Care este originea buchetului de mireasă? Semnificația florilor din care este făcut

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.09.2024 - 07:37
Care este originea buchetului de mireasă - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Care este originea buchetului de mireasă - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Care este originea buchetului de mireasă? Practic, nu există căsătorie unde acest accesoriu specific domnișoarelor care tocmai se mărită să nu fie prezent în mâinile acestora. Mai mare sau mai mic, creat din diferite flori, el are o istorie mai veche decât s-ar putea crede.

SHARE

Care este originea buchetului de mireasă? Acesta poate fi, de obicei, o frumoasă operă de artă, plin de simbolism și tradiție. Dar poate v-ați întrebat de unde și de când provine tradiția lui și de ce o mireasă trebuie să arunce buchetul, la un moment dat, în timpul nunții?

Care este originea buchetului de mireasă? Semnificația florilor din care este făcut

A purta flori face parte, de secole, din derulara oricărei nunți, buchetul de mireasă tradițional devenind popular mai ales în timpul erei victoriene, în secolul al XIX-lea.. Buchetele de atunci aveau flori de sezon cu semnificații specifice.

Buchetul de mireasă reprezintă florile pe care mireasa le ține în mână în timp ce pășește spre altar și, conform istoricilor, se consideră că tradiția provine de la grecii și romanii antici, conform theknot.com.

De obicei era făcut din plante aromatice, pentru că multă vreme s-a crezut că mirosurile puternice au calități magice și îndepărtează răul prin puterile lor.

Citește și: Este sau nu adevărat că „opusele se atrag” în relații? La ce ne uităm când alegem un partener

De asemenea, în Egiptul antic se făcea un astfel de buchet din cimbrișor, mentă, rozmarin și foi de lauri pentru a proteja tânărul cuplu de spiritele rele.

Însă toate aceste plante aromatice nu doar împodobeau ceremonia, ci, în mod practic, erau și o parte a meniului servit la masă, deoarece se credea că sunt afrodisiace puternice.

În mod asemănător, deși originea tradiției ca domnișoarele de onoare să poarte flori este necunoscută, se crede că există pentru aceleași motive pentru care miresele poartă buchete.

Domnișoarele de onoare completează adesea look-ul miresei, așa că a avea un buchet de mireasă similar cu al miresei nu era neobișnuit.

În mod tradițional, mireasa își ține buchetul în timpul procesiunii și îl înmânează domnișoarei de onoare sau uneia dintre domnișoarele de onoare pentru a-l ține odată ajunsă la altar.

În Evul Mediu, buchetul făcut din plante frumos mirositoare avea scopul de a ascunde miasmele corporale - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Oferirea buchetului de mireasă altcuiva în timpul ceremoniei îi permite acesteia să aibe să mâinile libere - ceea ce este important pentru schimbul de inele, ținerea de mână a partenerului sau chiar ștergerea lacrimilor de fericire.

Urcând pe firul istoriei, Un alt motiv important, mai ales în Evul Mediu, pentru care miresele au început să poarte buchete cu secole în urmă a fost parfumul florilor, care masca mirosul corporal al mirilor sau mirosul de moarte din jur, în timpul eidemiilor de ciumă.

În acea perioadă, igiena personală era un lucru pe care oamenii păreau că-l uitaseră, în ciuda pasiunii romanilor antici pentru băi publice.

Citește și: Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit. Ce lege îi dă dreptul?

Motivul era, pe de o parte, faptul că Biserica papală considera îmbăierea un obicei păcătos, cu conotații sexuale, pe de altă parte, pentru că așa-zișii medici ai vremii susțineau că stratul de mizerie adunat pe piele împiedică intrarea microbilor în organism.

În cazul în care miasmele corporale nu erau un motiv pentru purtarea unui buchet cu flori plăcut mirositoare, acestuia i se adăugau la aranjamente plante cu izuri înțepătoare, precum usturoiul și condimentele, pentru a alunga spiritele rele și a ține la distanță orice ghinion sau blestem care le-ar putea face rău tinerilor căsătoriți, potrivit brides.com.

Aruncarea buchetului este o tradiție florală care a început în Anglia. Se credea că obținerea unei părți din buchetul de mireasă sau din rochia miresei aduce noroc și noroc.

Odată cu această superstiție a apărut o cursă nebună pentru a prinde părți din florile sau hainele miresei. A rezultat aruncarea buchetului, strategie care, în schimb, o ajuta pe mireasă să scape de haosul care se crea. 

Acum, tradiția aruncării buchetului de mireasă se face pentru distracție în timpul recepției, cu superstiția că cea care prinde buchetul di grupul de tinere domnișoare care-l „vânează” va fi următoarea persoană care se va căsători.

Nunta Reginei Victoria a Marii Britanii cu Prințul Albert, din februarie 1840 - Foto: arhiva

Epoca elisabetană - după numele reginei Elisabeta I a Angliei și Irlandei (1558 - 1603) - este cea în care buchetele au început să aibă un scop mai decorativ.

Buchetele mici au devenit un „must-have” al miresei, iar buchețelele au fost create chiar și pentru a fi oferite invitaților drept favoruri. Miresele la modă au început să poarte flori complementare prinse în coafurile lor elaborate pentru un plus de eleganță.

Înainte de aceasta, miresele își purtau părul despletit și uneori îl accentuau cu un mic cerc floral, adică umilul predecesor al coroanelor de flori moderne

Abia în epoca victoriană - după numele reginei Victoria a Marii Britanii (1837-1901) - am asistat la nașterea buchetului de mireasă așa cum îl știm astăzi.

Citește și: În ce stare se află acum regele Charles? Regina Camilla i-a reproşat că "nu ascultă de nimeni"

Astfel, forma actuală a buchetului de mireasă a fost prima dată utilizată la nunta dintre Regina Victoria și Prințul Albert, pe 10 februarie 1840, în Palatul St. James din Londra, răspândindu-se rapid în toată lumea.

În timp ce simbolismul florilor era extrem de popular atunci, iar miresele își puteau comunica sentimentele romantice prin alegerile lor florale specifice, mai scrie sursa citată.

Aruncarea buchetului de mireasă spre domnișoarele prezente la căsătorie a devenit un obicei tot în epoca reginei Victoria - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

La ora actuală, buchetul de mireasă este simbolul fericirii, norocului și iubirii absolute, iar panglica semnifică conexiunea specială dintre miri.

De asemenea, odată cu răspândirea „limbajului florilor”, buchetul de mireasă a căpătat simbolistici profunde, în funcție de florile alese.

Și chiar dacă această practică a cam dispărut, cuplurile moderne alegându-și florile bazându-se mai mult pe frumusețea și culoarea lor, iată ce semnifică unele dintre cele mai folosite flori din buchetul de mireasă, conform floridelux.ro.

Semnificația florilor din buchetul de mireasă:

  • Trandafir alb – Inocență
  • Trandafir roșu - Iubire, fericire
  • Trandafir portocaliu – Fascinație
  • Trandafir roz – Frumusețe
  • Trandafir galben – Admirație
  • Hortensia – Mândria
  • Garoafa – Încredere
  • Orhideea – Frumusețe
  • Lalea – Dragoste
  • Bujor – Noroc
  • Crin – Puritate și credință.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te