Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit. Ce lege îi dă dreptul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.09.2024 - 18:04
Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit - Foto: INQUAM Photos/Alex Nicodim
Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit - Foto: INQUAM Photos/Alex Nicodim

Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit. Printre multe alte drepturi moștenite de la mama sa, regretata regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii, actualul monarh se bucură și de unul total neobișnuit, dar care este reglementat prin lege.

SHARE

Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit. Pare un lucru ciudat și, mai degrabă, potrivit unor îndepărtate timpuri medievale, dar acest drept al monarhului britanic este menționat printr-o lege specială.

Regele Charles deține toate balenele și delfinii din apele Regatului Unit. Ce lege îi dă dreptul?

Când regele Charles al III-lea a moștenit tronul de la regina Elisabeta a II-a, în septembrie 2022, după moartea acesteia, el a primit și posibilitatea de a revendica dreptul de proprietate asupra oricăror lebede mute nemarcate găsite în ape deschise, pe terenuri publice.

Cu toate acestea, se pare că aceasta este departe de a fi singura parte curioasă a moștenirii sale legată de animale, din ea făcând parte și multe creaturi marine.

Citește și: O capră a primit titlul regal. Chiar regele Charles i-a acordat onorul animalului spălat cu șampon

Pentru a afla despre ce este vorba, trebuie să urcăm în „mașina timpului” și să călătorim 700 de ani în trecut, tocmai până în Anglia secolului al XIV-lea - mai exact, în anul 1322, în timpul domniei regelui Edward al II-lea.

Deși această perioadă a fost marcată în primul rând de conflicte între nobilii englezi, ea a dat naștere, de asemenea, unei legi neobișnuite care a rămas în vigoare până în prezent.

Potrivit English Heritage, legea, cunoscută sub numele de „Prerogativa Regis” („Prerogativa Regală”), spune că: „Regele va avea în tot regatul, balene și sturioni mari capturați în mare sau în altă parte în regat”.

Delfinii din apele Regatului Unit, alături de balene și sturioni, sunt, pe hârtie, proprietatea regeui Charles al III-lea - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

La acea vreme, balenele și sturionii reprezentau o captură destul de valoroasă și regele nu putea permite oricui să pună mâna pe unul. 

Astfel, orice captură a așa-numitului „pește regal” trebuia să fie oferită regelui. Pedeapsa pentru nerespectarea acestei obligații este necunoscută, dar având în vedere că vorbim despre Anglia medievală, ne putem imagina că nu era prea plăcută.

Această lege este valabilă și astăzi, prin „pește regal” înțelegându-se toate balenele, marsuinii, delfinii și sturionii găsiți în apele Regatului Unit.

Citește și: Kate Middleton nu le-a spus tuturor prietenilor despre cancer, unii au aflat din presă: „A fost șoc”

Deci, din punct de vedere tehnic, regele Charles al III-lea are posibilitatea de a revendica dreptul de proprietate asupra oricăreia dintre aceste creaturi.

Acestea fiind spuse, deși regele Charles deține, din punct de vedere tehnic, un drept istoric asupra acestor animale marine, în realitate, la ora actuală, acestea sunt protejate de legile de conservare și nu sunt considerate proprietatea personală a monarhului.

În plus, nu pare a fi un statut care să fie luat în serios de familia regală de astăzi - deși încercările de a-l abroga au eșuat - dacă ne luăm după un incident petrecut în 2004, când regina Elisabeta a II-a era încă pe tron.

După cum a relatat atunci BBC News, un pescar care a prins un sturion în largul coastei Țării Galilor a ajuns să fie anchetat de poliție, după ce s-a dovedit că peștele a fost vândut la o licitație cu 650 de lire sterline, circa 853 de dolari, deși era protejat de legislația britanică.

Citește și: În ce stare se află acum regele Charles? Regina Camilla i-a reproşat că "nu ascultă de nimeni

Aceasta a fost adevărata problemă în acest caz: Coroana nu părea prea preocupată de cealaltă lege medievală care fusese încălcată.

„A fost trimis un fax la Palatul Buckingham și, destul de repede, a sosit un fax înapoi în care se spunea că pescarul este liber să dispună de captură așa cum dorește”, a declarat, la acea vreme, o purtătoare de cuvânt a gărzii de coastă Swansea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te