Cele mai frumoase surori din cinema-ul românesc dispar prinse în capcana iubirii. Renunță la filme

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.02.2023 - 17:58
Cele mai frumoase surori din cinema-ul românesc - Foto: Facebook / România în culori
Julieta Szönyi - Foto: captura video
Anca Szönyi - Foto: Captura video

Anca și Julieta Szönyi au avut un destin identic. Extrem de frumoase, au jucat de tinere roluri complexe și au făcut-o cu măiestrie. Inexplicabil, decid să se retragă din film și pleacă din țară retrăgându-se în anonimat.

SHARE

Anca și Julieta Szönyi au fost două actrițe de o frumusețe tulburătoare. Au avut un început de carieră fulminant în România care - chiar dacă era comunistă - le-a permis actorilor să joace. Evident, cu unele compromisuri.

Destinul celor două actrițe a fost identic chiar dacă nu există vreo dovadă că s-ar fi înțeles să urmeze același drum. 

Julieta Szönyi s-a născut 13 mai 1949 în Timișoara, România. Este fiica pictorului Ștefan Szönyi. S-a mutat la București când a avut 4 ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ și a interpretat numeroase roluri pe scena teatrului din Pitești.

A intrat la Institutul de Teatru și Film abia din a treia încercare pentru că erau 600 de candidați pe foarte puține locuri.

În 1972 se lansa pelicula „Enigma Otiliei”. Julieta Szönyi avea doar 23 de ani dar câștigă rolul principal al tinerei Otilia. Joacă alături de actori excepționali: , Sergiu Nicolaescu, Clody Bertola și Gheorghe Dinică. În acest film a fost folosit pentru prima dată procedeul Graphys Color o metodă de prelucrare a peliculei color cu efecte artistice deosebite.

A crezut că nu a luat rolul

„M-am dus la Buftea. Dădeau probe vreo 200-300 de fete, nici n-aveau costume pentru atâtea! Intrau repede câte zece, lăsau costumele, pe care le îmbrăcau alte zece şi tot aşa.

Văzând că e atâta lume, am făcut o mică şmecherie. Mai era un pic până să dau şi eu probele şi tocmai trecea un cascador călare, aşa că l-am oprit şi l-am întrebat: „Îmi dai şi mie calul?“. „Păi, ştii să călăreşti?“. „Da.“ De fapt, nu era atât şmecherie, cât teamă de cât de multă lume se afla acolo. M-am urcat pe cal, am zburat în pădure şi nu m-am mai întors.

Pleacă din țară la 40 de ani

În 1977 joacă în „Toate pânzele sus” rolul  Adnana.

Citește și: Joacă memorabil cu Albulescu și Caramitru. Fuge în SUA în 1979 și e taximetrist. Renunță la actorie

„Mi-a plăcut tot ce era de făcut. Îmi era extrem de la îndemână şi suntem foarte asemănătoare. Mi-ar plăcea să încep acum. Să am 20 de ani, dar cu mintea şi experienţa de acum. Ceea ce este imposibil. Trebuie să trecem prin tunelul vieţii ca să căpătăm experienţă”, și-a amintit momentele de la filmări.

Pleacă din țară după Revoluție

Până la revoluție joacă în 10 filme, apoi ia o pauză de 30 de ani.

„Am plecat în Germania în ’90 cu fostul meu soţ, medic, am ajuns la aşa-zisul lagăr pentru străini de etnie germană, apoi ne-au făcut radiografia pulmonară, ne-au dat camera şi bonurile de masă.

Fiul meu, Alexandru, era mic şi rămăsese în ţară. Mătuşa şi vărul meu, care ne-au instalat, n-apucaseră să plece, iar eu am stat două minute jos în cameră, după care am spus: Hai acasă!

După aceea, ne-am propus să rămânem doar o lună, cât avea soţul meu concediu, şi să ne întoarcem. Nu mă vedeam acolo”, a mai spus aceasta.

Citește și: Era atât de frumoasă încât unii regizori o evitau. La 40 ani renunță la actorie și pleacă din țară

Anca Szonyi pleacă din țară la 27 de ani

Anca Szonyi avea să se nască 11 ani mai târziu, în 1960. A absolvit în anul 1982 cursurile Facultății de Artă Monumentală și Restaurare ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A participat la expoziții de grup și personale și a fost activă și în domeniul cinematografiei. S-a remarcat ca actriță prin rolul Mădălina Faranga din filmul Ciuleandra (1985), regizat de Sergiu Nicolaescu, unde i-a avut ca parteneri pe actorii Ion Rițiu și Ștefan Iordache.

La doi ani după realizarea filmului Ciuleandra, în 1987,se mută în Franța. Anca avea doar 27 de ani. „În perioada aceea am trăit o poveste de dragoste cu un român din Paris, fapt care m-a făcut să prelungesc șederea mea acolo. Relația a fost un eșec, lucru care s-a dovedit a fi, în final, ideal atât pentru el, cât și pentru mine.

Am intrat apoi în vria voiajelor. Tot ce-mi doream era să călătoresc. În niciun caz nu mă hotărâsem să rămân definitiv. De altfel, eu n-am cerut niciodată azil politic. Pur și simplu s-a întâmplat să îmi tot prelungesc șederea pentru că apăreau alte și alte priorități până când am rămas de tot.

 Așa a fost să fie”, a spus actrița.

Citește și: Actrița din „Ciuleandra” a ratat rolul vieții alături de Bruce Willis. Se retrage la 27 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te