Cât de mult sunt afectați câinii și pisicile de fumatul pasiv? Ca și omologii lor umani, animalele de companie expuse la fumatul pasiv prezintă riscul de a dezvolta diverse probleme de sănătate.
Proprietarii de câini și pisici trebuie să înțeleagă aceste riscuri și să ia măsuri pentru a-și proteja prietenii cu blană.
Haideți să analizăm în detaliu efectele fumatului pasiv asupra acestora și să vedem ce trebuie făcut pentru protejarea sănătății lor.
Cât de mult sunt afectați câinii și pisicile de fumatul pasiv? Cum putem preveni îmbolnăvirea lor?
Fumătorii - dar și persoanele și animalele de companie expuse la fumători - sunt afectați de fumul degajat de țigări în moduri diferite.
Iată care sunt diferențele dintre fumatul „la primă mână”, fumatul pasiv sau „la mâna a doua” și chiar „la mâna a treia”:
Fumatul „la prima mână”
Acesta se referă la fumul inhalat direct de fumător. Atunci când cineva fumează o țigară, un trabuc sau o pipă, atrage fumul în plămâni, care sunt expuși la o concentrație ridicată de substanțe chimice toxice.
Această expunere directă este cauza principală a numeroase boli și probleme de sănătate legate de fumat.
Fumatul pasiv „la mâna a doua”
Este cunoscut și sub denumirea de „fum de tutun ambiental” (ETS), reprezentând combinația de fum expirat de fumători și fumul care provine de la capătul aprins al unei țigări, trabuc sau pipe.
Acest fum conține un amestec de peste 7.000 de substanțe chimice, în mare parte toxice și cancerigene. Atunci când nefumătorii și animalele de companie respiră acest fum pasiv, ele sunt expuse la aceste substanțe nocive, care pot avea consecințe grave asupra sănătății.
Fumatul pasiv „la mâna a treia”
Se referă la nicotina reziduală și la alte substanțe chimice care rămân pe suprafețe și în praf, mult timp după ce fumătorul a părăsit zona și fumul s-a îndepărtat.
Aceste reziduuri pot rămâne timp îndelungat pe mobilă, pereți, covoare, haine, păr sau blană și alte suprafețe. Câinii și pisicile pot fi expuse la aceste toxine atingând suprafețele contaminate, lingându-și blana și respirând aceste substanțe chimice.
Trebuie reținut că și fumul de vaping. deși conține mai puține substanțe chimice decât fumul de tutun, include totuși substanțe nocive, cum ar fi nicotina și compușii toxici care se formează în timpul încălzirii.
Efectele pe termen lung asupra animalelor de companie nu sunt pe deplin cunoscute, dar fumul de vapat prezintă, la rândul său, riscuri potențiale pentru sănătate.
Citește și: Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta. Descifrează mai multe tipuri de mieunat
Animalele de companie pot fi expuse la fumatul pasiv de mâna a doua și a treia prin inhalarea acestuia direct din aer, prin ingerarea particulelor de fum atunci când se îngrijesc și prin absorbția particulelor de fum care se depun pe pielea și blana lor.
Această expunere crește riscul de apariție a numeroase probleme de sănătate, printre care: probleme respiratorii, cancer, alergii, afecțiuni ale pielii, probleme oculare și boli cardiace, conform petmd.com.
Fumul de țigară poate afecta serios sănătatea animalelor noastre de companie - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Efectele fumatului pasiv asupra câinilor
Câinii sunt foarte sensibili la efectele nocive ale fumului pasiv. Riscurile potențiale pentru sănătate includ:
Probleme respiratorii
Fumatul pasiv poate irita sistemul respirator al unui câine, ducând la tuse, strănut și respirație șuierătoare. Expunerea cronică poate contribui la sau exacerba astmul și bronșita.
Cancer
Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Colorado a demonstrat că câinii expuși la fumatul pasiv prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.
Acest lucru este valabil în special pentru rasele cu pasaje nazale mai scurte, în timp ce rasele cu pasaje nazale mai lungi (de exemplu, Collie și Ciobănescul german) prezintă un risc crescut de cancer nazal, deoarece particulele de fum se infiltrează în cavitatea nazală.
Un alt studiu, de la Universitatea Purdue, a indicat că riscul de cancer la vezica urinară pentru câinii expuși la fumul de țigară a crescut de șase ori.
Afecțiuni oculare
Fumul poate provoca iritarea și înroșirea ochilor la câini.
Afecțiuni ale pielii
Substanțele chimice din fum se pot depune pe blana și pielea unui câine, ducând la iritații și dermatită.
Probleme cardiovasculare
Expunerea la fumatul pasiv poate contribui la probleme cardiovasculare și poate crește riscul de boli de inimă al câinelui.
Citește și: Cum știi că pisica ta a îmbătrânit? Care sunt semnele și ce afecțiuni medicale pot să apară?
Efectele fumului pasiv asupra pisicilor
Pisicile care sunt expuse la fum se confruntă cu probleme de sănătate similare cu cele ale câinilor, cu un risc ridicat de astm și cancer pulmonar, din cauza nasului lor scurt.
Fumatul pasiv dublează, de asemenea, riscul de limfom al unei pisici, rata crescând odată cu perioada de timp în care pisica trăiește în gospodăria fumătorului. Limfomul este un tip de cancer care atacă ganglionii limfatici și are un prognostic scăzut de supraviețuire la pisici.
În plus, atunci când pisicile care trăiesc în casa unui fumător își fac toaleta, ele expun membranele mucoase din gură la agenți cancerigeni care pot provoca tumori orale.
Semnele care pot indica faptul că pisica dvs. este afectată de fumatul pasiv includ:
- Tuse persistentă sau wheezing
- Dificultate în respirație
- Înroșirea crescută a ochilor sau secreții
- Mâncărimi sau iritații ale pielii
- Letargie
- Apetitul redus
- Pierderea în greutate
În mod evident, cea mai bună modalitate de a elimina riscul de fumat pasiv pentru animalul vostru de companie este ca voi. și/sau ceilalți membri ai familiei, să renunțați la fumat.
Numeroase resurse și sisteme de sprijin sunt disponibile pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat.
Citește și: „Pisica Transilvană”, prima rasă de pisică românească, recunoscută internațional. Cum arată felina
Cu toate acestea, dacă dumneavoastră sau un fumător cu care locuiți vă străduiți să renunțați la fumat, dar nu reușiți prea curând, până când veți învinge dependența de nicotină, puteți aplica alte sfaturi pentru a vă proteja animalul de companie de fumatul pasiv, precum:
1) Creați zone fără fum
Stabiliți și puneți în aplicare zone fără fum în casa dvs., în special în zone precum sufrageria, dormitoarele și alte zone în care animalul dvs. de companie își petrece cea mai mare parte a timpului.
2) Fumați în aer liber
Dacă este posibil, asigurați-vă că fumatul se face în aer liber, departe de animalul dumneavoastră de companie.
3) Îmbunătățiți ventilația casei
Asigurați-vă că locuința dvs. este bine ventilată cu purificatoare de aer și ferestre deschise. Cu toate acestea, ventilația singură nu elimină riscurile, astfel încât aceasta nu ar trebui să fie singura măsură de protecție.
4) Curățarea regulată a locuinței
Curățați frecvent locuința, pentru a elimina reziduurile de fum. Spălați des așternuturile, jucăriile și alte articole ale animalului dvs. de companie, pentru a elimina particulele de fum rămase.
5) Educație și comunicare
Discutați despre riscurile fumatului pasiv cu familia și prietenii, pentru a promova un mediu fără fum de tutun.