Unde se află cea mai scurtă graniță din lume? Desparte două țări, dar și două continente

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.04.2024 - 18:11
Unde se află cea mai scurtă graniță din lume - Foto: Profimedia Images
granita

Unde se află cea mai scurtă graniță din lume? Când vorbim de frontiere, ne gândim la zeci, sute și chiar mii de kilometri ce separă teritoriul unui stat de al altuia, Dar recordul pentru cea mai mică asemenea limită teritorială sfidează orice imaginație.

SHARE

Unde se află cea mai scurtă graniță din lume? În mod paradoxal, în ciuda lungimii sale foarte reduse, această frontieră desparte, tehnic vorbind, nu două țări, ci și două continente. 

Unde se află cea mai scurtă graniță din lume? Desparte două țări, dar și două continente

Imaginați-vă un teren de fotbal. Nu, nici măcar unul de dimensiunea celui de la Barcelona, de exemplu, ci cel mai mic acceptat de federația internațională.

Asta înseamnă că ar trebui să aibă 90 de metri lungime. Sau închipuiți-vă o cursă de 100 metri plat. Vi se par distanțe mari? Dacă e vorba să le alergăm în viteză, poate că da.

Dar, in termeni de granițe, vorbim de ceva ce abia dacă este perceptibil. Și totuși, există! Ba chiar a născut și încă generează pasiuni și dispute politice.

În plus, este chiar mai scurtă cu 5 metri decât lungimea celui mai mic teren de fotbal și evident, cu 15 metri decât pista de atletism pentru proba de 100 m plat.

Peñón de Vélez de la Gomera, o mică stâncă din nordul Africii, cucerită de Spania în 1564, deține titlul de cea mai mică frontieră națională din lume, având o lungime de doar 85 de metri, potrivit odditycentral.com.

Ea reprezintă limita teritorială dintre Spania, țară aflată în Europa, și Maroc, stat din nordul Africii.

Deci, în principiu desparte nu doar două țări, ci și două continente, chiar dacă se află la doar căteva zeci de metri de coasta marocană.

Citește și: Care este cel mai mic oraș din lume? „Concurentul” din România are de 45 de ori mai mulți locuitori

Spania are aproape 2.000 de kilometri de granițe terestre cu Portugalia și Franța, dar are și granițe mult mai mici cu state precum Andorra, Regatul Unit (Gibraltar) și Maroc.

Tocmai cu cea din urmă, țara africană Maroc, Spania împarte cea mai mică frontieră terestră din lume, o porțiune de pământ de 85 de metri lungime care leagă o stâncă de aproximativ 2 hectare de coasta marocană. 

Peñón de Vélez de la Gomera, stânca-frontieră ce desparte Spania de Maroc pe o lungime de doar 85 de metri - Foto: Profimedia Images

Peñón de Vélez de la Gomera este teritoriu spaniol încă din 1564, când a fost cucerit de amiralul Pedro de Estopiñán.

Deși Marocul a revendicat în repetate rânduri acest teritoriu, Spania nu a fost niciodată de acord să returneze pământul și chiar are trupe staționate acolo pentru a-și impune dominația.

Stânca-frontieră este unul dintre așa-numitele „locuri de suveranitate” pe care Spania le deține în Africa de Nord, alături de Ceuta, Melilla, Peñón de Alhucemas, Insulele Chafarinas și Isla de Perejil. 

Statutul juridic deșinut de Peñón de Vélez de la Gomera este acela de teritoriu neautonom sub administrație spaniolă.

Citește și: Cercetători români au „patentat” cel mai mic pepene din lume și au aclimatizat pepenele de iarnă

Interesant este faptul că această stâncă stearpă a fost o insulă până în 1934, când un cutremur a creat un mic istm și a transformat insula într-o peninsulă. 

Această frontieră terestră a fost recunoscută oficial ca fiind cea mai mică din lume. În prezent, Peñón de Vélez de la Gomera este locuită doar de trupele spaniole însărcinate cu supravegherea și apărarea.

Soldații sunt rotiți în fiecare lună și locuiesc în adăposturi modeste, fără apă curentă sau electricitate. Aceștia se bazează exclusiv pe navele marinei spaniole care le livrează provizii în mod regulat.

Ca fapt divers, Peñón de Vélez de la Gomera este ultimul teritoriu spaniol care a suferit o invazie din partea unor agenți ai unei puteri străine.

Citește și: Cele mai mici orașe din România. Primul din top are 3,2 km pătrați. Numele său înseamnă ”aur”

În 2012, un grup de șapte persoane aparținând unei organizații cunoscute sub numele de Comitetul de Coordonare pentru Eliberarea Ceuta și Melilla s-a strecurat pe stâncă și a înlocuit steagul spaniol cu cel marocan.

Invazia a durat doar câteva minute, deoarece trupele spaniole au dat jos rapid steagul străin și i-au arestat pe făptași, dar, din punct de vedere tehnic, a fost considerată o invazie reală.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te