Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? A înființat un sat misterios în Dolj

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.01.2024 - 10:31
Cine a fost haiducul Andrii Popa - Foto: bzi.ro - cu rol ilustrativ

Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? Îl știm mai degrabă din cântecul formației Phoenix, nu din cărțile de istorie. A fost un personaj real? Și dacă da, cine a fost el, de fapt?

SHARE

Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? Despre faptele sale s-au scris balade și cântece, dar niciunul nu l-a făcut mai cunoscut ca cel al trupei Phoenix, realizat pe versurile lui Vasile Alecsandri. Dar cine a fost, de fapt, personajul acesta?

Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? A înființat un sat misterios în Dolj

„E haiduc/ Și e vestit/ Andrii Popa cel voinic”. Refrenul faimosului cântec al trupei Phoenix dedicat unui personaj real, realizat pe versurile lui Vasile Alecandri, l-a făcut cunoscut pe haiducul ce a trăit acum două secole.

Mulți am auzit și fredinat cântecul „Andrii Popa”, dar câți ne-am pus întrebarea: a existat cu adevărat și, dacă da, cine a fost el, de fapt?

Andrei Popa (sau Andrii Popa) s-a născut pe la 1790, originar din Seaca, județul Olt.  A murit, la doar 28 de ani, în anul 1818, la doar 28 de ani, tot în localitatea natală.

Citește și: Care a fost cel mai mare haiduc din Moldova? Purta numele unui sfânt iubit de români

Cea mai cunoscută faptă a sa este reprezentată de  momentul când acesta se alătură vestitului Iancu Jianu și atacă Vidinul și Plevna.

Ceata lui de haiduci avea sarcina să recupereze din seraiul pașalei și din seraiul vânzătorilor de cadâne, cele câteva zeci de fete românce furate de turci, 

Vestitul haiduc orginar din comuna doljenă Seaca nu s-a putut hotărî şi a trecut Dunărea în Oltenia cu toate cele 500 de cadâne pe care le-a găsit.

„Le-a dat drumul la o parte din fete, iar o parte le-a vândut ca neveste. Cadânele erau frumoase şi la mare căutare. Haiducul Andrei Popa a cerut preţuri simbolice: o şa, o armă sau sume mici de bani”, a povestit istoricul Toma Rădulescu, conform adevarul.ro.

O altă variantă a întâmplării este mai blândă cu faptele haiducului și pomenește „vândutul” ca parte a planului de salvare a acelor fete străine și a aranjării lor la case de români.

Citește și: Care a fost domnitorul Țării Românești cu cea mai ciudată poreclă? Era fiul lui Mircea cel Bătrân

„Pe doamnele și domnișoarele străine le mărită cu români, pentru daruri simbolice, ca să aibă noroc. Haiducii trec chiar munții în Transilvania cu peste o sută de cadâne străine, care le rămăseseră sub protecție și le mărită și pe ele doar în satele de munte locuite de către români.

După câțiva ani, un velpașa și oameni ai domniei vândute străinilor vin să caute cadânele străine, promițând că vor fi libere să plece unde vor, dar cele câteva zeci pe care reușesc să le afle din vorbă în vorbă refuză sa plece. Aveau de acum copii, familii, deveniseră țărănci românce autentice”, afirmă r3media.ro.

Tot despre Andrei „Andrii” Popa se spune că este întemeietorul satului Palilula, o așezare din preajma Craiovei, ascuns privirilor de o vale săpată de ploi, chiar în vârful unui deal.

În plus, dealul este ascuns privirilor din două părți de păduri. Iar în zonele libere, valea este ascunsă de către creasta dealului.

Satul s-a format la adăpostul pădurii Giangaliei și Grejdanei care asigurau lemnele de foc și construcție pentru cei din zonă. 

Poveștile bătrânilor din zonă amintesc și că haiducul și-a ales câteva cadâne din cele salvate de la turci și a trăit mult timp ascuns acolo împreună cu tovarășii săi.

Andrii Popa nu ieșea să haiducească decât vara și când fântâna seca pe perioadă de secetă. Apa este și astrăzi o problemă la Palilula.

Se mai spune și că satul întemeiat de el - datorită situării sale speciale - nu a fost găsit niciodată de potere, nici de turci și nici măcar de către nemți în Primul Război Mondial, când aceștia au ocupat Craiova.

Legenda lui Andrii Popa a ajuns până la noi, mai întâi prin balada „Andrii Popa”, scrisă în anul 1843 de către Vasile Alecsandri.

Citește și: Care a fost cel mai bețiv domnitor al Moldovei? De ce l-a plâns poporul când a murit?

În ea, se povestește despre un haiduc care fusese popă, fiind urmărit șapte ani de către poteră și ucis abia în anul 1818 de către unchiul poetului, Mihai Cozoni, la Valea Seacă, din goana calului, după o luptă crâncenă de câteva ore.

Versurile baladei au fost puse pe muzică de formația Phoenix., cântecul fiind lansat în fața publicului pe 19 noiembrie 1973, într-un concert la Sala Palatului.

Melodia a devenit rapid una dintre cele mai îndrăgite de public din repertoriul faimoasei formații, iar Andrii Popa a devenit, astfel, un personaj contemporan cu noi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te