De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.03.2024 - 09:42
De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă? - Foto: PickPik
De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă? - Foto: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă? Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă, dar nu există încă semne de scădere a cererii.

SHARE

De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă? Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă, dar nu există încă semne de scădere a cererii agregate.

Analiştii consideră că mai este spaţiu pentru creşterea preţurilor la această gamă de produse.

De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă?

Preocupările legate de aprovizionarea cu cacao în Africa de Vest, unde se află aproximativ trei sferturi din producţia mondială, au determinat creşterea preţurilor în ultimele luni.

În New York, contractele futures de referinţă pentru cacao, ICE, s-au situat miercuri la 6.549 USD pe tonă. Contractul, care a depăşit 6.000 de dolari pentru prima dată luna trecută, a crescut cu peste 57% până în prezent.

În mod oarecum surprinzător, creşterea istorică a preţurilor nu a împiedicat încă cererea globală.

”De obicei, la ceea ce te-ai aştepta atunci când ai orice fel de marfă agricolă, te-ai aştepta să vezi o anumită distrugere a cererii atunci când ai aceste preţuri astronomic de ridicate, dar nu vedem asta la cacao”, a spus Paul Joules, analist pentru mărfuri la Rabobank.

Citeşte şi: Ce produse alimentare se vor scumpi în perioada următoare. Producătorii dau vina pe forța de muncă

Acesta a adăugat: ”Aţi putea spune că unul dintre motivele pentru care am văzut cacaoa rezistă destul de bine, în ceea ce priveşte cererea, este că este fără îndoială o achiziţie compulsivă, pentru consumatori, aşa că nu vedem că are acelaşi tip de dinamică a cererii ca pentru multe alte mărfuri”.

De asemenea, multe dintre aceste procese au contracte în avans. Deci, ei încă procesează, au încă fabrici pe care trebuie să le folosească şi să le opereze, aşa că nu este neapărat cazul în care am vedea acest lucru imediat în cifre.”

Joules a spus că se aşteaptă să vadă o anumită distrugere a cererii în a doua jumătate a anului, adăugând că imaginea actuală a ofertei şi cererii este ”foarte, foarte strânsă”.

Citeşte şi: Atenție, un sortiment de ciocolată retras urgent de la vânzare! Risc mare pentru sănătate

Ciocolatierul american Hershey, una dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume, a emis luna trecută o avertizare privind profitul din cauza creşterii preţurilor pentru cacao, conform News.ro.

Producătorul Reese’s Peanut Butter Cups a declarat pe 8 februarie că preţurile la cacao ar trebui să limiteze creşterea câştigurilor în acest an. Cât pot creşte preţurile la cacao?

De Foto: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

Întrebarea cheie şi, de asemenea, cea mai grea, este cât de mult pot creşte preţurile la cacao”, a declarat Warren Patterson, şeful Strategiei pentru mărfuri la ING, într-o notă de cercetare publicată pe 15 februarie.

Marea îngrijorare

”Trebuie să meargă la niveluri în care începem să vedem o distrugere semnificativă a cererii. Vedem deja unele dintre acestea, dar în mod clar nu sunt suficiente pentru a readuce piaţa la echilibru şi pentru a reduce preocupările legate de etanşeitate.”

Patterson a spus că oferta de cacao din Africa de Vest rămâne marea îngrijorare în rândul participanţilor pe piaţă.

Acest lucru este determinat de faptul că Coasta de Fildeş este estimată a contribui cu aproximativ 44% din oferta globală, în timp ce Ghana deţine o pondere de aproximativ 14% din producţie, a menţionat el.

Factorul El Niño

”Anul trecut, precipitaţiile mai abundente decât de obicei au ridicat îngrijorările cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra culturii, cu creşterea cazurilor de boală a păstăilor negre. Ploile abundente au dus, de asemenea, la probleme legate de livrarea de cacao în porturi”, a spus Patterson.

”În acest an, condiţiile meteorologice mai uscate şi vânturile puternice din Harmattan nu fac decât să ridice îngrijorări suplimentare cu privire la modul în care evoluează recolta actuală.”

Uscăciunea cauzată de El Niño în cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est, India, Australia şi părţi din Africa a alimentat o creştere a preţurilor mărfurilor moi, cum ar fi cacao, zahăr şi cafea, în ultimele luni.

Fenomenul El Niño este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Acesta poate deschide calea către mai multe furtuni şi secete.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te