Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
6.070.706 Votanți în România
33,71 %
515.522 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”, cu Leonardo DiCaprio?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 31.10.2024 - 15:45
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți” - Foto: Profimedia Images
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți” - Foto: Profimedia Images
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”
Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”

Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”, cu Leonardo DiCaprio? Poate că ați văzut faimosul film care a fost relatare destul de fidelă a activității de infractor a unuia dintre cei mai mari șarlatani din istoria SUA, dar și a lumii.

SHARE

Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”, cu Leonardo DiCaprio? Faimosul actor l-a întruchipat în pelicula lansată în decembrie 2002, pe unul dintre cei mai mari impostori din istoria Americii și a lumii, ale cărui fapte cutezătoare i-au uimit chiar și pe agenții FBI care l-au vânat, fără suces, vreme de 5 ani. Pâmă la urmă, a fost prins, dar expertia sa în domeniul fraudei bancare l-a dus, ulterior pușcăriei, pe un drum neașteptat.

Cine a fost escrocul a cărui viață a inspirat filmul „Prinde-mă, dacă poți”, cu Leonardo DiCaprio?

În 2002, a apărut filmul „Catch me if you can” („Prinde-mă, dacă poți”, în care Leonardo DiCaprio adăuga farmecul său carismei pe are personajul interpretat de el oricum o avea în viața reală. Frank Abagnale.

Pentru câțiva ani, acesta a fost unul dintre cei mai vânați infractori ai Americii, pe urmele sale fiind o echipă de agenți FBI care, în film, este condusă de personajul jucat de TomHanks.

Citește și: Cine a fost escrocul care a vândut Taj Mahal de trei ori? A evadat de zece ori din închisoare

Frank Abagnale, ale cărui isprăvi au inspirat producția regizată de celebrul Steven Spielberg, s-a născut pe 27 aprilie 1948, în Bronxville⁠, comitatul Westchester, New York, SUA.

Și-a petrecut primii șaisprezece ani din viață în localitateaNew Rochelle. Părinții săi erau Paulette, de origine franceză, și Frank Abagnale Sr.

Acestia s-au separat când el avea doisprezece ani și au divortat când avea șaisprezece ani. Fix vârsta de la care Frank Jr. și-a început activitatea infracțională, ajutat și de o intelignță peste medie.

Leonardo DiCaprio l-a intepretat magistral în film pe escrocul Frank Abagnale - Foto: Profimedia Images

Prima lui victimă a fost chiar tatăl său, care i-a împrumutat un card pentru benzină și un camion, ca să-l ajute în naveta la locul de muncă.

În scopul de a obține bani pentru o întâlnire amoroasă, Abagnale Jr. a conceput un sistem prin care a folosit cardul de combustibil pentru a „cumpăra” - doar pe hârtie - anvelope, baterii și alte piese auto, împărțind banii, de fapt, cu benzinarii.

El a trecut, ulterior, la alt nivel, falsificând cecuri bancare și inentând diferite moduri de fraudarre a bâncilor, încasând bani pe baza unor cecuri fără acoperire, dar care păreau perfect valabile.

Citește și: Cum te trezeşti pe OLX cu contul bancar golit de bani. Descrierea detaliată a escrocheriei

Se estimează că în toată perioada în care a acționat ca infractor, Abagnale ar fi încasat aproximativ 17.000 de cecuri false, în valoare totală de 2,5 milioane de dolari, și asta cu agenții FBI deja pe urmele sale, conform NY Post.

La 16 ani, Abagnale a decis să se dea drept pilot în scopul de a arăta mai legitim atunci când încasa cecurile, dar și pentru a circula gratis pe calea aerului. Firește, acestor două motivații li se adăuga și succesul irezistivil la femei al cuiva îmbărcat în uniformă de pilot.

El a obținut o astfel uniformă de la Pan American World Airways (Pan Am), spunând că era un pilot care lucrează pentru ei, dar și-a pierdut uniforma când a dat-o la curățat la hotelul lui. Astfel, fără prea mare bătaie de cap, el a obținut una nouă, cu un fals număr de identificare ca angajat.

Apoi a măsluit o licență de pilot al Administrației Federale a Aviației, devenind „coperit” ăn documente, și din acest punct de vedere. Pan Am a estimat că, între 16 și 18 ani, Abagnale a zburat mai mult de 1.600.000 km, în peste 250 de zboruri în 26 de țări. 

În timpul filmărilor la producție, DiCaprio s-a consutat adesea chiar cu Frank Abagnale - Foto: Profimedia Images

Același lucru l-a făcut și impersonând un pilot al unei alte companii aviatice, TWA.Totuși, el nu a stat efectiv la manșa avioanelor de pasageri, ci se bucura de zborurile gratuite și de prestigiul uniformei, apelând la o procedură, altfel legală și folosită de companiile de transport, inclusiv ele aviatice, numită Deadheading

Deadheadingul se practică, de exemplu, atunci când o companie aeriană trimite un pilot care locuiește în New York să zboare de la Denver la Los Angeles, caz în care acesta poate urca, pur și simplu, în orice avion spre Denver, fie prezentând un act de identitate, fie prin simpla purtare a uniformei purtând companiei, fără a cumpăra bilet.

Ulterior, Abagnale și-a continuat mistificările de identitate, dar alegând tot profesii respectabile, dar dificile.

El a pretins că a fost medic în Marietta, Georgia, profesor de sociologie la Universitatea Brigham Young din Utah și avocat la biroul procurorului general din Baton Rouge, Louisiana.

Pentru asta a folosit peste tot nume false, adunând de-a lungul carierei de infractor aproape 50 de pseudonime.

Cu federalii „în ceafa” sa, el s-a mutat în Franța, dar acolo a fost arestat, la vârsta de 21 de ani, petrecâmd șase luni în închisoare acolo, apoi șase luni într-o închisoare suedeză.

Citește și: Escroc ”infiltrat” printre polițiști. Mergea la razii, audia martori și dădea sfaturi. Are 8 clase

Ulterior, a fost deportat în SUA, nu înainte de a evada din avionul destinat să-l transporte. După ce a executat încă patru ani de închisoare, din pedeapsa de 12 ani pe care o primise, a fost eliberat condiționat cu condiția să ajute FBI să descopere falsificatori de cecuri, domeniu în care devenise un adevărat expert.

De atunci, și-a făcut o carieră de consultant în securitate, lucrând îndeaproape cu FBI timp de aproape 40 de ani. Mai mult, în 1976, și-a lansat propria companie, Abagnale & Associates, o firmă care oferă consultanță companiilor în domeniul prevenirii fraudelor.

Frank Abagnale, ajuns la 76 de ani, are propria firmă prin care oferă companiilor consultanță de securitate în domeniul prevenirii fraudelor - Foto: Profimedia Images

„Infracțiunea pe care am comis-o a fost emiterea de cecuri fără acoperire. Aveam 16 ani la acea vreme.

Am petrecut în total cinci ani în închisori din Europa și în sistemul penitenciar federal din SUA. În 1974, după ce am executat 4 ani în închisoarea federală, guvernul m-a scos din închisoare pentru a lucra pentru FBI.

Acum fac acest lucru de mai bine de 43 de ani”, scria Frank Abagnale în cartea sa autobiografică, lansată în noiembrie 2002, „Catch Me If You Can: The True Story of a Real Fake” („Prindemă, dacă poți: Povestea adevărată a unu fals real”), scrisă în colaborare cu autorul Stan Redding, care a devenit un best-seller în America.

Dar marea celebritate a cunoscut-o după lansarea, la doar o lună după autobiografia sa, a filmului regizat de marele Steven Spielberg, „Catch me you can”, cu Leonardo DiCaprio în rolul lui Abagnale și Tom Hanks, în cel al agentuui FBI care-l urmărește.

Totuși, în ultimii ani, au apărut mai multe voci care susțin că u nele lucruri nu s-au petrecut deloc așa cum au fost prezentate în film, exitând, se pare, multe denatutări ale evenimentelor reale.

Însuși Frank Abagnale, după apariția filmului, în 2022, a emis o declarație atât despre cartea lui, cât și despre film.

El afirmă că autorul cărții sale autobriografice, scriitorul Stan Redding, „a dramatizat și a exagerat o parte din poveste... Întotdeauna mi-a reamintit că el doar spune o poveste și nu scrie biografia mea”, a transmis Abagnale n declarația respectivă, potrivit sursei citate.

Dar „răul” fusese deja făcut, iar Frank Abagnale a devenit o legendă încă în viața pentru infractorii din toată lumea, dar și un model pentru neobișnuita sa „reconversie” profesională, el aflându-se de peste patru decenii de cealaltă parte a baricadei, în încercarea de descoperire a fraudelor bancare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te