Ce genă moștenim de la mame? Această caracteristică o avem cu toții când ne naștem și o dezvoltăm

DE Alexandra Lupascu | 10.06.2024 - 18:33
Ce genă moștenim de la mame? Această caracteristică o avem cu toții când ne naștem și o dezvoltăm Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un studiu recent a arătat că empatia se transmite din trei generații în trei generații și are efecte de lungă durată, care ajung de la mamă la copil și până la nepot.

SHARE

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că este posibil să se prezică de la vârsta de 13 ani cine va dezvolta abilități empatice ca adult.

Comportamentul și exemplul adulților joacă un rol semnificativ în acest sens, deoarece atunci când aceștia își exercită empatia față de adolescenți, transmit literalmente această trăsătură și abilitate generației următoare.

Empatia este o calitate "lipicioasă" - nu este dezvoltată doar de mame

În timpul adolescenței, relațiile pe care adolescenții le dezvoltă cu semenii lor sunt deosebit de importante. Acesta este momentul în care își dezvoltă independența, motiv pentru care prieteniile apropiate sunt esențiale pentru a le oferi stabilitate, sprijin reciproc și, adesea, chiar și pentru a ușura stresul.

Ce genă moștenim de la mame? Această caracteristică o avem cu toții când ne naștem și o dezvoltăm

Deși este obișnuit ca adolescenții să se întâlnească în grupuri, atât în persoană, cât și online, acest lucru nu înseamnă că toți învață să empatizeze cu semenii lor în același mod.

Un studiu recent a arătat că merită neapărat să îi ajuți pe adolescenți să învețe importanța de a fi atenți la ceilalți. Studiul, care a constatat în cele din urmă că empatia este "contagioasă", a urmărit 184 de persoane de la vârsta de 13 ani timp de două decenii. 

Cercetătorii au descoperit că empatia se transmite prin trei generații de mame

Iată cum au aflat despre rolul mamelor de-a lungul a 3 generații
În cadrul cercetării, care a început în 1998, adolescenții, mamele lor și cei mai apropiați prieteni ai lor au fost invitați într-un laborator de cercetare de la Universitatea din Virginia, iar adolescenții au fost rugați să participe la o sarcină de rezolvare a unei probleme cu mamele lor și apoi cu prietenii lor.

Comportamentul mamelor este un factor determinant al comportamentului copiilor lor

Experții au înregistrat toate interacțiunile referitoare la modul în care adolescentul a primit căldura maternă și sprijinul emoțional, apoi s-au întrebat cum a fost codificat acest model de comportament parental și cum și-au sprijinit adolescenții prietenii atunci când le-au cerut sfaturi. 

Când acești adolescenți au ajuns la vârsta de 30 de ani și au avut proprii copii, au fost întrebați din nou, dar de data aceasta despre modul în care s-au comportat ca părinți și despre abilitățile empatice pe care le aveau copiii lor.

Rezultatele acestui studiu longitudinal au arătat că abilitățile empatice ale adulților care s-au maturizat ca mame au prezis, încă de la vârsta de 13 ani, cât de empatici vor fi copiii lor față de prietenii lor când vor ajunge la adolescență. 

Experții concluzionează spunând că, atunci când practicăm empatia cu copiii noștri adolescenți, transmitem literalmente această trăsătură și abilitate generației următoare.

Atenția mamelor și lipsa de stres ajută foarte mult

Potrivit psihologilor, cel mai bun mod de a arăta și de a învăța empatia este prin contactul intim. Atunci când mamele dau dovadă de căldură părintească față de copiii lor adolescenți, adolescenții învață imediat această empatie, pe care o arată și colegilor lor, iar totul se adună până când devin ei înșiși părinți stabili din punct de vedere emoțional.

Vestea bună este că empatia se dezvoltă cel mai eficient în anii adolescenței. Să analizăm ce pot face părinții (nu doar mamele!) pentru a ajuta.

Unul dintre cele mai importante lucruri este să vă ascultați cu adevărat copiii, să înțelegeți cum gândesc și simt. Una dintre cele mai bune modalități de a face față emoțiilor intense ale adolescenților este de a urma regula 80/20.

Citește și: Băutura care te ajută să slăbești mâncând. Cum te scapă de kilogramele și toxinele în exces?

Deoarece adolescenții vor să se simtă văzuți și înțeleși, cel mai bine este să îi ascultați în cea mai mare parte a timpului, să le ascultați indiciile și să le vorbiți într-un procent mai mic.

Copiii pot simți când părinții lor sunt stresați, tensionați și chiar pot prelua sentimentele și stările de spirit care vin odată cu aceasta. Iar stresul reduce empatia. Aveți propriile strategii de adaptare pentru gestionarea furiei și a stării de spirit.

Acestea ar putea fi un exercițiu de respirație, o plimbare, un apel telefonic rapid cu un prieten pentru a vă calma sau un pahar de apă pentru a răci stresul din dumneavoastră înainte de a-l transmite copilului dumneavoastră adolescent.

Citește și: Ce dietă și cât sport sunt necesare pentru o viață mai lungă? Alegerile zilnice pot bate genetica

Empatia nu se "moștenește" doar de la mamă: cititul ajută și el

Există multe beneficii în a fi deschis și sincer cu privire la sentimentele noastre într-o relație. În calitate de părinți, trebuie să avem grijă să nu ne împovărăm copiii cu propriile noastre emoții stresante, dar este bine să dăm glas așa-numitelor emoții sănătoase.

Acest lucru este necesar deoarece cercetările arată că adolescenții interpretează adesea greșit sentimentele părinților lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te