainte de 1900.

În cele din urmă, cazul s-a răcit.

Craniul a fost depozitat la Batavia Depot Museum, iar angajații au dat din nou peste el în martie 2021, în timp ce făceau curățenie, a declarat Russell.

Craniul a fost predat din nou poliției, iar oficialii au făcut legătura între acest craniu și raportul din 1978, ceea ce a redeschis ancheta.

Citește și: Misterul originii lui Cristofor Columb, rezolvat. Ce a dezvăluit un test ADN despre marele navigator

Progresele în tehnologia criminalistică și utilizarea genealogiei genetice de investigație criminalistică, care combină analiza ADN cu cercetarea genealogică tradițională, au permis mai multe descoperiri cu privire la colectarea probelor ADN.

Au fost găsite rudele lui Esther

În 2023, oficialii comitatului Kane au contactat o companie din Texas care lucrează la descifrarea cazurilor nerezolvate din întreaga țară, pentru a ajuta la continuarea testelor ADN.

Cei de la compania Othram au construit un profil ADN pentru femeie, care a inclus un arbore genealogic, și au localizat rudele în viață ale acesteia.

Oficialii l-au contactat pe stră-strănepotul lui Esther, Wayne Svilar, iar acesta și-a trimis ADN-ul pentru testare, demonstrându-se că Esther și Wayne sunt înrudiți.

Svilar, în vârstă de 69 de ani, a declarat că nu a crezut veștile atunci când a fost contactat pentru prima dată de oficiali, în aprilie, în legătură cu stră-străbunica sa.

„Ca să fiu complet sincer, nu am crezut un cuvânt”, a spus el. „A fost nevoie de două sau trei apeluri telefonice ca să mă convingă”.

Citește și: VIDEO Misterul de milenii îngropat într-una din „minunile lumii”, dezlegat? Aici e Sfântul Graal?

În ceea ce privește modul în care craniul lui Esther a ajuns la 130 de kilometri de locul de înmormântare, oficialii nu au un răspuns, dar cred că aceasta a fost victima jefuirii mormintelor.

„Nu există un răspuns clar cu privire la modul în care craniul lui Esther a ajuns în acel zid sau unde se află restul corpului ei, dar e plauzibil ca Esther să fi fost victima jefuirii de morminte”, a declarat Russell.

Oficialii cred, de asemenea, că este posibil ca jefuitorii de morminte să fi vândut rămășițele ei pentru a fi folosite pentru a studia medicina.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te