Înainte de a începe orice construcție de tip familial, legea spune că trebuie respectate anumite distanțe. Vedem deseori ansambluri rezidențiale foarte apropaite însă proiectele nu sunt întotdeauna în completă legalitate pentru că o casă poate fi construită doar la o distanță anume față de cealaltă.
Micșorarea distanței poate fi făcută doar sub semnătura vecinilor și primul considerent ar fi cel al intimității.
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Ce se întâmplă atunci când casa ta este prea aproape de cea a vecinului? Amendă pentru proprietari
Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
În caz contrar, proprietarul casei se poate aștepta în orice moment la un proces pe rol.
Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relaţiile de vecinătate, instanţa de judecată poate, din considerente de echitate, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum şi la restabilirea situaţiei anterioare atunci când acest lucru este posibil.
Ce pedeapsă primești dacă plantezi un copac la mai puțin de 2 metri de casa vecinului? E fără recurs
Au existat situații în care vecinii au reclamat faptul că arborii sunt prea aproape de casele lor și fac umbră sau găsesc frunze și fructe în curțile lor. Astfel, proprietarii au dreptul prin lege să îi reclame pe vecini.
Citește și: FOTO Românii din Vest se mută în Ungaria unde casele costă 10.000 €. De 8 ori mai ieftin ca în Arad
Conform legii, în caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
Citește și: Cât costă o garsonieră la intrarea în Mamaia. În Bulgaria îți cumperi două