Care este condimentul mai scump ca argintul păzit de soldați înarmați. Cum și-l permit gospodinele ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.11.2023 - 19:00
Care este condimentul mai scump ca argintul păzit de soldați înarmați. -Foto: Britannica.com

Condimentul mai scump ca argintul, păzit de soldați înarmați, este vanilia, care este adusă din Madagascar. Cum și-l permit gospodinele? Simplu. În case există aromă de vanilie, iar produsul este mult „distilat”

SHARE

Vanilia este aroma de bază a prăjiturilor, înghețatei și produselor de patiserie și nu este doar un condiment de bază în bucătăriile gospodinelor, restaurantelor și cofetăriilor, ci este folosită și în industria cosmetică și farmaceutică.

Cel mai mare producător de vanilie din lume este Madagascar, de unde provine 40 % din vanilia din lume. Cultivarea condimentului necesită multă forță de muncă, deoarece florile de orhidee sunt, printre altele, pulverizate manual, și este, de asemenea, supusă variațiilor climatice.

Citește și: Brânzeturi unice
din întreaga lume. Lista celor pe care trebuie să le guști măcat o dată în viață

Prețul kilogramului de vanilie a ajuns și la 600 de dolari, fiind mai scump ca argintul. Plantațiile erau păzite de oameni înarmați.

Citește și: Pe ce loc e bucătăria românească în lume. Care sunt cele mai iubite mâncăruri de către străini

2004-2013

Prețul unui kilogram de vanilie a fost cuprins între 20 și 50 de dolari.

2014-2015

Cererea de vanilie a crescut la nivel global, consumatorii devenind mai conștienți de achizițiile lor și căutând ingrediente naturale în locul celor artificiale. Prețul vaniliei a crescut la niveluri de aproximativ 100-200 de dolari.

2017-2018

Prețul vaniliei a atins un vârf, cu peste 600 de dolari pe kilogram. Se cerea chiar mai mult decât argintul pentru un kilogram de vanilie, deoarece prețul mondial al argintului se situa în jurul valorii de 450-550 de dolari pe kilogram în această perioadă. În 2017, ciclonul Enawo a devastat Madagascar, distrugând 90% din recolta de vanilie.

Ulterior, prețul mondial al vaniliei a scăzut, în principal din cauza unei scăderi a cererii (în special în sectorul de catering) și a unei creșteri a ofertei (noi plantări) ca urmare a epidemiei de coronavirus. 

Vanilia este al doilea cel mai valoros condiment, după șofran, și cea mai populară aromă din lume în rândul consumatorilor. 

Rezerva mondială de extract de vanilie provine din boabele uscate ale orhideei tropicale Vanilla planifolia, care este originară din Mexic, dar care în prezent este cultivată pe scară largă în toate zonele tropicale. Planta crește sub formă de viță de vie, de obicei cățărându-se pe un copac de pepinieră sau chiar pe un baston.

Cultivarea ei necesită multă muncă, florile de vanilie înflorind aproximativ o zi pe an, uneori mai puțin, astfel încât cultivatorii trebuie să verifice plantațiile în fiecare zi pentru a vedea dacă sunt deschise flori. Recoltarea are loc, de obicei, între iunie și septembrie.

Timp de 300 de ani de la prima sa descoperire de către europeni, Mexicul a deținut monopolul asupra vaniliei și a fost principalul producător de vanilie până la mijlocul secolului al XIX-lea. Motivul pentru acest lucru a fost faptul că planta nu putea fi cultivată în afara Mexicului, deoarece polenizarea era realizată exclusiv de albine speciale, indigene, de orhidee.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te