Cine a fost haiducul Baba Novac? Execuția căpitanului lui Mihai Viteazul a durat 90 de minute

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.01.2024 - 10:11
Baba Novac a fost unul dintre căpitanii de oști ai lui Mihai Viteazul - Foto: Arhiva

Cine a fost haiducul Baba Novac? Marele căpitan de oști al lui Mihai Viteazul i-a fost alături acestuia în toate luptele prin care a putut realiza prima Unire a celor trei țări române, în 1600. Dar sfârșitul vieții i-a fost cumplit, execuția sa durând aproape o oră și jumătate.

SHARE

Cine a fost haiducul Baba Novac? Intrat în slujba lui Mihai Viteazul la 65 de ani, bătrânul oștean i-a fost fidel voievodului până la moarte, fiind unul dintre oamenii pe care acesta s-a bazat în luptele duse pentru realizarea Unirii celor trei țări române, la 1600. Novac a avut un sfârșit cumplit, însă, orchestrat de cel care avea să-i ia viața și domnului Țării Românești.

Cine a fost haiducul Baba Novac? Execuția căpitanului lui Mihai Viteazul a durat 90 de minute

Baba Novac a intrat atât în legendele românilor, cât și ale sârbilor, unde este numit Starina Novak și a devenit un adevărat erou național.

A trăit mult, după standardele acelor vremuri, dar a avut parte de un sfârșit cumplit, „orchestrat de infamul general italian de origine albaneză, Giorgio (Gheorghe) Basta, cel care avea să-i aducă moartea și lui Mihai Viteazul.

Baba Novac s-a născut în Serbia, la 1530, dintr-o mamă româncă și un tată originar din Valea Timocului, depre care s-a spus că ar fi fost unul dintre aspiranții la tronul Serbiei.

Citește și: Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? Un mister de peste 500 de ani și o variantă surprinzătoare

Multă vreme a haiducit în regiunea natală, devenind unul dintre simbolurile luptei contra turcilor. Era educat, știa trei limbi străine, româna, greaca și slavona.

Era descris drept un munte de om, cu o forță fizică impresionantă, ochi aprigi și frunte semeață.

Spre finalul vieții, cât s-a aflat în serviciul lui Mihai Viteazul, pletele sale deveniseră de un alb strălucitor, ce-i dădea o aură aparte.

A intrat în slujba lui Mihai Viteazul ca mercenar - un obicei larg răspândit în acele vremuri, dar și în Țara Românească, încă de la Mircea cel Bătrân - și i-a rămas loial până la moarte.

Prima misiune primită a rezolvat-o în mod impresionant. În 1595, când avea deja 65 de ani, s-a deplasat cu o ceată de doar 700 de haiduci în Balcani și a reușit să atace cumplit armata turcă mult mai numeroasă de sub comanda Pașei Hasan, otomanii abandonându-și armele și bogățiile adunate în incursiunile de pradă.

În oștirea lui Mihai Viteazul, Baba Novac a avut rangul de general, alături de fraţii Preda şi Stroe Buzescu, banul Mihalcea, banul Manta şi banul Udrea.

Citește și: Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Achitat de justiție, a murit de cancer

Credinciosul haiduc i-a stat aproape voievodului, primul unificator al țărilor române, în cele mai multe dintre bătăliile date.

În cea de la Șelimbăr, din octombrie 1599, a efectuat un curajos atac prin surprindere asupra inamicului, având o contribuție importantă la izbânda lui Mihai contra armatei conduse de  către cardinalul Andrei Báthory.

De asemenea, în 1600 a dus mai multe lupte în Banat, din care a ieșit victorios.

În Moldova, în același an, Baba Novac și haiducii săi i-au pus pe fugă pe Ieremia Movilă (adversarul lui Mihai Viteazul) și pe ostașii săi.

A ocupat o bună parte din Moldova, ajungând, apoi, cu oștirea sa, până la cetatea Camenița. Apoi, în Muntenia, în preajma Ploieștilor, i-a ținut pe loc pe extrem de bine înarmații și numeroșii ostași polonezi, vreme de zece zile, iar în toamna anului 1600, a participat, alături de Mihai, la bătălia de pe râul Teleajen.

Despre sfârșitul său există două variante ce se bat cap în cap. Una spune că ar fi fost trimis, în 1601, într-o misiune în Ardeal, de Mihai Viteazul.

Acolo, Dieta de la Cluj, alcătuită din nobili unguri, a decis arestarea, condamnarea și uciderea sa, alături de un preot ortodox pe nume Sascu, sub acuzația de colaborare cu otomanii.

Baba Novac, colaboratorul turcilor? Probabil că nici nobilii din Dietă n-au crezut enormitatea, dar cineva îl voia mort pe omul de încredere al lui Mihai Viteazul.

Iar acel cineva a fost generalul Gheorghe Basta. El i-a trimis o scrisoare lui Baba Novac, prin care l-a convocat la Cluj, iar acolo l-a acuzat de colaborare cu otomanii.

De ce ar fi răspuns Baba Novac unei scrisori trimise de Basta? Potrivit istoricului Mihai-Florin Hasan, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, răspunsul e simplu: el intrase în solda lui Basta, după ce Mihai Viteazul nu l-ar mai fi plătit pentru serviciile sale.

Citește și: Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? A înființat un sat misterios în Dolj

„Baba Novac a fost executat la Cluj ca lider al unor bande de mercenari. În momentul în care Mihai nu l-a mai plătit, el a intrat în serviciul generalului Basta. Basta a fost cel care i-a trimis o celebră scrisoare lui Baba Novac prin care l-a convocat la Cluj, acolo l-a acuzat de colaborare cu otomanii, și tot acolo l-a dat pe mâna Dietei maghiare”, a explicat istoricul din Cluj, potrivit hotnews.ro.

Execuția a fost înfiorătoare și a durat aproape o oră și jumătate. Baba Novac, care avea deja 71 de ani, a fost legat, alături de duhovnicul său sârb, de două grinzi orizontale, asemănătoare unor frigări uriașe, pe care călăii le învârteau deasupra focului.

A fost jupuit de piele și stropit, din când în când, cu apă, pentru ca supliciul să fie unul cât mai îndelungat. 

Supliciul a durat până în momentul în care Basta, care privea acest „spectacol” de la una dintre ferestrele reședinței princiare, a cerut ca trupul lui Baba Novac și al confratelui său de tortură să nu mai fie udate cu apă, fapt ce a dus la instalarea, aproape imediată, a morții, conform gandul.ro.

După execuţie, leșurile celor doi au fost scoase în afara cetății şi înfipte în două țepe ridicate în apropierea Turnului Croitorilor.

„Carnea lor a fost devorată de corbi, astfel încât, după câteva zile, nu mai rămăseseră din ei decât oasele lor”, sunt cuvintele pe care istoricul clujean Tudor Sălăgean le folosește pentru a descrie moartea cumplită de care a avut parte Baba Novac, mai precizează sursa citată.

Dar faptele lui Baba Novac au rămas în memoria norodului recunoscător, atât el, cât și fiul său, Gruia Novac, devenind eroi de cântece și balade populare și câștigându-și, astfel, nemurirea.

Opt luni după uciderea haiducului, în august 1601, același general Basta orchestra asasinarea mișelească a lui Mihai Viteazul, la Turda, devenind, astfel, una dintre figurile odioase ale istoriei, cel puțin din perspectivă românească.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te