Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu? Mama lui Ceaușescu i-a cerut sfatul

DE Eduard Niculescu | 02.05.2025 - 07:40
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu - Foto: crestinortodox.ro
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu - Foto: crestinortodox.ro
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu
Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu

Fecioara din Parepa a fost supranumită o femeie considerată un Petrache Lupu feminin. Deși multă lume a auzit despre „Sfântul de la Maglavit”, mult mai puțini cunosc povestea Mariei Petre, cea care a susținut că l-a întâlnit pe Dumnezeu, primind puterea de a vedea viitorul.

SHARE

Fecioara din Parepa a fost considerată „rivala” celebrului Petrache Lupu, „Sfântul de la Maglavit”. Sau, altfel spus, varianta feminină a mult mai cunoscutului cioban analfabet care l-a întâlnit pe „Moșu”, cum îi spunea acesta lui Dumnezeu.

Doar că viața și întâmplările minunate din existența Fecioarei din Parepa s-au derulat nu în Oltenia, ci sub soarele aprig al Bărăganului prahovean.

Cine a fost Fecioara din Parepa, „rivala” lui Petrache Lupu? Mama lui Ceaușescu i-a cerut sfatul

Anul 1935 a fost cel în care doi români au avut parte fiecare de propria viziune și întâlnire cu Dumnezeu.

Adevărul gol-goluț, firește, nu-l vom ști niciodată, dar viața amândurora s-a derulat ulterior, în mod evident, impregnată de ceva extraordinar ce trăiseră și simțiseră.

Dacă pe data de 31 mai a acelui an, ciobanul analfabet și care abia vorbea, Petrache Lupu, avea la Maglavit prima sa întâlnire cu Dumnezeu, din cele trei de care se știu, același lucru i se întâmpla și unei fetițe de doar 12 ani, Maria Petre, dar în satul prahovean Parepa aflat la 30 km de Ploiești,

Născută pe 22 septembrie 1923, Maria mai avea circa o lună până să împlinească 13 ani când, la 29 august 1935, i s-a arătat Dumnezeu, după cum a povestit ea după aceea.

Acesta i-ar fi spus că oamenii trebuie să țină aproape de credința strămoșească, altfel, România va fi lovită de mari necazuri și încercări.

Citește și: Raport CIA: Chivotul Legământului a fost găsit în 1988. Unde s-ar afla obiectul pomenit și de Biblie

Un bătrân cu păr şi barbă albe, cu ochi albaştri şi un chip de o blândeţe nemaivăzută i-a apărut dintr-un nor, spunându-i să povestească tuturor ce va auzi de la el.

Maria Petre (încercuită cu roșu), în 1935, la scurt timp după ce a povestit tuturor că s-a întâlnit cu Dumnezeu - Foto: arhiva

Iar bătrânul i-a spus că oamenii trebuie să se întoarcă la credinţă, să citească Biblia, să se pocăiască şi să ţină aproape de cele sfinte.

„Tatăl ceresc mi-a zis că mari necazuri se vor abate peste România, dacă poporul nostru nu va respecta legea ortodoxă: un război mare, cutremure, inundaţii, secete, foame, boli şi stăpânire rusească”, avea să povestească Maria celor care au avut urechi s-o audă, conform crestinortodox.ro.

Fecioara din Parepa a murit în 1996

Tot bătrânul acela i-a mai spus că pe locul în care i-a apărut să spună Patriarhului din acea vreme, Miron Cristea, să înalţe o biserică, o troiţă şi o capelă.

Tot atunci, Mariei i-a fost oferit, se pare, şi darul tămăduirii, dar şi al prorocirii, precum şi al cunoaşterii oamenilor încă din prima clipă în care-i vedea

După acea minunată și misterioasă întâlnire, Maria Petre a dus o viaţă de călugăriţă, în post, rugăciuni şi ajutor dat celor aflaţi în suferinţă. Nu s-a măritat şi n-a cunoscut bărbat niciodată, trăind în „călugărie albă”, așa cum i se spune.

Citește și: Cum e corect: Paște sau Paști? De ce Învierea Domnului este sărbătorită mereu într-o duminică?

De aceea a şi fost supranumită “Fecioara din Parepa”. În vremea comuniștilor a fost interogată de Securitate și chiar chemată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, la Bucureşti, după cum a povestit, în 2010, Nicolae, fratele Mariei.

Maria Petre, supranumită Fecioara din Parepa, a avut și darul prorocirii - Foto: arhiva

„Domnule, au venit trei securişti, cu o Volgă neagră. Voiau s-o ia cu forţa, dar cum o băgau în maşină, aia nu mai voia să pornească. Cum o dădeau pe «Fecioară» jos, cum îşi revenea maşina.

 Au tot încercat aşa, până când unul dintre ei a rugat-o smerit: „Vă rugăm noi să veniţi, că, dacă nu vă aducem, ne împuşcă şeful”. Ăla de i-a vorbit aşa era şoferul lui Dej.

Abia atunci, cu încuviinţarea „Fecioarei ”, au putut să pornească maşina. Acolo, Dej a privit-o cu suspiciune, la început, dar când ea i-a spus că tot ce prevăzuse se şi împlinise, a devenit înţelegător.

Chiar i-a cerut sfatul, a rugat-o să-i spună ce ar putea urma, pentru el şi pentru ţară. Nu ştiu ce i-a răspuns ea, însă Dej a fost amabil, după aceea. Doar a rugat- o să nu facă vâlvă printre oameni.

Dar era şi Ceauşescu acolo. Ăsta n-a scos-o din „vrăjitoare”, dar Dej i-a spus: „Tu să-ţi vezi de treaba ta” şi a tăcut, că încă nu era el şeful”, spunea Nicolae Petre potrivit Libertatea.

Citește și: Unde se află Lancea Destinului, cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos ? Menționată în Biblie

Ulterior, după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere, n-a chemat-o niciodată s-o întrebe ceva, însă Fecioara a fost vizitată acasă de sora lui Ceauşescu, Elena Bărbulescu, dar şi de mama fostului dictator, Alexandrina, femeie foarte credincioasă, 

Aceasta i-a trecut pragul modestei case a Mariei ca s-o întrebe și despre viitorul și soarta fiului său pe care-l considera necredincios.

Citește și: Minunea găsirii Sfintei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit. Bucăți din ea, în România. Unde?

„Nu va sfârși bine, tocmai din cauza asta”, i-a răspuns Maria. N-a fost aruncată în pușcărie pentru asemenea vorbe, dar Securitatea a ţinut-o sub observaţie tot timpul comunismului.

După decembrie 1989, cea mai mare strădanie a Mariei Petre a fost cea de a duce la bun sfârșit ridicarea bisericii, din curtea mănăstirii, având hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul", în amintirea zilei de 29 august 1935, când s-a petrecut minunea întemeietoare.

Biserica, fântâna și capela din Parepa - Foto: arhiva

N-a apucat să-și vadă lucrarea terminată, dar a fost înmormântată în pronaosul (tinda) bisericii iubite.

A plecat la cele veșnice la 5 iunie 1996, la 72 de ani, nu înainte de a-i mărturisi fratelui său că viitorul țării nu e deloc unul bun.

„Eu ştiam de mult cum or să fie vremurile astea, că mi-a spus Fecioara” înainte să moară. „Nicolae, o să fie tot mai rău, tot mai greu! O să moară lumea de foame!”. Aşa mi-a spus”, mai mărturisea Nicolae Petre, tot în 2010.

În ziua înmormântării Fecioarei din Parepa, pe 7 iunie 1996, mii de oameni au fost martorii unui alt semn neobişnuit. 

În timpul slujbei oficiate de 20 de preoţi, pe cerul senin a apărut o cruce mare, făcută parcă din nori argintii. Crucea a însoţit ceremonia pe toată durata desfășurării sale, devenind tot mai pregnantă spre finalul slujbei.. 

Acum, Maria Petre odihneşte chiar în interiorul bisericii ce a fost teerminată între timp. În urma sa au rămas și alte semne ridicate de oameni în memoria acelui eveniment: troiţa, capela şi fântâna.

Dar și amintirea celor mai bătrâni despre viața specială a celei care a fost Fecioara din Parepa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te