miercuri 24 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Cât timp se poate păstra untura de porc la frigider și cum se congelează. Explicația unui nutriționist

Data publicării: 24.12.2025 • 21:00
Bărbat care se uită în frigider - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Bărbat care se uită în frigider - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Untură - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Untură - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Untura de porc se poate păstra la frigider timp de câteva săptămâni dacă este depozitată într-un recipient ermetic. Pentru perioade mai lungi, congelarea este cea mai sigură metodă, menținând gustul și calitățile nutritive.

Nutriționistul Evgeniya Rozum a declarat pentru UNIAN cât timp rezistă untura de porc afumată și cea crudă și a subliniat, de asemenea, modalități eficiente de a conserva aceste produse cât mai mult timp posibil.

Cât timp se poate păstra untura de porc la frigider și cum se congelează. Explicația unui nutriționist

Untura crudă este un produs care nu a fost tratat termic și nu poate fi păstrat pentru perioade lungi de timp fără a se altera. Frigiderele se păstrează de obicei la o temperatură de 5°C (41°F), iar în aceste condiții, untura crudă durează în medie 3 zile.

În timpul pene de curent, temperatura frigiderului poate crește, reducând semnificativ durata de valabilitate a unturii crude. Uneori, aceasta se poate altera în 1-2 zile.

Dacă ați cumpărat multă untură de porc crudă, cel mai bine este să o procesați imediat - fie o sărați, fie o congelați pentru a-i prelungi termenul de valabilitate.

Citește și Cum să pui jumările în borcane după ce ai tăiat porcul. Se păstrează la rece și se scurge untura în exces

Untura afumată este un produs procesat și este deja sărată. Acest tip de untură poate fi păstrat în frigider puțin mai mult decât untura proaspătă - aproximativ 2 săptămâni, maxim 3 săptămâni, cu condiția ca temperatura frigiderului să fie menținută la 5 grade Celsius.

Este mai bine să depozitați untura de porc pe rafturile inferioare, deoarece acolo temperatura din frigider este cea mai scăzută.

Cum să păstrezi untura de porc în frigider mai mult timp?

Untura sărată va avea un termen de valabilitate puțin mai lung, deoarece sarea acționează ca un conservant și antiseptic.

Dacă intenționați să păstrați o bucată mică din acest produs pentru o perioadă scurtă de timp, o puteți săra moderat, astfel încât să nu fie nevoie să fie îndepărtată sarea atunci când o consumați.

Untura sărată poate fi învelită în pergament și pusă într-un recipient sau depozitată fără pergament într-un astfel de recipient.

Untură - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Untură - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Untura de porc preparată în acest mod poate fi păstrată la frigider timp de maximum o lună până la două luni. 

Totuși, aceste termene de valabilitate sunt foarte aproximative, deoarece, de exemplu, cantitatea de sare utilizată poate varia, iar frigiderele pot avea temperaturi diferite.

Cum se congelează corect untura de porc?

Dacă ați cumpărat puțin mai multă untură de porc decât puteți mânca în câteva zile, cea mai bună opțiune este să o tăiați în porții (o împărțiți în bucăți pe care le puteți scoate și mânca, de exemplu, împreună cu familia) și să o înfășurați în folie alimentară sau hârtie de copt, să o puneți în pungi obișnuite sau vidate sau să o congelați în recipiente.

Dacă temperatura congelatorului este constant scăzută și untura nu se dezgheață, va rezista cel puțin șase luni.

Surplusul de untură afumată poate fi congelat în același mod ca untura crudă. De asemenea, poate fi păstrat în congelator până la șase luni și, la fel ca untura crudă, își va păstra aroma.

Dacă păstrați untura de porc la congelator mai mult de șase luni, de obicei nu se va strica; pur și simplu își va pierde aroma și textura, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu mai fie la fel de gustoasă după decongelare.

Citește și Cum găteau țăranii moldoveni fasolea cu ciolan afumat? Rețeta a apărut prima dată în România

Cu toate acestea, în general, untura de porc - atât crudă, cât și afumată - este considerată sigură pentru consum până la un an după congelare, atâta timp cât nu a fost decongelată sau recongelată.

Cum se păstrează untura de porc fără a fi refrigerată?

Dacă înțelegem că temperatura frigiderului ar putea fi scăzută din cauza unor pene prelungite de curent, atunci untura poate fi depozitată pe balcon, în pivniță sau pur și simplu într-un loc răcoros.

Totuși, dacă depozităm untura în afara frigiderului, aceasta trebuie să fie bine sărată. Aplicați multă sare, asigurându-vă că produsul este acoperit pe toate părțile.

După o zi sau două, poate apărea lichid în recipientul cu untură și cel mai bine este să îl îndepărtați ștergând-o cu prosoape de hârtie până se usucă din nou.

Apoi, adăugați mai multă sare în untură, astfel încât să fie acoperită cu sare uscată. În acest fel, untura poate fi păstrată într-un recipient închis ermetic, într-un loc răcoros, nerefrigerat, timp de trei până la șase luni.

Este esențial ca untura să fie complet acoperită cu sare și depozitată într-un recipient bine închis. În acest fel, aerul nu va ajunge la untură, iar aceasta va rămâne proaspătă mai mult timp.

Ar fi fantastic dacă este posibil să sigilați untura în vid cu sare, deoarece untura este bogată în acizi grași, care se oxidează atunci când sunt expuși la oxigen. Minimizarea expunerii unturii la aer va prelungi ușor durata de valabilitate.

Dacă trebuie să păstrați untura de porc la temperatura camerei, această metodă este, în opinia mea, cea mai bună. Untura de porc sărată poate fi păstrată aproximativ o săptămână în aceste condiții.

Citește și Ingredientul secret pe care să-l adaugi la POMANA PORCULUI! Face carnea fragedă oferind un gust unic

Totuși, termenul de valabilitate depinde în mare măsură de temperatura camerei: dacă încăperea este destul de proaspătă, să zicem, 18-20 de grade Celsius, atunci untura de porc sărată poate fi păstrată până la o săptămână, dar dacă temperatura este mai mare, produsul va fi potrivit pentru consum timp de 2-3 zile sau maximum patru.

Cum se păstrează untura de porc în saramură într-un borcan și care este termenul de valabilitate al unui astfel de produs?

Pentru a prepara o saramură pentru untură, adăugați sare în apă și, opțional, foi de dafin și condimente. De obicei, se adaugă până la 10 grame de sare la un litru de apă.

Apoi, untura trebuie pusă în borcane, acoperite cu saramură până când este complet acoperită și închise ermetic cu un capac.

Produsul preparat astfel poate fi păstrat în medie 3-4 luni. Depozitați untura din borcan într-un loc răcoros. La temperatura camerei, se va păstra până la o săptămână.

Dacă saramura a devenit tulbure în loc să fie limpede sau dacă în soluție au apărut „fulgi”, bule sau spumă, acestea sunt semne că produsul nu trebuie consumat și poate fi periculos pentru sănătate (de exemplu, există riscul de otrăvire).

Cum îți poți da seama dacă untura de porc s-a stricat și nu mai poate fi mâncată?

Dacă pe untură s-a format o peliculă lipicioasă, produsul are un miros neplăcut sau a apărut mucegai, de exemplu, pete roz, gri sau albastre. Acestea sunt principalele semne că produsul s-a alterat și nu trebuie consumat.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră