De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător!

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.09.2024 - 22:04
De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător! - Foto: Flickr/Tambako The Jaguar
De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător! - Foto: Flickr/Tambako The Jaguar
De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător! - Foto: Wikimedia/Dirk Vorderstraße/CC BY 2.0
De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător! - Foto: Wikimedia/Dirk Vorderstraße/CC BY 2.0

De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător! Câinii au o obsesie uluitoare de a se rostogoli în substanțe urât mirositoare. Aceasta poate face parte dintr-o formă de comunicare.

SHARE

De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător! Câinii au o obsesie uluitoare de a se rostogoli în substanțe urât mirositoare. Aceasta poate face parte dintr-o formă de comunicare, pe care abia începem să o înțelegem.

Se întâmpla ori de câte ori Simon Gadbois și-a scos border collie-ul Zyla, într-o călătorie de cercetare om-câine - una dintre distracţiile preferate ale acestor animale deosebite.

De ce le place câinilor să se tăvălească în excremente? Cele de castor miros înfiorător!

Câinii precum collie urmăresc animalele sălbatice, pe care le pândesc. Cum e cazul cu Zyla, care se simte în largul său, în peisajul accidentat din Nova Scotia, Canada.

Zyla s-a oprit brusc, cu nasul în pământ. Înainte ca Gadbois să poată interveni, ea s-a rostogolit cu entuziasm. Apoi, mirosul l-a lovit pe stăpânul animalului. Îngrozitor.

„În cazul în care nu ai mai mirosit niciodată excremente de castor, până acum, este oribil, cu adevărat urât și miroase câteva săptămâni după aceea”, spune el. Gadbois studiază comportamentul lupilor, vulpilor și coioților sălbatici din Canada și l-a antrenat pe Zyla să-l ajute să găsească animalele acestea.

Citeşte şi: Amendă de 6.000 lei pentru proprietarul unui câine. Ce a făcut și cum l-au găsit polițiștii?

Dintr-un motiv năucitor, câineluii îi face plăcere să se frece de excrementele de castor, în aceste călătorii.

„Întotdeauna a fost dincolo de puterea mea de înţelegere de ce ar face asta”, spune Gadbois. „Ați crede că ar interfera cu capacitatea lui de a mirosi și de a urmări alte animale, dar e remarcabil că nu i-a afectat deloc performanța”.

Este o situație care va fi familiară pentru majoritatea proprietarilor de câini: animalul tău iubit se întoarce la tine, mirosind o ceva înțepător și a mosc.

Citeşte şi: Un bărbat a fost reținut pentru violență față de un câine. A fost și amendat cu 12.000 lei

Gadbois și-a petrecut o mare parte a carierei încercând să înțeleagă cum câinii și alți membri ai familiei de animale canide experimentează lumea prin nasul lor, totuși chiar și el este derutat de comportamentul lor uneori.

Oamenii au domesticit pentru prima dată câini de la lupi cu până la 23.000 de ani în urmă și de atunci am trăit cot la cot cu ei.

Cu toate acestea, în ciuda acestei lungi istorii împreună, există surprinzător de puține cercetări cu privire la motivul pentru care câinii par să obțină o asemenea bucurie de a se rostogoli în fecalele altui animal.

Ancestralitate. Mahmureală evolutivă

O teorie principală este că predilecția pentru a-și da cu excremente pe blană este pur și simplu o mahmureală evolutivă, din zilele câinilor, ca prădători sălbatici.

Dacă acesta este cazul, deși poate l-am învățat să stea și să se tăvălească pe jos, se pare că nu am putut suprima acest instinct, conform BBC.

„Este posibil să fi avut o funcție foarte importantă, la un moment dat, cu mult timp în urmă”, spune Gadbois. „De-a lungul timpului, această funcție a dispărut, dar ei încă fac acest lucru”.

Citeşte şi: Un bărbat a omorât un câine și a rănit alți doi cu un obiect ascuțit. A fost reținut de polițiști

Este cu siguranță adevărat că lupii se rostogolesc în fecalele altor specii și chiar în carcasele animalelor moarte. Un motiv popular invocat pentru acest comportament, care pentru noi, neînţelegând, poate fi chiar sinistru, este că poate oferi o formă de camuflaj olfactiv, pentru prădători, atunci când își urmăresc prada.

Un studiu din anul 1986, în care biologii au observat frecarea pentru miros, la două grupuri de lupi captivi din Canada, ar putea pune la îndoială însă această ipoteză.

Cercetătorii le-au oferit lupilor o paletă de mirosuri diferite. În mod surprinzător, lupii erau cel mai puțin interesați să se frece de fecalele ierbivorelor, precum oile sau calul, iar oamenii de știință nu au văzut deloc animalele frecându-se de reziduurile având aceste mirosuri.

Citeşte şi: 3.000 de lei amendă dacă îți lași câinele în această zonă protejată. Despre ce rasă este vorba?

Mâncarea era la fel de neatrăgătoare. În schimb, mirosurile lor preferate erau mirosurile artificiale, precum... parfumul sau uleiul de motor! Pentru un animal care ar putea dori să-și ascundă mirosul de prada sa, a alege să miroasă ca un lucru atât de străin de mediul lor natural este cel puțin surprinzător.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că al doilea parfum preferat al lupilor au fost fecalele altor carnivore, cum ar fi pumele sau urșii negri. Pat Goodmann, un curator senior de animale de la Wolf Park, din Indiana, care a petrecut mulți ani studiind mirosul la lupi, a observat un comportament similar printre lupii pe care îi îngrijește.

Foto: Wikimedia/Dirk Vorderstraße/CC BY 2.0

„Aici, la Wolf Park, lupii sunt dispuși să se rostogolească în parfumul canidelor străine și al pisicilor domestice”, spune ea. „Este o mare posibilitate ca și lupii sălbatici să se rostogolească în miros de prădători. Aceasta nu ar fi o deghizare utilă însă pentru vânătoare”.

Dar lupii pot vâna ocazional, prin ambuscadă, ceea ce de obicei alungă prada şi deci nu necesită atât de multă deghizare olfactivă, adaugă Goodmann.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te