Cine este Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul, sărbătorit între Izvorul Tămăduirii și Sfântul Gheorghe

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.04.2023 - 08:49
Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul Foto: orthodoxwiki.org

Între două sărbători mari, Izvorul Tămăduirii și Sfântul Gheorghe, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul. Multă lume nu-i cunoaște istoria însă acesta a făcut multe minuni. Mama lui a știut că era dăruit cu har de la Dumnezeu.

SHARE

Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul pe care în prăznuim pe 22 aprilie, în ziua dintre Izvorul Tămăduirii și Sfântul Gheorghe, este unul dintre cei care au făcut minuni de-a lungul vieții cu ajutorul rugăciunii către Dumnezeu. 

Atât Sfântul Gheorghe cât și Maica Domnului aveau să i se arate în numeroase rânduri Cuviosului Teodor, povățuindu-l.

Cine este Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul, sărbătorit între Izvorul Tămăduirii și Sf. Gheorghe 

Ierarh Teodor Sicheotul s-a născut în satul Sicheot din Galatia (în Asia Mică). Pe când se afla încă în pântecele maicii sale, aceasta a avut o vedenie în care i s-a descoperit că fiul ei avea să fie dăruit cu har de la Dumnezeu.

Citește și: Izvoare tămăduitoare în România. Pelerinii din toată țara merg acolo să ia apă vindecătoare

Ea își dorea ca fiul ei să devină ostaș, astfel că atunci când acesta a împlinit șase ani, i-a dăruit o cingătoare de aur amintindu-i de dorința ei, însă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință i s-a arătat, cerându-i să-și lase fiul să slujească lui Dumnezeu când avea să crească.

La școală, copilul Teodor era foarte silitor și cuminte și nu se lua niciodată la ceartă cu ceilalți copii. Încă de la vârsta de opt ani, cu voia mamei sale, ținea posturile marilor sărbători. 

La vârsta de zece ani, băiatul se îmbolnăvește de moarte. Familia lui l-a adus atunci la biserica Sf. Ioan Botezătorul. Două picături de apă s-au scurs de pe icoana Mântuitorului din turla bisericii, iar acestea l-au vindecat.

Citește și: Ce să faci de Sfântul Gheorghe să-ți meargă bine tot anul. Peste 1 milion de români îi poartă numele

Curând după aceasta, cu voia mamei sale, Sfântul a găsit alinare și singurătatea pe care și-o dorea ducându-se în timpul nopții în biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Râvna sfântului era atât de statornică încât mai mulți membri ai familiei sale au început să îi urmeze în unele din nevoințele sale.

La vârsta de doisprezece ani, Hristos i s-a arătat sfântului în vis, zicându-i că acestea îl vor duce la mare și veșnică bucurie în Împărăția Cerurilor.

Ce minuni a făcut Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul

Tânărul sfânt făcea multe și mari lucrări cu puterea Domnului care lucra prin el. Rugându-se el, Dumnezeu a trimis ploaie într-o regiune care suferea mult de secetă.

La vârsta de paisprezece ani, Sf. Teodor a plecat din casa părinților săi, mutându-se aproape de biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ca să-și trăiască viața în singurătate.

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii. Aduce ghinion tot anul

A primit darul vindecării în acea vreme și l-a vindecat și pe un tânăr îndrăcit, potrivit doxologia.ro.

Din râvnă și iubire de Dumnezeu a trăit vreme de doi ani într-o peșteră, doar cu puțină pâine și apă pe care i le aducea un diacon, respirând doar printr-o mică deschizătură în peșteră.

Sfântul aproape a murit din pricina asprimii vieții în peșteră, dar și-a revenit după ce a fost a scos afară de acolo.

Aflând despre evlavia tânărului, episcopul locului, Teodosie l-a hirotonit preot pe Sf. Teodor atunci când acesta avea doar șaptesprezece ani, iar mai târziu el a fost tuns și în monahism la Ierusalim.

Citește și: Patriarhul Daniel: Să cerem ajutorul Mântuitorului Hristos și Maicii Domnului

Întorcându-se în locurile sale natale, sfântul a continuat să trăiască în apropierea Bisericii Sf. Gheorghe, vindecând pe mulți de diferite boli, propovăduind Cuvântul lui Dumnezeu, înconjurat de monahi care voiau să învețe din înțelepciunea lui și să-i urmeze practicile ascetice.

Sfântul a reușit să-și convingă și familia să îmbrățișeze viața monahală.

Trăia într-o cușcă de fier dar a construit o biserică pentru monahi

Pe măsură ce înainta în vârstă, Sf. Teodor și-a înăsprit viața. De la paște până la Crăciun, Sfântul a trăit într-o cușcă de fier atârnată de o stâncă, fiind ferecat cu lanțuri grele și cu o platoșă de oțel.

Altă dată s-a închis într-o peșteră de la Botezul Domnului și până la Paști, ieșind doar sâmbăta și duminica pentru a propovădui cuvântul Domnului. Pentru viața lui sfântă și pentru nevoințele lui, sfântul a vindecat pe mulți bolnavi și îndrăciți, iar fiarele sălbatice se îmblânzeau în preajma lui, mâncându-i din palmă.

Citește și: Când se spală rufele după Paște. Ce sărbătoare mare mai este în Săptămâna Luminată

Din pricina numărului mare de monahi adunați în jurul său, Sfântul a fost nevoit sa construiască o biserică mare pentru aceștia.

Tot în acea vreme, moare episcopul din apropiata cetate Anastasiopolis, iar cetățenii orașului cer ca Sf. Teodor să le fie episcop.

Lucrând cu mare râvnă pentru bunăstarea Bisericii ca episcop al cetății, el nu se bucura de cinstea ce i se aducea și de viața în mijlocul cetății, dorindu-și să se întoarcă la nevoințele sale pustnicești. În cele din urmă i s-a îngăduit să-și părăsească îndatoririle de episcop pentru a se întoarce la slujirea din mănăstirea sa, scrie orthodoxwiki.org.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te