Câți ani are cea mai veche ie din România? Unde poate fi admirată?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.12.2023 - 18:34
Câți ani are cea mai veche ie din România - Foto: Facebook/Art Safari Bucharest

Cea mai veche ie din România poate fi admirată de pasionații de istorie, port popular tradițional românesc și nu numai, într-o expoziție ce va fi deschisă până la 14 ianuarie 2024.

SHARE

Cea mai veche ie din România a fost scoasă „din sertar” de Muzeul Țăranului Român și poate fi admirată până pe 14 ianuarie în cadrul expoziției Art Safari ce este găzduită de încăperile Palatului Dacia-România, de pe strada Lipscani, vizavi de sediul Băncii Centrale a României.

Câți ani are cea mai veche ie din România? Unde poate fi admirată?

Cea mai veche ie din România, numită „Cămașa de la Brețcu, Trei Scaune”, este una dintre piesele de rezistență ale expoziției Art Safari.

Ea va fi expusă până pe 14 ianuarie 2024, la Palatul Dacia-România, de pe Lipscani, care găzduiește evenimentul.

Cămașa, care este datată din 1795, adică de 228 de ani, reprezintă, stilistic, o îmbinare între specificul ardelenesc şi cel moldovenesc, iar broderia este lucrată din mătase naturală, cu fir metalic, aur şi argint. 

Citește și: De unde provine tradiția ca Sfântul Nicolae să lase cadouri copiilor? Ce simbolizează nuielușa?

Ea face parte din fondul vechi de piese al Muzeului Țăranului Român,  respectiv din colecția „Mostre”, constituită din bunuri culturale de mare valoare artistică și documentară, care joacă rolul de martor al artei populare din secolele XVIII și XIX.

Cuvântul ie este derivat din latinescul „tunicae lineae”, care înseamnă „tunică subțire purtată pe piele”, scrie ienationala.ro.

Ea face parte din categoria cămășilor trandiționale românești și se distinge prin diversitatea ornamentelor și a decorațiunilor pânzei.

Ia este definită de artistii populari ca o totalitate de însemne, cusute cu menirea de a o proteja pe cea care o poartă de spiritele rele, de vrăji și alte pericole.

Nu există date exacte cu privire la aparitia iei, însa istoria ei începe în perioada culturii Cucuteni, o civilizație a Europei care a existat între anii 5.200-3.200 înaintea erei noastre, pe actualul teritoriu al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și al Basarabiei.

„Cămașa de la Brețcu” a fost cusută în 1795 și a fost achiziționată din localitatea Brețcu, Trei Scaune, de către Alexandru Tzigara-Samurcaș.

El este și cel care a fondat,  în anul 1906, „Muzeul de Etnografie și Artă Națională”, astăzi Muzeul Țăranului Român, pe care intenționa să-l numească „Muzeul Poporului Român”, unde a și fost director pentru patruzeci de ani.

Citește și: Aproape jumătate din muzeele din România ar putea dispărea. Ce semnal de alarmă trag directorii

„Cămaşa a fost achiziţionată din comună Breţcu, județul Covasna, pe vremea aia se numea Trei Scaune, de către Alexandru Tzigara-Samurcaș, fondatorul muzeului nostru, în 1906. 

Este exact anul în care a fost înfiinţat muzeul nostru”, a declarat Virgil Niţulescu, directorul Muzeul Ţăranului Român, pentru observatornews.ro.

Din păcate, mânecile iei lipsesc, ele nerezistând probei timpului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te