Care este cel mai mare oraș din România? Așezarea urbană ce deține acest titlu are o suprafață mai mare decât a statului Andorra, dar și decât a altpr mici țări europene luate la un loc, precum Malta. Liechtenstein ori San Marion, căci de Monaco sau Vatican nici nu are sens să pomenim în această privință.
Care este cel mai mare oraș din România? Are o suprafață ce o depășește pe cea a statului Andorra
Gândiți-vă că Andorra, acel stat micuț - dar tot mai „vioi”, cel puțin la fotbal - aflat la granița dintre Franța și Spania, are o suprafață de 468 km pătrați.
Nici alte țări liliputane din Europa, luate la un loc - Malta (316 km pătrați), Liechtenstein (160 km pătrați), San Marion (61 km pătrați), Monaco (2 km pătrați) și Vatican (0,44 km pătrați) - nu egalează suprafața orașului românesc de care vorbim.
Și nu, nu este vorba nici măcar de București, care se întinde pe „doar” 228 km pătrați și nici de alte orașe importante precum Timișoara, Cluj, Iași, Cluj, Constanța sau Craiova.
Citește și: Care este cel mai sigur oraș din România? Unde se află cel mai periculos cartier din București?
Conform recensământului din anul 2011, din cele 265 de orașe existente în România, surprinzător, probabil, primul loc în această privință este ocupat de o localitate care ne aduce aminte de caprele Irinucăi din neuitatele „Amintiri din copilărie” scrise de Ion Creangă.
Broșteni, din județul Suceava, este orașul cu cea mai mare suprafață din România - Foto: Facebook/Orașul Broșteni România
Mai țineți minte, poate, episodul în care năzdrăvanul Nică a lui Ștefan a Petrei se umple de râie de la caprele acesteia, apoi, fără să vrea, prăvălește un bolovan mare, împreună cu unchiul Dumitru, peste bordeiul acesteia, așezat în pantă.
Ei bine, da, localitatea Broșteni - despre ea fiind vorba și-n faimoasele „Amintiri” - a reușit să ocupe primul loc în topul respectiv, cu o suprafață de 594,66 kilometri pătrați. În schimb, potrivit site-ului oficial al Primăriei Broșteni, în această localitate locuiesc, doar 6.795 de persoane.
Conform orasulbrosteni.ro, Broșteni este un oraș în județul Suceava, format din localitățile: Broșteni (reședință), Hăleasa, Lungeni și Neagra - și din satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa.
Este o așezare tipică de munte, elementele urbane simțindu-se doar în centrul localității, datorită complexului de blocuri de locuințe construite pentru personalul angajat în fostele mine din zonă.
Citește și: Cetatea București, întemeiată de un buzoian? 565 de ani de la prima sa atestare documentară
Localitatea este poziționată în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Neamț și Harghita, pe valea râului Bistrița, fiind declarată oraș prin Legea 83/2004.
Relieful predominant al localității îl constituie munții, ce acoperă 85% din teritoriu, 12% fiind zona de deal și doar 3% teren arabil, e mai menționează pe site-ul primăriei Broșteni.
Localitatea a făcut parte din Braniștea Voronețului, din 1488 pana în 1807. Această moșie a fost dăruită Mănăstirii Voroneț de domnitorul Ștefan cel Mare, care a stăpânit-o în vechile hotare pana când aceasta a fost anexata Imperiului Habsburgic în 1775.
Piatra simbolică „Ion Creangă” din Broșteni - Foto: plimbari-cu-bicicleta.blogspot.com
După intrarea Broșteniului în stăpânirea Casei Regale, au fost construite căi rutiere județene și naționale spre aceste așezări și s-a dezvoltat mineritul.
Principala atracție turistică din zonă este Biserica din lemn Sfântul Nicolae din Broșteni – cunoscută și sub denumirea de Biserica-muzeu „Ion Creangă”, ce datează din anul 1779.
Construită din lemn de brad cu întărituri din lemn de tisă și cuie forjate de meșteri fierari, iar în trecut a avut dublu rol, de biserică parohială și școală.
Astăzi, lăcașul de cult adăpostește câteva piese de muzeu cu vechime de peste 200 de ani, precum și icoane pictate pe lemn de renumiții pictori Tătărăscu, Grigorescu și Tonitza.
Citește și: Cutremur în România. Care este cel mai sigur loc din casă unde să te protejezi? Ce să ai cu tine?
Tot aici mai există Casa administratorilor Domeniilor Coroanei, construită în 1895, ce este folosită la ora actuală ca spațiu comercial și depozit, școala din Holdița , construită în 1905 și cuptorul de ars var din Dârmoxa, caredatează din 1924
Nu poate fi ratată nici piatra simbolică „Ion Creangă”, ce face referire chiar la scena din „Amintiri din copilărie” de care a vorbit la început.
Dar Broșteniul nu este singura așezare-mamut din țară, „podiumul” topului orașelor cu cea mai mare suprafață din România fiind completat de Vișeul de Sus, județul Maramureș, cu 443,06 kilometri pătrați și de Săcele, din județul Brașov, cu 320 de kilometri pătrați.