Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2024 - 08:07
Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm? Ce recomandă medicii și care periaj din zi este cel mai important?

SHARE

Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm? Ce recomandă medicii și care periaj din zi este cel mai important?

Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun?

De mici,  părinţii ne-au învăţat, să ne spălăm pe dinţi înainte de micul dejun şi seara înainte de culcare. De ce? Care e logica dacă oricum mâninci şi se face mizerie la loc?

Citește și: Fructul din grădină care te ajută să-ți albești dinții natural. În piață este câțiva lei kilogramul

Aici părerile sunt împărţite, fiecare medic cu părerea lui.

O parte din medici recomandă să ne spălam pe dinţi după ce mâncăm, altă parte spune că halena care apare dimineaţa trebuie îndepărtată. Alţii recomandă spălatul de 2 ori dimineaţa şi tot aşa. Dar să fim serioşi, cine se spală de 2 ori timp de 15 minute ?

Întâi de toate, trebuie să știi faptul că, în timpul somnului, bacteriile florei bucale se înmulțesc, motiv pentru care dimineața te poți trezi cu un gust și o respirație neplăcut mirositoare. În timp, această placă bacteriană devine periculoasă pentru sănătatea danturii, deoarece poate declanșa boala parodontală și vei avea nevoie de tratamente de parodontologie pentru a stopa evoluția bolii!

Din fericire, placa bacteriană se poate îndepărta folosind o pastă de dinți cu fluor, iar periajul va intensifica producția de salivă. Acest aspect este foarte important, deoarece saliva ajută în procesul de digestie a alimentelor și neutralizează bacteriile periculoase prezente în cavitatea orală!

În același timp, pasta de dinți cu fluor îți va acoperi dinții cu un strat protector împotriva substanțelor acide din alimente, iar de obicei, alimentele pe care le consumi la micul dejun au un grad ridicat de substanțe acide, precum acidul citric și acidul fosforic. Aceste substanțe afectează smalțul dinților și îl fac vulnerabil, așadar nu este bine să te speli pe dinți imediat după micul dejun.

În cazul în care vrei să te speli pe dinți după micul dejun, trebuie să ții cont de un aspect esențial, și anume intervalul de timp. Periajul imediat după micul dejun afectează sănătatea dinților, așa că este recomandat ca, după ce ai mâncat, să aștepți cel puțin 30 de minute pentru a te spăla pe dinți.

Deși poți consuma la micul dejun și alimente sănătoase pentru dinți, cum ar fi: produsele lactate, ceaiul verde și negru sau fructele și legumele bogate în fibre, cele mai multe produse au un nivel ridicat de aciditate. În acest sens, printre alimentele care afectează smalțul dinților regăsim:

Citește și: 4 motive pentru care durerile de dinți sunt mai puternice noaptea. Cum le combați fără stomatolog?

● sucul de portocale și alte sucuri de citrice;
● produsele de patiserie;
● pâinea;
● fructele uscate.

Care este cel mai important periaj din zi?

Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare. De ce ? Acest periaj dentar este esenţial deoarece menţinerea în cavitatea bucală a plăcii microbiene, a resturilor de alimente, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, oxigenarea redusă, repausul părţilor moi favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţarea acţiunii patogene a unor tulpini microbiene asupra parodonţiului marginal şi a dintelui. Ca rezultat, se crează un teren favorabil apariţiei cariilor şi proceselor inflamatorii la nivelul gingiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te