Ce semnificație are numele de familie al lui Nicușor Dan? Câți români au același prenume cu el?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.05.2025 - 07:26
Ce semnificație are numele de familie al lui Nicușor Dan - Foto: INQUAM Photos/Codrin Unici (cu rol ilustrativ)
Ce semnificație are numele de familie al lui Nicușor Dan - Foto: INQUAM Photos/Codrin Unici (cu rol ilustrativ)
Ce semnificație are numele de familie al lui Nicușor Dan
Ce semnificație are numele de familie al lui Nicușor Dan

Numele de familie al lui Nicușor Dan, noul președinte al României este unul relativ neobișnuit, el fiind folosit, de regulă, mai mult ca prenume cu care nou-născuții băieți sunt botezați. Nici forma diminutivată a prenumelui, Nicușor, nu se regăsește la foarte mulți români.

SHARE

Numele de familie al lui Nicușor Dan are o semnificație interesantă, deși se întâlnește mult mai rar folosit în această postură, de regulă el fiind un nume de botez. De asemenea, prenumele de Nicușor al președintelui ales al țării se regăsește mai puțin în onomastica noastră. 

Ce semnificație are numele de familie al lui Nicușor Dan? Câți români au același prenume cu el?

În urma votului din 18 mai, Nicușor Dan a devenit noul președinte al României, el urmând să-și înceapă mandatul de 5 ani după depunerea jurământului asociat celei mai înalte funcții din stat.

Dincolo de alte amănunte familiale sau profesionale, însuși numele noului președinte este destul de neobișnuit, fiind o asociere între o formă diminutivată a prenumelui Nicolae și una întâlnită mai ales ca nume de botez, Dan.

Născut în Făgăraș, județul Brașov, la 20 decembrie 1969, Nicușor Dan provine, prin urmare, din istorica Țară a Făgărașului, locul de unde unii istorici spun că ar fi plecat legendarul Negru Vodă pentru a întemeia, dincolo de munți, Țara Românească.

Citește și: Nicușor Dan, pe o listă cu 300 oameni „cei mai deștepți de pe planetă”. Alți 20 români alături de el

Pe de altă parte, primul personaj istoric certificat ca fiind real a fost voievodul Dan I, fratele și rivalul lui Mircea cel Bătrân, pe care l-a înlătutat din scaunul domnesc pentru aproximativ doi ani, ăntre 1384-1386.

Ambii au fost fiii domnitorului Radu I, nepotul celui pe care alți istorici îl consideră adevăratul întemeietor al Țării Românești, Basarab I, marele învingător de la Rovine al regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, în 1330.

Nicușor Dan, născut în Făgăraș, județul Brașov

Revenind la proaspătul președinte, trebuie menționat că, la finalul anului trecut, doar încă 45.000 de români au același prenume cu el, în forma Nicusor sau Nicușor, conform Agerpres.

Adică aproximativ numai 9 % din totalul de 501.696 de bărbaţi are ae numele de botez Nicolae sau variante ale acestuia.

Harta răspândirii numelui de familie DAN pe teritoriul României - Foto: captură nume.ottomotor.ro

În privința răspândirii lui Dan ca nume de familie, aici lucrurile sunt ceva mai complicate. O căutare pe site-ul specializat nume.ottomotor.ro ne arată zonele din România unde se întâlnește cel mai frecvent Dan ca nume de familie, după cum arată harta de mai sus.

Numele Daniel, din care provine și forma Dan, are o origine semitică și este compus din două părți etimologice.

Citește și: George Simion va contesta alegerea lui Nicușor Dan: „Nu sunt muiere... Va pușca”. Ce șanse are?

„Dan” înseamnă „judecător, a judeca” sau „a fi drept”, în timp ce „El” este unul dintre numele ebraice pentru Dumnezeu și apare adesea în compunerea numelor.

Altfel spus, în evreiește Daniel înseamnă „Dumnezeu m-a judecat“ („daniyyel”). În română veche a circulat mai ales forma Daniil (păstrată în limbajul bisericesc), conform crestin-ortodox.ro.

Alte forme românești, ieșite din uz că nume de botez, sunt: Danil, Dănilă (de unde Nilă), Dănăilă etc.

Pe de altă parte, conform explicațiilor esoterice, există o simbolistică și a primei litere cu care începe un nume de familie.

Citește și: Ce domnitor a plătit tribut turcilor pentru prima oară? Era nepotul și rivalul lui Mircea cel Bătrân

Astfel, potrivit libertatea.ro, persoanele al căror nume începe cu „D”, ca în cazul „Dan”, sunt ambițioase și dornice să se afirme, dar prin muncă și perseverență. De asemenea, sunt considerate încăpățânate și conservatoare.

Rămâne de văzut în ce măsură semnificațiile numelui noului președinte al țării se vor regăsi și în faptele sale ca șef al statului pentru următorii 5 ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te