Cine sunt Arhanghelii Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie. Unul a adus Vestea cea Mare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.11.2023 - 10:46
Sfinții Mihail și Gavriil, cei mai cunoscuți îngeri Foto: Dexologia.ro

În fiecare an, pe 8 noiembrie îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei mai cunoscuți îngeri. Unul dintre ei a dat Vestea cea Mare a Națterii lui Isus Hristos. Celălalt conduce oștile îngerești.

SHARE

Românii prăznuiesc pe 8 noiembrie, una dintre cele mai mari sărbători creștine. Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în această zi. 

Ei sunt foarte iubiți de credincioși pentru că, potrivit scrierilor religioase, unul a oprit îngerii din căderea din Rai, iar celălalt a dat Sfintei Maria Vestea că-l va națte pe Isus Hristos.

Cine sunt Arhanghelii Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie. Unul a adus Vestea cea Mare

În credința populară se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecată de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.

Cine este Arhanghelul Mihail

Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. El este conducătorul oștilor îngerești

Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apară sufletul să nu i-l fure Diavolul. Tot el este cel care, în momentul căderii unor îngeri din Rai a strigat: "Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!", restabilind ordinea. Potrivit Tradiției, la Judecata de Apoi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Citește și: Ce este interzis să faci de Sfinții Mihail și Gavriil pentru noroc. Sărbătoriți pe 8 noiembrie

Conform Vechiului Testament, Sfântul Arhanghel Mihail s-a arătat lui Iosua Navi şi profetului Daniel. Sfinţii Părinţi ai Bisericii spun că Sfântul Arhanghel Mihail a mers înaintea evreilor în timpul exodului din Egipt, el i-a păzit pe cei trei tineri evrei aruncaţi în cuptorul de foc pentru că nu au vrut să se închine idolilor şi tot el s-a certat cu diavolul pentru trupul lui Moise.

Sfântul Mihail a purtat soarele și luna și a fost cel care a dat drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna lui sunt toate vietățile și oamenii, cei vii și cei morți.

Tot Sfântul Mihail are cheile iadului, iar atunci când vine iarna, dă treptat drumul gerului pentru a veni pe pământ. Acest moment se petrece în fiecare an pe 8 noiembrie, atunci când Biserica îi sărbătorește pe cei doi Arhangheli.

Legenda spune că Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.

Cine este Arhanghelul Gavriil

Numele Sfântului Arhanghel Gavriil este tradus din ebraică  drept„Dumnezeu este puterea mea”.

În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Conform tradiției populare, Arhanghelul Gavril a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. Tot el a fost cel care a fost mesagerul prim, prin intermediul căruia divinitatea transmite oamenilor prin grația sa inspirație, intuiție și harul clarviziunii.

Obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

În tradiția românească obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprindă lumânări atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morți fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.

De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril - despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor - se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.

Citește și: Aproape 1,5 milioane de români își serbează onomastica, de ziua Sfinților Mihail și Gavril

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. 

Conform scrierilor biblice, Arhanghelii, îngerii dinaintea tronului dumnezeiesc şi purtători la cer ai rugăciunilor, sunt în număr de 7, dar în textele canonice nu apar nominalizaţi decât trei: Mihail, Gavriil şi Rafail. Acesta din urmă e considerat vindecătorul suprem între îngeri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te