Care este motivul pentru care cocoșii cântă dimineața? Nu are nicio legătură cu răsăritul soarelui

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.03.2024 - 06:50
Care motivul pentru care cocoșii cântă dimineața? Nu are nicio legătură cu răsăritul Soarelui - Foto: vise.ro / imagine cu rol ilustrativ

Care este motivul pentru care cocoșii cântă dimineața? Nu are nicio legătură cu răsăritul soarelui. Iată ce spun experții despre acest obicei al păsărilor.

SHARE

Care este motivul pentru care cocoșii cântă dimineața? Nu are nicio legătură cu răsăritul soarelui. Iată ce spun experții despre acest obicei al păsărilor.

Motivul pentru care cocoșii cântă dimineața 

Cântecul cocoșului este sunetul care prevestește venirea zorilor. Cu mult înainte de ceasurile deșteptătoare, cocoșul era cel care îi chema pe fermieri din paturile lor în întunericul de dinaintea zorilor.

Astăzi este un sunet pe care cei mai mulți dintre noi îl aud foarte rar, deoarece cocoșii sunt interziși în majoritatea cartierelor urbane și suburbane, tocmai din cauza cântatului lor.

Dar, în primul rând, de ce cântă cocoșul?

Cocoșii cântă din mai multe motive:

Dominanță - Vocea puternică a unui cocoș dominant este un anunț de putere. Tiparele de cântat ale cocoșilor în turmele cu mai mulți masculi dezvăluie o ordine clară de ierarhizare, cocoșul dominant cântând primul.

Teritoriul - Cocoșilor le place să își proclame spațiul, găinile și cotețele lor. Gândiți-vă că un cocoș cântă un pic ca un câine care marchează un copac.

Citește și: Câinii din ce rase trebuie declarați la poliție și trebuie asigurați? Acoperă pagube de 100.000 $

Revendicarea hranei - Majoritatea cocoșilor vor cânta la ora de hrănire. Acesta este modul lor de a revendica micul dejun.

Mândria - Oricine a avut cocoși va înțelege acest ultim punct. Acestea sunt păsări mândre, pline de vigoare. Nu este un mister de ce au devenit un simbol al virilității. De multe ori, un cocoș care cântă își anunță pur și simplu prezența, pentru că este perfect și sigur că toată lumea vrea să știe că este acolo.

De ce cântă cocoșii dimineața?

Multă vreme, oamenii de știință au crezut că croncănitul era stimulat de răsăritul soarelui. Dar studii recente arată că acest lucru nu este adevărat. Un cocoș care cântă acționează în funcție de ceasul său intern, nu de vreun stimul extern.

Cocoșii ținuți într-o lumină slabă constantă timp de 24 de ore pe zi se adaptează rapid la un program intern bazat pe o zi de 23,8 ore. Ei cântă la aceeași oră, "zorii" lor, în fiecare dimineață, în ciuda luminii neschimbate.

Cocoșii cântă atunci când începe ziua lor, ceea ce se întâmplă adesea cu o oră sau două înainte de răsărit. Dacă adăugați un cocoș la stolul din curtea dumneavoastră, ați putea fi surprins să vă auziți cocoșul cântând în bezna totală la ora 4 dimineața!

De ce cântă cocoșii toată ziua?

Este adevărat, cocoșii cântă toată ziua. Nu este o simplă alertă în zori. Ei cântă ori de câte ori își simt puterea amenințată (cum ar fi atunci când intrați în coteț, când aud o mașină pornind, când câinele latră, când un alt cocoș cântă, când se dă drumul la radio.... ați prins ideea).

Dacă vor să impresioneze găinile, o fac cântând. Ei cântă când mănâncă și cântă după o baie de praf. Nu este chiar neobișnuit să auzi un cocoș cântând noaptea.

Citește și: Calitatea incredibilă pe care o au nişte animale din Zona Roşie, de la Cernobîl

O întrebare mai utilă ar putea fi: cum oprești un cocoș să cânte?

La ce vârstă începe cocoșul să cânte?

Vârsta la care cocoșii încep să cânte variază în funcție de rasă, dar, în general, încep la vârsta de patru-cinci luni. În unele cazuri, aceasta este prima dată când puteți spune cu certitudine sexul unui pui.

Ca o notă aparte, primele încercări ale unui cocoș de a cânta sunt isterice și merită toată gălăgia de mai târziu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te