Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine. A implicat două țări europene

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.11.2024 - 11:45
Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine
Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine

Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine. A implicat două țări europene și a avut loc nu prin Evul Mediu, cum am fi tentați să credem prima oară, ci în primele decenii ale secolului al XX-lea, acum aproape o sută de ani.

SHARE

Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine. A implicat două țări europene apropiate României și a fost denumit „războiul câinelui rătăcit”. Deși sună ca a o glumă neagră și ridicolă, conflictul a costat viața a 50 de oameni.

Cel mai ciudat război din lume a fost declanșat de un câine. A implicat două țări europene

Multe motive de conflicte armate declanșate de-a lungul istoriei ne pot părea stupide sau, pe de ată parte, justificate.

Dar, acum 99 de ani, o cauză bizară a dus la un război - nu între două triburi pierdute pe cine știe ce continent rămas la obiceiuri primitive - ci între două state europene respectabile, ce se află într-o zonă apropiată țării noastre și cu care, după 1990, românii au devenit foarte obișnuiți

Câinilor le place să facă multe năzbâtii, dar una anume a dus la declanșarea de conflicte internaționale. 

Citește și: Atac devastator rusesc asupra orașului Sumî: doi morți și 12 răniți. Mai multe blocuri, distruse

Cel puțin așa se spune că s-a întâmplat în 1925, când un câine rătăcit a început ceea ce a devenit cunoscut drept „Războiul câinelui rătăcit”, după ce stăpânul său l-a urmărit peste liniile inamice și a fost împușcat, conform IFL Science.

A fost o infracțiune minoră, dar care a avut loc într-un moment nepotrivit, deoarece situația dintre Grecia și Bulgaria în secolul al XX-lea era tensionată.

Un câine rătăcit a dus la confictul dintre Grecia și Bulgaria din 1925, în care au murit 50 de oameni - Foto: Pexels/Armando Oliveira (imagine cu rol ilustrativ)

Cele două state se certau pentru statutul Macedoniei, pe care o revendicau ambele țări, de aici începând povestea ciudată a „războiului câinelui rătăcit”. Era octombrie 1925, iar un soldat grec era staționat la granița dintre Bulgaria și Macedonia.

În război au murit 50 de oameni

Conform unei versiuni a poveștii, dezastrul a lovit când câinele său a fugit în direcția teritoriului bulgar, trecând din Macedonia în orașul bulgăresc Petrich și determinându-l pe soldat să îi urmeze exemplul. 

Acesta a urmărit patrupedul peste liniile inamice și a fost imediat împușcat de soldații bulgati pentru încălcarea teritoriului țării lor.

Nu există prea multe detalii, iar unii spun că, de fapt, infracțiunea a avut loc de din cauza faptului că bulgarii ar fi trecut granița și au împușcat doi soldați greci.

Citește și: De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător!

Potrivit ziarului „The Barrier Miner” din 1925, ceea ce s-a întâmplat a provocat indignarea părții grecești, care a înaintat un ultimatum, afirmând că, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite rapid, va avansa în Bulgaria și va ocupa Petrich.

Au urmat alte vărsări de sânge, moment în care Liga Națiunilor, precursoarea ONU, a intervenit pentru a declara că Grecia a greșit că a ocupat orașul bulgar.

Abia după ce mai mult de 50 de oameni au murit, Grecia s-a conformat hotărârii Ligii, retrăgându-și forțele și plătind o amendă de 45 000 de lire sterline, spune Dr. Stavros Boinodiris în cartea sa, „Andros Odyssey: Eliberarea”, potrivit sursei citate.

Așa a luat sfârșit acest ciudat război, declanșat de un câine rătăcit, dar care a costat viața a peste 50 de oameni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te