Cea mai mică catedrală din lume se află în România. Câte persoane pot intra în ea?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.02.2024 - 08:01
Cea mai mică catedrală din lume se află în România - Foto: Facebook/Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” - cu rol ilustrativ
catedrala mica bucuresti

Cea mai mică catedrală din lume se află în România. Este departe de dimensiunile Bazilicii Sfântul Petru din Vatican sau ale Sagradei Familia din Barcelona, dar poartă aceeași denumire în „ierarhia” lăcașurilor de cult. A fost sfințită în 1909 și mulți trecem pe lângă ea zilnic.

SHARE

Cea mai mică catedrală din lume se află în România. Când e gândim la un asemenea lăcaș de cult, ne imaginăm mai mareu construcții grandioase, de tipul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican sau al Sagradei Familia din Barcelona.

Totuși, acestea pot fi și micuțe, neputând primi în interior decât puțini credincioși. Iar „recordul” mondial în acest sens îl deține o biserică din București.

Cea mai mică catedrală din lume se află în România. Câte persoane pot intra în ea?

Nu are sute de metri înălțime, nici nu poate primi mii și mii de credincioși la slujbele oficiate în ea, dar o biserică din România deține titlul de „cea mai mică catedrală din lume”.

Este vorba de Catedrala Sfântul Vasile cel Mare, situată pe strada Polonă nr. 50 din București, prima biserică greco-catolică românească construită în Capitală 

Aflată între Piața Romană și Stadionul Dinamo, biserica poate găzdui doar cel mult 150 de credincioși și este considerată cea mai mică catedrală din lume, potrivit worldrecordacademy.org

Pentru comparație, să spunem că în noua Catedrală a Mântuirii Neamului vor putea încăpea peste 5.000 de enoriași.

Citește și: FOTO Mozaicul de 2,4 tone de la Catedrala Națională, finalizat. Începe montarea icoanei Pantocrator

Precedentul record pentru cea mai mică catedrală din lume, care a fost inclusă în Guinness World Records din 1984, era deținut de o biserică aflată în Highlandville, Statele Unite, dar care și-a închis porțile la 1 noiembrie 2010.

Dar, hai să lămurim un anumit aspect, care, probabil, este neclar unora. Când spunem despre un lăcaș de cult că este catedrală? Ce diferență este față de o biserică i, mai ales, cum poate o construcție aa de mică să fie numită catedrală?

Termenul de „catedrală” este atribuit bisericilor care reprezintă „centrul” întregii eparhii, care semnifică o unitate teritorial bisericească unde slujbele sunt ținute de episcopul care conduce eparhia.

La catolici vorbim în mod specific de dieceze, care este o regiune aflată sub jurisdicția unui episcop sau a unui arhiepiscop catolic.

Altfel spus, este vorba de rangul înalt al preotului care oficiază în aceste lăcașe de cult, spre deosebire de bisericile „normale”.

În cea mai mică catedrală din lume pot intra cel mult 150 de persoane - Foto: Facebook/Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” 

Termenul „catedrală” provine din latinescul cathedra (scaun), în timp ce cel de „biserică” este folosit pentru a se referi la orice edificiu în care creștinii se adună pentru cultul public.

Acesta este motivul pentru care orice catedrală este în același timp și biserică, dar nu toate bisericile sunt și catedrale, conform e-communio.ro.

Catedrala din București are drept patron pe Sf. Vasile cel Mare, iar ziua de prăznuire este 1 ianuarie. Sfințirea pietrei de temelie a avut loc în 1909, pe 21 mai, iar sfințirea întregii biserici s-a petrecut 7 luni mai târziu, în ziua de Sfântul Nicolae. 

Acest lăcaș de cult a apărut odată cu plecarea mai multor români din Ardeal în Capitală la începutul secolului al XIX -lea, din motive politice și economice.

Dintre aceștia, un procent considerabil erau membri ai Bisericii Române Unite din Ardeal, și aceștia duceau lipsa unei biserici „a lor”. 

Citește și: Cea mai mare catedrală din Odesa, bombardată de ruși, a fost ctitorită de un român

Construită în stil moldovenesc, cea mai mică catedrală din lume a avut drept „inspirație” biserica „Sfântul Gheorghe” din Baia, care a fost ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare în urma unei bătălii.

Planurile pentru biserica „Sfântul Vasile cel Mare” au fost realizate de arhitectul Nicolae Ghika-Budești, care a proiectat și Muzeul Țăranului Român, scrie b365.ro.

Primul său episcop a fost Demetriu Radu, ucis într-un atentat cu bombă pus în scenă de comuniști în Senatul României (la 8 decembrie 1920), urmat de Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu și Ioan Bălan, toți suprimați în închisorile comuniste.

Monseniorul Vladimir Ghika a slujit aici în 1943. Printre personalitățile literare aparținând acestei parohii s-a numărat și George Coșbuc.

Biserica a fost frecventată în perioada interbelică de politicieni greco-catolici precum Iuliu Maniu, secretarul său Corneliu Coposu, Alexandru Vaida-Voevod și alții.

Ca în cazul multor alte lăcașe de cult greco-catolice, în perioada comunistă, între 1948 – 1990, aici a funcționat o parohie ortodoxă.

La scurt timp după revoluția din 1989, credincioșii greco-catolici din Capitală au reînființat parohia Sfântului Vasile cel Mare și au cerut revenirea în biserica de pe strada Polonă. lucru care s-a întâmplat abia 16 ani mai târziu.

După doi ani, pe 4 mai 2008, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste 2.000 de persoane, aici a fost instalat noul episcop-vicar greco-catolic de București, Mihai Frățilă, iar lăcașul fiind ridicat la rang de catedrală.

Citește și: Biserica unde s-a ascuns Apostolul Petru de romani, din Antakya, intactă după cutremure

Ceremonia de învestire a primului episcop al Diecezei Sfântul Vasile cel Mare din București a avut loc la 30 august 2014.

La ora actuală, cea mai mică catedrală din lume poate găzdui până la 150 de credincioși, iar grădina sa reprezintă un loc excelent de plimbare și chiar de reculegere pentru orice persoană, indiferent de confesiunea sa religioasă.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te