Condimentul din bucătărie ce este considerat o „pudră de aur”. Elimină ridurile și întinerește tenul. Ce spun experții și ce beneficii are pentru organism?
Condimentul care elimină ridurile
Cu rădăcini în Grecia antică, acest condiment a fost apreciat de-a lungul istoriei pentru proprietățile sale culinare și medicinale.
Citește și: „Lichidul de aur” care îți oferă o piele strălucitoare și accelerează metabolismul. Îl bei dimineața
Pielea este organul mai mare al corpului. Este responsabil pentru a ne proteja de agenții externi, precum căldura sau frigul, care atunci când sunt în exces pot fi foarte nocivi, precum și de alți agenți externi care ne pot dăuna grav. Toate acestea fac ca protecția și întreținerea acestuia să fie esențiale , mai ales pe măsură ce trece timpul.
Pe măsură ce trece timpul, pielea începe să se ridă . Elementele din mediu, precum lumina ultravioletă (UV) de la soare, pot face ca pielea să devină mai puțin elastică și, prin urmare, să apară toate acele semne care ne îngrijorează atât de mult, precum liniile de expresie și ridurile. Prin urmare, este esențial să aveți grijă de el de la început.
Așa cum produsele pe care le folosim – creme hidratante și protecție solară – sunt esențiale, dieta pe care o urmăm este de asemenea esențială. Mai ales, pentru a produce tot acel colagen pe care îl pierdem de-a lungul anilor . În acest context, condimentul vedetă pentru aceasta este șofranul.
Șofranul, beneficii incredibile pentru ten
Cu rădăcini în Grecia antică, șofranul a fost apreciat de-a lungul istoriei pentru proprietățile sale culinare și medicinale. În antichitate, era folosită în medicină, rituri și ceremonii religioase, dar și pentru a colora hainele de mireasă, ca vopsea de păr sau ca parfum care atrăgea femeile.
Deși șofranul și-a pierdut astăzi puterea în domeniul cosmeticelor, profilul său nutrițional continuă să fie deosebit de apreciat în sănătate. Conține substanțe chimice care pot modifica starea de spirit, pot ucide celulele canceroase, pot reduce umflarea și acționează ca un antioxidant pentru a ne întineri corpul.
Șofranul este un condiment derivat din floarea de șofran (Crocus sativus L.) care este foarte căutat datorită proprietăților sale medicinale și utilizărilor sale culinare. Datorită popularității șofranului și a muncii necesare pentru a-l crește și recolta, acesta are un preț foarte mare. În prezent, șofranul este considerat a fi cel mai scump condiment din lume; Cu toate acestea, continuă să fie savurat și apreciat în fiecare colț.
Are o aromă de pământ și o culoare roșiatică-aurie strălucitoare datorită concentrației mari de pigmenți vegetali, cum ar fi carotenoizi, crocină și crocetină. Acestea și alte substanțe găsite au proprietăți benefice pentru sănătate , iar studiile arată că consumul acestui condiment ar putea aduce beneficii sănătății în mai multe moduri.
Oamenii folosesc adesea șofranul pentru a trata depresia, anxietatea, boala Alzheimer, crampele menstruale, sindromul premenstrual (PMS) și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice solide care să susțină multe dintre aceste utilizări. Cu toate acestea, profilul său nutrițional coroborează multe altele, cum ar fi capacitatea sa de întinerire.
Șofranul este bogat în substanțe antiinflamatorii și antioxidante , inclusiv carotenoide precum crocina, crocetina și picrocrocina și terpene precum safranalul, care sunt principalii compuși bioactivi găsiți în condiment.
Cum ne ajută în îngrijirea pielii?
Cercetările arată că acești antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de expunerea la UV asupra pielii și a altor tipuri de factori care dăunează organismului nostru. Prin urmare, șofranul are proprietăți anti-îmbătrânire.
Citește și: Cum pot afecta rănile adânci de piele sănătatea intestinală? Ce au descoperit cercetătorii
Conform aceluiași studiu menționat mai sus, șofranul „inhibă și colagenaza, enzima care provoacă descompunerea colagenului”. Acest condiment este capabil să stimuleze sinteza de colagen și acid hialuronic, factor care explică de ce atât de multe produse de înfrumusețare îl includ în formula lor, deoarece este capabil să promoveze o piele mai fermă, mai luminoasă, mai netedă, mai sănătoasă și mai tonifiată.
Experții sugerează că consumul regulat de șofran și suplimentele de șofran pot ajuta la reducerea inflamației și a markerilor stresului oxidativ . Stresul oxidativ este o afecțiune care apare atunci când există un dezechilibru între producția de specii reactive de oxigen (ROS) și apărarea antioxidantă din organism, ceea ce poate duce la deteriorarea celulară.
Pe lângă puterea sa de întinerire, cercetările explică faptul că substanțele active găsite în șofran au proprietăți de inducere a somnului și pot avea un efect benefic asupra calității și duratei somnului. Așa cum s-a dovedit promițător ca tratament natural pentru tulburările de sănătate mintală, inclusiv anxietatea și depresia.
Datorită efectelor antiinflamatorii și antioxidante ale șofranului, adăugarea condimentului în dieta noastră ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Profilul său nutrițional este foarte eficient în reducerea anumitor factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, zahărul din sânge și nivelul colesterolului.