Care este cea mai mică închisoare din lume? A fost construită în 1856. O celulă are 4 metri pătrați

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.05.2024 - 16:32
Care este cea mai mică închisoare din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
inchisoare sark

Care este cea mai mică închisoare din lume? A fost construită în 1856 și încă e funcțională. Dimensiunile ei reduse au făcut să fie inclusă și în Cartea Recordurilor.

SHARE

Care este cea mai mică închisoare din lume? Când ne gândim la acele locuri unde deținuții își ispășesc pedepsele, ne gândim, de regulă, la construcții ce pot găzdui sute, ba chiar mii de condamnați. Dar pușcăria ce a intrat și în Cartea Recordurilor e departe de aceste standarde.

Care este cea mai mică închisoare din lume? A fost construită în 1856. O celulă are 4 metri pătrați

Insula Sark, cea mai mică dintre insulele Canalului Mânecii, situat între Franța și Anglia, găzduiește cea mai mică închisoare din lume, încă în uz.

Pușcăria de aici este reprezentată de o clădire minusculă cu doar două celule. În Insula Sark nu există mașini, drumuri sau lumini, dar există această mică închisoare care datează din anul 1856.

Dispunând de doar două celule minuscule - una de 4 metri pătrați, cealaltă de 5 mp - separate de un coridor îngust, aceasta deține recordul mondial al Guinness Book pentru „cea mai mică închisoare din lume”.

Este aproape normal ca o insulă care măsoară puțin sub 5 kilometri lungime și 1,6 kilometri lățime, cu o populație de sub 600 de persoane, să găzduiască o asemenea pușcărie minusculă.

Citește și: FOTO Cine este cea mai frumoasă româncă? Inteligența artificială a dat verdictul

Cele două celule dispun doar de paturi mici, cu tăblițe de lemn și saltele subțiri, pe care deținuții pot dormi.

Dar aceștia pot fi ținuți aici doar pentru maximum două zile, după care trebuie să fie transferați în penitenciarele mai mari de pe insula vecină, Guernsey.

Cea mai mică închisoare din lume, aflată pe Insula Sark, este încă funcțională - Foto: odditycentral.com

Potrivit site-ului Sark Estate, instanțele din Guernsey au ordonat construirea unei noi închisori în 1832, deoarece închisoarea inițială a fost considerată nepotrivită.

Dar, din cauza constrângerilor bugetare, a fost nevoie de peste două decenii pentru a începe construcția noii unități de detenție.

Citește și: Unde se află cea mai scurtă graniță din lume? Desparte două țări, dar și două continente

Aceasta a fost finalizată în 1856 și funcționează de atunci până în ziua de azi. Forțele de ordine de pe insulă nu primesc foarte des rapoarte de infracțiuni, dar, din punct de vedere tehnic, închisoarea este încă operațională, iar celulele sunt ocupate ocazional de turiști scandalagii sau de localnici în stare de ebrietate.

Cel mai faimos deținut din închisoarea Sark a fost Andres Gardes, un fizician nuclear francez șomer care se credea moștenitorul și proprietarul de drept al Insulei Sark.

Deoarece nimeni nu i-a luat în serios pretențiile, a decis să invadeze insula pe cont propriu.

„Strategia” lui a fost să împânzească insula cu afișe care anunțau „invazia” sa, așa că, atunci când a ajuns pe Sark înarmat cu o pușcă semiautomată, a fost lovit în față de către jandarmul de serviciu și dezarmat. 

Gardes, a fost arestat, iar „invazia” sa, firește, a fost zădărnicită. Deși cea mai mică închisoare din lume s-a schimbat foarte puțin în ceea ce privește structura.

Citește și: Cea mai mică catedrală din lume se află în România. Câte persoane pot intra în ea?

Totuși, acum are electricitate și încălzire, așa că se poate spune că este ceva mai confortabilă decât era înainte. Dar, la fel ca în 1856, minuscula pușcărie încă nu are ferestre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te