Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume. Ce spun legendele?

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.09.2024 - 09:21
Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ
Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ
Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume
Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume

Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume. Una dintre impunătoare cetăți din țara noastră este plină de mistere, legende și povești despre fapte îngrozitoare petrecute între zidurile sale.

SHARE

Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume. Cu toții am auzit de povestea contelui transilvan imaginată de Bram Stoker și care l-a transformat pe voievodul Țării Românești, Vlad Țepeș, într-un adevărat monstru însetat de sânge. Dar un episod real din viața acestuia este legat de această fortăreață.

Castelul unde Dracula a fost închis, printre cele mai înfricoșătoare din lume. Ce spun legendele?

Castelul Corvinilor sau al Huniazilor reprezintă unul dintre cele mai importante monumente de artă feudală gotică din Europa, fiind cea mai vestită proprietate a lui Iancu de Hunedoara.

Istoria sa ne duce înapoi cu peste 600 de ani. În 1409, la 18 octombrie, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, îl înnobilează pentru faptele militare deosebite pe cneazul Voicu din Cinciș, și îi dăruiește domeniul regal al Hunedoarei, cu toate locurile sale de arătură, fânețele, pășunile, pădurile, apele, heleșteele, după vechile și adevăratele hotare.

Cetatea inițială, de mărime mijlocie, s-a păstrat parţial şi a fost ulterior inclusă în structura castelului. Voicu a fost nimeni altul decât tatăl marelui voievod al Transilvaniei, Iancu sau Ioan de Hunedoara, care a copilărit aici.

Citește și: Care voievod român era supranumit Cavalerul Alb? A fost tatăl unui mare rege al Ungariei

După obținerea demnităţii de voievod, în 1441, Iancu iniţiază lucrări ample de extindere a vechii fortificaţii, depăşită din punct de vedere al randamentului militar, lucrări reunite sub termenul de faza a II-a din evoluţia castelului.

Într-un interval scurt de timp (1440-1446), se construieşte o nouă incintă de ziduri, din piatră locală, incintă flancată de 7 turnuri de apărare, majoritatea circulare (Turnul Buzdugan, Turnul Toboşarilor, Turnul Pustiu, Turnul Capistrano) acestea reprezentând o noutate pentru arhitectura militară a Transilvaniei, conform primariahunedoara.ro.

Iancu a pus în practică experienţa sa militară dobândită în Italia şi Europa centrală, cu impact asupra principiilor de fortificare aplicate ulterior în Transilvania.

Castelul a fost ridicat pe o stâncă de pe Dealul Sânpetru, la picioarele căreia curge râul Zlaști, care atrage prin construcția impunătoare, turnurile, ferestrele cioplite în piatră sau acoperișurile înalte. 

Dracula a fost asociat cu voievodul Vlad Țepeș

Citadela are 42 de încăperi, două terase și două poduri, iar accesul se face doar pe un pod de lemn, susținut de patru piloni masivi de piatră.

Numeroasele legende și povești care s-au strâns între zidurile castelului atrag ca un magnet, an de an, turiști din toate colțurile lumii, fascinați să îi deslușească misterele.

Castelul Corvinilor, un loc plin de mistere și legende înfricoșătoare - Foto: Facebook/Muzeul Castelul Corvinilor

Astfel, temnița medievală din Castelul Corvinilor este printre cele mai vechi din Transilvania și este situată la parterul si subsolul Turnului nou de poartă. 

Despre ea, o legendă spune că a fost locul unde a fost închis Vlad Țepeș, voievodul Țării Românești, a cărui domnie a fost întreruptă de cei 12 ani de prizonierat în care a fost ținut de regele Ungariei, Matei Corvin, care era chiar fiul lui Iancu de Hunedoara.

Legenda întemnițării lui domnitorului nu se întemeiază, însă, pe documente sau alte mărturii istorice, iar închisoarea de la castel ar fi fost clădită în secolele XVI – XVI, cu peste un secol, cel puțin față de epoca în care a trăit cel care a dobândit reputația internațională de Dracula, potrivit adevarul.ro.

De fapt, Țepeș a fost prizonierul lui Matei Corvin la Vișegrad, lângă Buda, fiind tratat de rege pe măsura rangului său, totuși unii istorici susțin că ar fi fost posibil ca el să fi stat și la Castelul Corvinilor pentru o perioadă.

Citește și: Misterul „temniței bântuite” din Castelul Bran. De ce nu trebuie să privești în interiorul ei?

Legenda spune că Țepeș ar fi fost întemniţat chiar şapte ani aici, perioadă în care n-ar fi abandonat obiceiurle care i-au adus renumele de vampir.

„Nici în temniţă Dracula nu şi-ar fi lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod”.

Cu toate acestea, chiar aceiași autori ai cronicii arătau că Țepeș fusese întemnițat, timp de 12 ani, nu la Hunedoara, ci la Vișegrad. Apoi, regele ungar i-ar fi dat fostului său prizonier o casă în Budapesta, mai scrie aceeași sursă.

Chiar dacă reaitatea stă altfel, legenda care-l asociază pe Vlad Țepeș cu Dracula, dar și cu Castelul Corvinilor a luat amploare, crescând până la punctul în care, cel puțin pentru turiștii străini, fascinați de personajul literar al lui Stoker, nici nu mai contează care e adevărul.

Interesant este că locul chiar are vampiri, dar sub forma liliecilor-vampir, în castel existând o colonie de câteva sute de exemplare.

Chiar dacă sunt inofensivi, după cum spun administratorii monumentului istoric, ei au dat naştere controverselor.

Localnicii mai în vârstă din zonă spun că turiştii trebuie să se ferească să ajungă la castel noaptea, căci ar putea fi atacaţi de aceştia, potrivit historia.ro. Iar locul unde aceștia ar ataca cu predilecție ar fi, bineînțeles, gâtul.

Dar cum poreclele se pot transforma în renume, la fel și legendele, repetate la nesfârșit, pot deveni adevăruri, cel puțin pentru unii.

Citește și: Cine a fost marea iubire a lui Vlad Țepeș? A vrut să incendieze Brașovul pentru ea

De aceea, un clasament realizat anul trecut de către Lonely Planet plasează Castelul Corvinilor pe poziția a doua a celor mai înfricoșătoare clădiri din lume.

Pe de altă parte, un alt top făcut tot în 2023, dar de huffingtonpost.com, îl situează printre primele 10 palate “de poveste” de pe mapamond.

De asemenea, în anul 2010, celebrul actor Nicholas Cage a venit să filmeze la Castelul Corvinilor pentru pelicula “Ghost Rider 2”, binecunoscută și publicului românesc.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te