Cine a fost „Papură Vodă”? Expresia care se referă la acest personaj este știută de mulți români. „Țara lui Papură Vodă” exprimă, la ora actuală o țară a nimănui, țară fără stăpân, unde legile nu mai există ori sunt încălcate”
Cine a fost „Papură Vodă”? De ce a fost supranumit așa? Cum a sfârșit?
Ştefăniţă Lupu, poreclit Papură Vodă, a fost fiul domnitorului Vasile Lupu şi al Ecaterinei Doamna şi a domnit în Moldova între anii 1659-1661.
La vîrsta de 12 ani Ștefăniță a fost întemnițat în fortăreața de la Buciulești-Bistrița, împreună cu mama și sora sa Ruxandra, după ce logofătul Gheorghe Ștefan l-a detronat pe Vasile Lupu.
Documentele istorice atestă faptul că, la doar 16 ani, la insistenţele şi rugăminţile tatălui său aflat la Constantinopol, Ştefăniţă este numit domnitor în locul lui Gheorghe Ghica.
Citește și: Care este originea sarmalelor ? Cât sunt de românești? Ce țări își asumă inventarea lor?
Avea doar 16 ani. Ștefăniță era firav la trup din cauza îndelungatei detenții, însă cu mintea ageră, conform moldovenii.md.
Domnia sa a fost tulburată de domnul Țării Românești, Constantin Șerban, de turci și tătari, care aduceau pretendenți la tron.
De parcă aceste încercări nu fuseseră de ajuns pentru tânărul domnitor, în anul 1660 a urmat o ciumă și apoi o foamete cumplită.
Cea din urmă a fost provocată de prădăciunile tătarilor şi de o mare invazie de lăcuste. Foamea era atît de teribilă încît oamenii, nemaiavînd hrană, au ajuns să-și vândă copiii sau să se hrănească cu coajă de copac și papură măcinată, în loc de pîine.
De aici i s-a tras domnitorului adolescent porecla de Papură Vodă. Martor ocular al acestor evenimente, Miron Costin scria: „oamenii mâncau…papură uscată în loc de pâine… poreclea şi pre Ştefăniţă-Vodă, de-i dzicea Papură-Vodă”.
Deşi, cronicarul Radu Popescu preciza în „Istoriile domnilor Ţării Româneşti” că Ştefăniţă Lupu mai era supranumit şi „Ştefan slăbănogul”, „necoptu în vârsta sa”, „dezmierdat şi inimos”, „la mânie răpitoriu”, tot „Papură Vodă” a rămas cea mai cunoscută poreclă a sa.
Citește și: Singurul domnitor al Moldovei care putea rupe o potcoavă cu mâinile. A devenit personaj de roman
Ştefăniţă Vodă s-a îmbolnăvit de tifos și s-a stins din viață la Tighina, la 29 septembrie 1661, la doar 20 de ani.
Se dusese la Tighina ca să-i ajute pe turci și tătari să construiască cetăți de apărare împotriva cazacilor.
Se crede, totuși, că boierii ar fi grăbit şi ei moartea domnitorului, otrăvindu-l, căci „supărare și vrăjmășie făcea boierilor”.
O „supărare” pricinuise și spătarului Nicolae Milescu, căruia i-a tăiat nasul fiindcă se alăturase rivalului său, Gheorghe Ştefan, scrie adevarul.ro.
Totuși Ștefăniță s-a dovedit un bun apărător al intereselor Moldovei, întărind relațiile cu vecinii, în special cu Muntenia, i-a scutit pe țărani de biruri și a dezvoltat comerțul și economia.
Dar, dincolo de viața și domnia sa scurte, a rămas în istorie cu porecla deloc glorioasă de Papură Vodă.
Citește și: Recunoașteți personajul? Iubita actriță ar fi împlinit 88 de ani. A fost măritată de două ori