Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Achitat de justiție, a murit de cancer

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.01.2024 - 08:25
Haiducul care nu a omorât pe nimeni - Foto: Arhiva
haiducul pantelimon

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Un adevărat erou popular și subiect „gras” pentru presa română de la 1900 acest personaj a fost, spun unii, mai degrabă creația presei, decât a faptelor sale reale. În 1983 a fost făcut chiar și un film după povestea sa.

SHARE

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? A fost o adevărată vedetă în România începutul de secol 20, fiind considerat „ultimul haiduc adevărat”. În cinste sa s-au făcut cântece, s-a scris cărți, iar ziarele publicau zilnic măcar o știre despre el. Aceasta este povestea lui Pantelimon, eroul popular care a fost achitat de justiție și a murit de cancer.

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Achitat de justiție, a murit de cancer

Unii l-au considerat „ultimul haiduc adevărat” din România, alții, un simplu bandit. Indiferent de opțiuni, cert este că Teodor Pantelimon a Dumitroaiei, „haiducul Pantelimon”, devenise un personaj celebru înaintede izbucnirea Primului Război Mondial.

Gazetele au amplificat povestea, spre deliciul cititorilor care așterptau nu nerăbdare cele mai noi informații despre cel care devenise un adevărat erou popular, în spiritul altor legendari haiduci.

Despre el s-a scris piese de teatru, broșuri, cărți, ba chiar regizorul Dan Pița a făcut un film, în 1983, „Dreptate în lanțuri”, cu Ovidiu Iuliu Moldovan în rolul haiducului.

Pantelimon s-a născut la 22 ianuarie 1870 și era fiul ajutorului de primar şi, ulterior, perceptorului Dumitrache Pantelimon şi al Catincăi din Răuceşti – sat de dincoace de Târgu Neamţ, înspre Suceava, potrivit dragusanul.ro.

În tinerețe a făcut 6 ani de pușcărie la Doftana, dar pentru tâlhării și alte fapte asemenea, apoi, întors acasă, a fost hăituit de jandarmi pentru un posibil amestec in răscoala țărănească de la 1907, deși nu a fost incriminat pentru vreo faptă.

Citește și: Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? A înființat un sat misterios în Dolj

Sătul de șicanările autorităților, decide să ia „calea codrului”, cum va spune, mai târziu, la proces. Își face o ceată cu care îi ușurează pe negustori, arendași, pădurari, cărciumar de sume de bani, dar nu foarte importante.

Mai mult, în acțiunile sale nu a fost nevoie să omoare pe nimeni, ba chiar nici măcar să tragă un foc de armă.

Haiducul Pantelimon, așa cum apărea în presa vremii - Foto: stelian-tanase.ro

A fost mereu declarat nevinovat

Bine făcut fizic, pentru Pantelimon era suficient să iasă în calea victimelor sale înarmat cu pușca Manlicher și cu câteva pistoale și cuțite la brâu. Toate îi dădeau care un aer fioros și iar cei goliți de parale erau bucuroși să-i dea banii și să scape cu atâta pagubă.

De la Piatra Neamţ, în sus, până în graniţa Bucovinei, contagioasa frică născocise poveşti uluitoare, despre deghizările lui Pantelimon în popă sau modurile în care reușise să scape poterei.

Dar faima sa de haiduc-erou popular s-a datorat mai ales uneo campanii de presă dusă de ND Cocea - ziaristul socialist de la Adevărul, Dimineața, Facla, tatăl marii actrițe Dina Cocea - care, în 1911, pe când autorităție îl căutau de zor pe haiduc, a mers în Moldova să-l găsească și să-i ia un interviu.

Cocea a reușit ce nu au putut face jandarmii, deși fusese pusă o recompensă mare pe capul lui Pantelimon, inițial de 500 de lei (echivalentul a 3 tone de kg de grâu boabe), apoi, de de 3.000 de lei (18 tone de grâu boabe), scrie mesagerulneamt.ro.

ND Cocea a publicat mai multe articole în care expune cu lux de amănunte peripețiile căutării lui Pantelimon, inclusiv interviul cu haiducul, despre care mulți au socotit că nu ar fi, de fapt, autentic, scrie stelian-tanase.ro.

În acel interviu, Pantelimon, care încă haiducea, neprins de autorități, i-a mărturisit ziaristului că a fost acuzat de faptă pe care n-a făcut-o (furt de vite), dar citaţia n-a ajuns la el, pentru că nu era acasă în acea perioadă.

Citește și: Care a fost cel mai mare haiduc din Moldova? Purta numele unui sfânt iubit de români

Cum el n-a ştiut de acuzare, a fost condamnat în lipsă la un an şi jumătate de închisoare. Haiducul pretindea că a încercat la avocaţi o cale să-şi arate nevinovăţia, dar pus în faţa închisorii, a ales codrul, considerând că decât temniţa, mai bine moartea.

Ulterior, Teodor Pantelimon s-a  îndreptat către sud cu gând să treacă în Basarabia. Cel mai apropiat tovarăş al său, Iov, a fost arestat şi se spune că acesta l-ar fi trădat.

A fost prins pe lângă Focşani, înconjurat într-o casă, predându-se. La închisoare au venit mulţi oameni ca să-i aducă bani, mâncare, ţigări.

Asupra sa s-au găsit puţini bani şi un carnet cu însemnări în care se aflau mai multe cântece populare, unele chiar dintre ele dedicate chiar lui.

.La procesul de la Botoşani mărturisea că: „Toţi aceştia, la vederea puştii ce întinsesem spre dânşii, pe dată ce le-am spus cine sunt nu mi-au opus nici cea mai mică împotrivire şi mi-au lăsat banii şi obiectele de preţ ce aveau la dânşii”. 

De altfel, păgubiţii chemaţi la proces îşi recunoşteau râzând pierderea şi arătau că nu au fost loviţi.

În faţa unei săli arhipline, verdictul este unanim: achitare. Dar Pantelimon este reţinut în arest, iar Iov este adus de acasă.

Un nou proces, alte capete de acuzare. Se împlinea un an şi jumătate de când era în închisoare şi judecata… se amână, iar condiţiile proaste din temniță, l-au îndemnat spre evadare.

Santinela se înţelesese cu Iov, așa că au desfăcut uşa din şuruburi şi au plecat în iţari şi cămăşi, îndreptându-se spre munţi.

Citește și: Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? A murit de holeră la 40 de ani

Au fost organizate noi poteri care au pornit după haiduc. Ziarul „Adevărul” i-a luat apărarea lui Pantelimon, considerând că doar justiţia şi autorităţile sunt vinovate, pentru că n-au permis unui om achitat de un juriu, care voia să înceapă o viaţă liniştită şi cinstită, dreptul de a fi gospodar în satul său.

A fost prins dincolo de Borca, într-o colibă părăsită, aşteptând să găsească potecile care să-l ducă dincolo de hotarele ţării. 

A fost surprins în somn, în timp ce-şi usca hainele ude. Lume multă a venit să însoţească drumul său dinspre Borca spre Piatra Neamț şi au fost multe dovezile de simpatie.

Asupra sa s-au găsit 148 de lei, o armă, un revolver, un toporaş, un cuţit, o cutie de pulbere, o geantă din piele, două sumane, o cămaşă, o căciulă neagră, izmene, ciorapi de lână, obiele, ceasornic şi un chimir.

Procesul a avut loc la Piatra Neamț, iar cuvântul lui Pantelimon a impresionat auditoriul. El a spus că timp de 20 de ani n-a avut linişte şi că doar acest lucru îşi mai doreşte - linişte. 

A mai spus că a făcut greşeli, dar vrea clemenţă şi va fi din nou un gospodar în satul său Verdictul s-a dat pe 7 octombrie 1914 și a fost același ca la anteriorul: nevinovat. 

A venit chiar și la București, în 1914, unde Constantin Mille, proprietarul și conducătorul ziarului „Adevărul” i-a oferit un post de portar. Dar nu s-a putut adapta vieții de oraș și s-a intors acasă în 1915.

A revenit în Răuceşti, și s-a căsătorit, în 1916 cu Maria, o fată de 22 de ani, cu 30 de ani mai tânără decât el.

 Şi-a făcut gospodărie nouă, muncind cu ardoare, parcă pentru a recupera anii pierduţi, pentru a arăta că-şi ţine cuvântul dat la proces.

A murit la 30 mai 1929, de cancer, şi a fost înmormântat cu trei preoţi, aşa cum a cerut. Oricum, după Primul Război Mondial, faima sa pălise, lumea având alte priorități și probleme.

Citește și: Cine a fost „Papură Vodă”, domnitor la numai 16 ani ? De ce a fost supranumit așa? Cum a sfârșit?

Dar Pantelimon „ultimul haiduc” a rămas în memoria oamenilor simpli, mai ales din zona sa natală precum și în cântecele făcute de aceștia, careii pomenesc faptele. 

Fapte care e posibil să fi existat, multe dintre ele, doar în imaginația oamenilor sau a unor ziariști dornici de senzațional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te