Care este cel mai scump sânge din lume? Un litru costă 15.000 $. Specificul acestuia este de mare valoare pentru companiile farmaceutice care îl folosesc pentru a crea o multitudine de vaccinuri.
Care este cel mai scump sânge din lume? Un litru costă 15.000 $. Ce îl face atât de special?
Crabul-potcoavă este o fosilă vie care se deplasează de-a lungul țărmurilor practic neschimbat de 445 de milioane de ani, cu mult înainte ca dinozaurii să pășească vreodată pe Pământ.
Aceștia au un sânge albastru foarte ciudat și, dintre toate speciile care au apărut de la apariția acestor ciudățenii marine, acesta este cel mai valoros sânge al oricărui animal care trăiește astăzi.
Acest lucru se datorează faptului că sângele crabilor-potcoavă a fost esențial pentru crearea vaccinurilor care au salvat milioane de vieți, iar totul se reduce la coloritul său ciudat, scrie IFL Science.
Citește și: Care e cel mai mortal animal din lume? Omoară peste 700.000 de oameni anual. Trăiește și în România
Spre deosebire de sângele bogat în fier care vă curge prin vene, crabii-potcoavă din Atlantic (Limulus polyphemus) au sânge bogat în cupru, de un albastru înghețat.
În locul globulelor albe, ei au celule cunoscute sub numele de amibocite, care sunt extrem de eficiente în detectarea endotoxinelor bacteriene.
Crabul-potcoavă are cel mai valoros sânge dintre toate animalele, fiind folosit la fabricarea vaccinurilor - Foto: mbl.edu
Chiar și la niveluri mai mici de o parte la un trilion, amebocitele pot declanșa coagularea, formând un cheag în jurul bacteriilor invadatoare într-un mod care protejează organismul crabului potcoavă de toxine.
Cel mai valoros sânge are cuoarea albastră
Companiile farmaceutice folosesc aceste amibocite de zeci de ani pentru a testa dacă vaccinurile sunt lipsite de contaminare bacteriană, în ceea ce se numește „testul Limulus Amebocyte Lysate”.
Eficacitatea acestui test înseamnă că sângele de crab-potcoavă ajunge undeva la 15 000 de dolari pe litru, iar dacă ați făcut vreodată un vaccin, sunt șanse să le mulțumiți crabilor-potcoavă pentru siguranța acestuia.
Un astfel de test este esențial deoarece, în caz contrar, riscăm o contaminare care ar putea dăuna sau chiar fi fatală pentru fiecare persoană care primește vaccinul respectiv, ceea ce, în timpul unei pandemii precum COVID-19, ar fi însemnat moartea a numeroși oameni.
Cu toate acestea, se caută o alternativă mai durabilă, deoarece recoltarea excesivă a dus la o scădere a populației lor.
În timp ce pescarii le iau doar 30 % din sânge înainte de a-i trimite înapoi în ocean, se crede că între 10 și 30 % din crabii-potcoavă nu supraviețuiesc.
Citește și: VIDEO Câți ani are cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume? Tocmai a depus un ou cu noul partener
Pentru a înrăutăți lucrurile, s-a sugerat că femelele se reproduc mai puțin după ce li s-a luat o parte din sânge ceea ce împiedică și mai mult recuperarea lor.
Sângele lor albastru și valoros nu este singurul lucru surprinzător la acești „crabi”. Crabii-potcoavă nu sunt, de fapt, crabi. De altfel, nici măcar nu fac parte din familia crustaceelor.
De fapt, sunt înrudiți cu păianjenii ca membri ai subdiviziunii majore a artropodelor, Chelicerata. Acest grup include arahnidele și scorpionii, care trebuie să își părăsească exoscheletul pe măsură ce cresc, același lucru fiind valabil și pentru crabii-potcoavă.
Când vine momentul să se mute, crabii potcoavă se târăsc prin partea din față a carapacei, lăsându-și în urmă micul exoschelet.