Care este cea mai rapidă mitralieră din lume? Suntem obișnuiți cu bătrânul, dar faimosul AK-47, Kalasnikovul cu care mulți români au făcut armata. Dar, atunci când vorbim de mitraliere cu adevărat puternice, cu o rată de tragere uriașă, AKM-urile par doar „pistol cu apă”
Care este cea mai rapidă mitralieră din lume? Poate trage și 1.000.000 de gloanțe pe minut
Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, un soldat bun putea trage cu pușca sa două focuri bine țintite și precise în 60 de secunde sau mai puțin.
Un secol mai târziu, această cifră s-a dublat, ajungând la aproape patru focuri pe minut, pentru un țintaș bine antrenat.
Primul Război Mondial a văzut utilizarea mitralierei din 1914, care a dus rata de tragere la 400-600 de focuri pe minut.
Al Doilea Război Mondial a introdus BAR, sau pușca automată Browning, care furniza aproximativ 850 de cartușe pe minut.
Temuta mitralieră „Buzzsaw” a lui Hitler a băgat frica în inimile trupelor aliate cu cadența sa maximă de tragere, de 1 500 de cartușe pe minut.
Citește și: Care este cel mai rapid avion de luptă din lume? Poate atinge 3.300 km/h. Proiectat în anii '60
După cea mai mare conflagrație mondială, în 1947, a apărut celebrul pistolu-mitralieră Kalashnikov, care a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai răspândită armă, cu un număr de peste 100 de milioane de bucăți in uz.
AK-47, deși este folosită în peste 100 de țări din lume, are o cadență maximă de tragere de doar 600 de cartușe. pe minut.
Chiar și mitralierele moderne utilizate în „Războiul împotriva Terorii”, din acest mileniu, modelul M249 SAW fiind destul de comună, mitralierele folosite ating o rată de tragere de aproximativ 1 000 de gloanțe pe minut, mai puțin decît arma folosită de naziști, conform therange702.com.
Mitraliera M124 Minigun are o rată maximă de tragere de 6.000 de proiectile pe minut - Foto: Profimedia Images
În timp ce 1.000 de gloanțe de orice fel pot provoca cu siguranță pagube catastrofale pe câmpul de luptă, în prezent există arme mai noi pe teren, ce fac ca vechile puști și mitraliere să pară „jucării de copii”.
Dintre cele folosite în mod uzual de armatele moderne se detașează M134 Minigun, cea mai rapidă mitralieră folosită în mod uzual de armatele moderne.
Minigun-ul M134, produsă inițial prin colaborarea a patru entități, General Electric, DillonAero, Garwood Industries și Profense, se află în serviciu încă din 1963. Această armă cântărește doar 41 de kilograme, dar are o viteză de tragere de până la 6.000 de cartușe pe minut.
Gloanțele NATO de 7,62 mm sunt un calibru obișnuit pe câmpul de luptă și au o rază efectivă de aproximativ 1.000 de metri.
Citește și: Care este cel mai rapid submarin din lume? Viteza lui de 83 km/h n-a fost egalată nici acum
Încărcătura maximă este de aproximativ 5.000 de cartușe pe o centură masivă legată, care ar putea fi teoretic epuizată în aproximativ 50 de secunde dacă trăgaciul este ținut strâns.
Hollywood-ul adoră această armă, care a apărut în numeroase filme despre războaie, la fel ca și armata americană, mitraliera fiind utilizată în prezent pe o varietate de platforme.
Acum, o rată de tragere de 6.000 de gloanțe pe minut este destul de impresionantă, dar cea mai rapidă mitralieră creată vreodată, Metal Storm, este pur și simplu într-o ligă a sa.
De aceea, nici nu prea poate fi comparată cu celelalte, pentru că, pur și simplu, atinge performanțe ce par desprinse din filmele SF.
Concepută de o companie australiană de armament cu același nume, Metal Storm Limited, această armă incredibilă a fost preluată de Marina SUA pentru a fi utilizată pe distrugătoare, nave de luptă și unități de intervenție rapidă și trage incredibila cantitate de 16.000 de gloanțe... pe secundă.
Asta echivalează cu nu mai puțin 1.000.000 de cartușe pe minut, care distrug absolut tot ce le stă în cale. Un tun Metal Storm poate trage într-o secundă aceleași cartușe pe care un Minigun M134 le-ar putea trage în două minute și jumătate, potrivit sursei citate.
Incredibila mitralieră Metal Storm, cu o cadență de tragere de 1.000.000 de gloanțe pe minut - Foto: smallarmsreview.com/Metal Storm
Metal Storm este un sistem de arme care schimbă regulile jocului și care lansează rapid mai multe proiectile, fără piese în mișcare. Oferă o rază de acțiune incredibilă, precizie și potențial pentru aplicații civile și militare.
Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale Metal Storm este capacitatea sa de a trage un număr mare de proiectile în succesiune rapidă. Acest lucru înseamnă că arma poate livra un baraj devastator de putere de foc într-un timp foarte scurt, conform facts.net.
Secretul Metal Storm este un sistem de proiectile suprapuse, inițiat electronic, care elimină elementele mecanice necesare pentru tragerea armelor convenționale.
Proiectilele din țevi sunt aliniate cap la cap, iar tehnologia patentată oferă posibilitatea de a trage fiecare cartuș independent de celălalt.
Citește și: Imensul submarin nuclear sovietic, de 3 ori mai mare decât unul american, tras pe dreapta mai repede
În loc să utilizeze un percutor care să lovească o amorsă, armele Metal Storm sunt lansate electronic utilizând un sistem computerizat de control al focului, care controlează cu precizie semnalul de aprindere pentru fiecare proiectil din țeavă.
Deoarece nu este necesară reîncărcarea mecanică a țevii după tragerea fiecărui cartuș, Metal Storm are control total asupra momentului și vitezei de tragere. Arma poate fi utilizată pentru a lansa instantaneu asupra țintei un singur cartuș sau zeci de cartușe.
Atunci când sunt combinate cu muniții cu explozie în aer, armele Metal Storm pot utiliza focuri sincronizate cu precizie pentru a crea un model de fragmentare și explozie care să răspundă unor nevoi specifice, cum ar fi interceptarea unui RPG sau a unei rachete.
Datorită greutății reduse a țevilor Metal Storm, majoritatea configurațiilor care nu sunt destinate infanteriei utilizează mai multe țevi, de obicei între 4 și 64.
Acest lucru oferă o putere de foc sporită și capacitatea de a amesteca munițiile - de a avea o armă configurată pentru a răspunde în moduri diferite la diferite amenințări - cum ar fi să aibă la dispoziție instantaneu gloanțe mai puțin letale sau markere ca alternativă la utilizarea forței letale.
Mai mult, în anumite aplicații, Metal Storm poate fi operat de la distanță, eliminând necesitatea ca personalul să fie prezent fizic în apropierea sistemului de arme. Acest lucru sporește siguranța și poate fi deosebit de util în sistemele de luptă fără pilot
Deși mitraliera a funcționat la teste destul de bine, au putut fi utilizate numai încărcăturile brevetate Metal Storm.
Tehnologia inovatoare din spatele Metal Storm este protejată de o serie de brevete, creatorii săi dorind să se asigure că că designul și funcționalitatea acestei arme speciale rămân protejate și exclusive pentru companie.