Ce trebuie să faci atunci când nu îți place de șef. Un truc îți va face viața mai ușoară la lucru

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.01.2024 - 16:29
Ce trebuie să faci atunci când nu îți place de șef. Un truc îți va face viața mai ușoară la lucru Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Ce trebuie să faci atunci când nu îți place de șef. Un truc îți va face mai ușoară viața mai ușoară pe timpul celo opt ore pe care le petreci la locul de muncă.

SHARE

Ce trebuie să faci atunci când nu îți place de șef. Un truc dezvăluit de psihilogi și dovedit de oamenii de știință îți va face mai ușoară viața mai ușoară pe timpul celo opt ore pe care le petreci la locul de muncă.

Nu vă place șeful dumneavoastră, deloc. Crezi că ascunzi bine și că el nu va ști niciodată. Ei bine, vă înșelați amarnic. 

Natura a avut grijă de asta, punându-i în creier așa-numiții neuroni oglindă. Datorită lor, șeful poate să vă cunoască sentimentele și să le răspundă în același mod.

Neurofiziologul Dr. Giuseppe Rizzolatti și colegii săi de la Universitatea din Padova au observat cum reacționau celulele nervoase ale unei maimuțe cu electrozi implantați în creier atunci când aceasta privea o altă maimuță cum se întinde pentru a apuca o banană.

În creierul ei, sunt activate conexiuni neuronale responsabile pentru aceeași acțiune specifică - se comportă ca și cum mâna "lor" se întinde spre banană.

La maimuțe, nu toate celulele nervoase sunt excitate, ci aproximativ 10% dintre cele responsabile de această activitate. Nu se știe cu siguranță care este procentul la oameni, deoarece electrozii nu pot fi implantați în creier.

Ce trebuie să faci atunci când nu îți place de șef. Un truc îți va face viața mai ușoară la lucru

Dar studiile la om cu instrumente sofisticate au stabilit deja că neuronii oglindă sunt prezenți în multe zone ale creierului.

Așadar, o persoană simte durere și atunci când vede că altcineva îi face rău - de exemplu, când este lovit. De aceea se spune că emoțiile sunt contagioase - plânsul, râsul, bucuria.

Natura a pus la punct un mecanism prin care creierul privește acțiunile, emoțiile și intențiile altor creiere, iar acest lucru îi permite să se apere, să empatizeze, să comunice fără să analizeze măcar.

Maimuța poate, de asemenea, să ajungă la banană într-o clipă, ca nu cumva să o ia perechea sa și să rămână flămândă.

Citește și: Cu o șurubelniță poți reduce facturile la căldură. Trebuie să strângi un singur șurub la termopan | Newsweek Romania

Așa se explică de ce se întâmplă adesea ca doi oameni să ajungă la același lucru în același timp sau să meargă în aceeași direcție, chiar dacă vor să fie despărțiți.

Fără a ne împotmoli în teorii despre neuronii oglindă, este suficient să știi că șeful tău simte lipsa ta de simpatie pentru el.

Celulele sale cerebrale nu realizează acest lucru, nu îl analizează, doar îl reflectă către dumneavoastră și vă întorc același lucru - antipatie. S-ar putea să nu fie aceeași forță dacă neuronii săi oglindă sunt doar 10%, ca la macaci.

Dar chiar și asta este suficient pentru a vă strica relația imediat ce vă întâlniți - nu este clar că la ei șeful tău se află într-o poziție superioară de putere.

Programarea "Ei bine, nu e chiar atât de urât"

Psihologii sfătuiesc să nu subestimezi niciodată neuronii oglindă. Înainte de o întâlnire cu șeful, uitați că nu vă place de el.

Încercați să vă programați că îl găsiți simpatic. Atunci, neuronii săi în oglindă vor reflecta exact acest lucru, iar el va reciproca cu același lucru. Cel puțin pentru o clipă.

Mecanismul, pe care unii neurobiologi îl numesc transfer de activitate cerebrală, nu este chiar atât de simplu, dar tot ar fi util să nu vă bateți cu pumnul în piept că sunteți o persoană neplăcută cu care urmează să interacționați.

Citește și: Părinții care lasă copiii la TV sau le oferă un telefon mobil îi transformă în analfabeți funcțional

Dimpotrivă, unul dintre sfaturile constante ale experților în comunicare este să vă acordați ca și cum ați fi pe cale să vă întâlniți cu un prieten.

Se poate discuta dacă neuronilor oglindă li se acordă prea multă importanță, atât de mult încât să se fondeze noi științe, cum ar fi neuromarketingul, de exemplu - cum să folosești reacțiile umane pentru a vinde mai mult.

Cu toate acestea, nimeni nu neagă existența lor, așa că vă puteți crea propriul neuromarketing pentru a vă vinde mai bine șefului.

Unul dintre efectele neuronilor oglindă este imitația. Se spune că, din această cauză, copiii învață aproape totul de la părinți la o vârstă fragedă, inclusiv cum să vorbească.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te