LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.153.724 Votanți în România
17,51 %
312.094 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta. Descifrează mai multe tipuri de mieunat

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.10.2024 - 18:10
Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta. Uneori, ceea ce vrea aceasta prin mieunat este evident, mai ales când se află în fața castronului de mâncare gol  Alteori, însă, mieunatul rămâne un mister total. Totuși, s-ar putea ca de acum încolo să ai o soluție la îndemână.

SHARE

Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta. Doi informaticieni americani au creat, cu ajutorul inteligenței artificiale, un instrument simplu ce poate descifra mai multe tipuri de meiunaturi ale micilor feline, fiind convinși că pot ajuta în această privință.

Aplicația care te ajută să comunici cu pisica ta. Descifrează mai multe tipuri de mieunat 

Sergei Dreizin și Mark Boyes, informaticieni la Akvelon, sunt creierele din spatele aplicației MeowTalk, care își propune să „ofere proprietarilor de pisici cele mai bune instrumente disponibile” pentru a interpreta nevoile animalului lor de companie.

„Pisicile au vocabular. Și cu siguranță îți vei înțelege pisica mai bine dacă ești cu adevărat atent”, a declarat Dreizin, conform nationalgeographic.com.

Aplicația gratuită înregistrează mieunatul felinei voastre și îl traduce într-o gamă restrânsă de fraze, precum „Sunt enervat” sau „Hrănește-mă!”.

Utilizatorii pot evalua acuratețea traducerilor MeowTalk, care rafinează în continuare modelul computerizat.

Citește și: Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt? Micile feline pot învăța cuvinte mai repede decât bebelușii

Lansată în noiembrie 2020, aplicația a fost descărcată de peste 20 de milioane de ori, iar Dreizin estimează că programul a analizat până în prezent peste un miliard de mieunaturi. 

„Suntem cei mai mari depozitari de miaunături din această galaxie”, a mai adăugat, glumind pe jumătate, Dreizin.

Aplicația pentru ca să comunici cu pisica se bazează pe AI

Aplicația face parte dintr-o suită tot mai largă de tehnologii concepute pentru a ne ajuta să comunicăm cu prietenii noștri blănoși.

O alta este FluentPet, care antrenează animalul de companie să apese butoane pentru a comunica o nevoie; de exemplu, o pisică poate învăța să apese un buton care spune cuvântul „joacă”.

Charlotte de Mouzon, de la Universitatea Nanterre din Paris, specialist în comportamentul pisicilor și expert în comunicare, nu este convinsă de acuratețea acestor produse, dar consolidarea relației cu pisica dumneavoastră este întotdeauna un obiectiv înțelept.

„Dacă oamenii se joacă cu aplicația (n.r. - MeowTalk), poate că vor deveni mai atenți la pisicile lor”, spune de Mouzon.

Pisicile domestice folosesc toate cele cinci simțuri pentru a comunica cu semenii lor. Mirosurile din urină și uleiul de piele transmit sănătatea, sexul și receptivitatea la împerechere a unei pisici.

De asemenea, limbajul corpului transmite starea de spirit: blana ridicată și spatele arcuit semnalează teama, în timp ce urechile îndreptate în față și coada agitată înseamnă mulțumire și vigilență.

Pe de altă parte, comunicarea vocală dintre pisici se limitează în cea mai mare parte la șuierăturile și mârâiturile scoase pentru stabilirea teritoriului și soluționarea disputelor.  

Pisicile, mai ales cele adulte. nu miaună între ele - aceasta este o vocalizare rezervată doar  oamenilor.

„Aceste sunete au evoluat pentru a servi unui scop foarte funcțional și nu sunt complicate. Doar că s-ar putea să nu fim la fel de pricepuți în a le citi indiciile pe cât sunt ei în a le citi pe ale noastre”, spune Jennifer Vonk, psiholog la Universitatea Oakland din Michigan, potrivit aceleiași surse.

De exemplu, într-un studiu din 2023, de Mouzon și colegii săi au descoperit că mulți proprietari nu știu când pisica lor este nefericită.

Citește și: „Pisica Transilvană”, prima rasă de pisică românească, recunoscută internațional. Cum arată felina

Să luăm exemplul toarcerii: deși pisicile torc adesea atunci când se simt bine, ele pot toarce și atunci când se simt inconfortabil sau au dureri.

Atunci când Boyes și Dreizin căutau date pentru noua lor aplicație, au dat peste o cercetare din 2019 care arăta că mieunatul pisicilor conține anumite caracteristici comune.

Autorii studiului au construit apoi un program de calculator pentru a analiza înregistrările audio ale 21 de pisici adulte care miaună în trei scenarii: așteptând mâncare, fiind periate și fiind singure într-un mediu necunoscut.

Fiecare scenariu a dus la un tip specific de mieunat pe care analiza computerizată l-a putut clasifica.

Fondatorii MeowTalk au folosit aceste înregistrări audio a zeci de mii de miaunături pentru a-și dezvolta modelele computerizate, care sunt alimentate de inteligența artificială.

A funcționat: studiul din 2021 a constatat că MeowTalk poate clasifica nouă „fraze” feline, cu o precizie de 90 %.

Chiar și așa, nu vă așteptați la minuni peste noapte și să credeți că, foarte curând, veți putea sta la „un pahar de vorbă” cu pisica voastră.

Dreizin și Boyes subliniază faptul că programul AI nu este perfect, iar Vonk și de Mouzon sunt de acord.

Fiecare cercetător a descărcat MeowTalk, obținând cu rezultate diferite; aplicația a tradus un miau de la una dintre pisicile lui de Mouzon prin „Te iubesc”, ceea ce părea inexact, spune ea.

„Îi lipsesc o mulțime de informații (n.r. - apicației). Pisica mea stătea lângă bolul ei și, de fapt, cerea mâncare proaspătă”, a mai spus de Mouzon. 

Vonk a fost la fel de sceptică cu privire la FluentPet, subliniind că pisicile știu deja ce le comunică oamenilor, iar faptul de a le cere să apese un buton complică lucrurile. 

„În mod inevitabil, există o anumită cantitate de presupuneri, dar pur și simplu să fii atent la semnalele și limbajul corporal al pisicii tale este de mare ajutor”, a precizat ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te