Unicul cuvânt scris de Cleopatra, ultima regină a Egiptului, apare pe un papirus vechi de 2.058 ani. Actul în sine este unul comercial, dar faptul că a fost semnat de însăși Cleopatra îi subliniază importanța.
Care e unicul cuvânt scris de Cleopatra, ultima regină a Egiptului? Apare pe un papirus de 2.058 ani
Ultima regină a Egiptului și reprezentantă a dinastiei ptolemeice, întemeiată de Ptolemeu unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, a rămas în legendă mai ales datorită relațiilor sale amoroase cu doi dintre cei mai puternici romani din istorie: Iulius Cezar și Marc Aureliu.
În plus, sinuciderea ei cu ajutorul unui șarpe veninos a dat o notă și mai mare de dramatism imperial morții, dar și vieții sale.
Însă, înainte de a fi iubita unor conducători ai Romei, Cleopatra a fost, în primul rând, o hotărâtă regină a Egiptului.
De altfel, tocmai prosperitatea statului ptolemeic a atras în cele din urmă dorința romanilor de a cuceri „țara faraonilor”.
Citește și: Acest condiment este mai prețios decât aurul: odinioară era folosit pentru vopsirea hainelor regale
Înainte de a se întâmpla asta, odată cu moartea Cleopatrei, ea a fost implicată activ în mai toate domeniile legate de treburile statului, inclusiv în cele economice și comerciale.
În vitrinele Muzeului Egiptean din Berlin se află o bucată fragilă de papirus care nu vorbește despre iubirile sale turbulente, ci despre ceva mai banal și mai revelator: taxe, afaceri și posibile înțelegeri de culise cu romani puternici.
Papirusul vechi de peste 2.000 de ani conține, la final, cuvântul scris de mâna Cleopatrei - Foto: arhiva
Așa-numitul „Papirus al Cleopatrei”, datat 23 februarie 33 î.Hr., este un decret regal care scutește un cetățean roman de la plata taxelor pentru exportul de grâu egiptean și importul de vin grecesc.
De asemenea, îi acordă privilegii pentru corăbiile și animalele sale de povară - o afacere excepțională într-o perioadă în care Egiptul și Roma alternau între alianță și rivalitate.
Citește și: Arheologii au descoperit un mormânt vechi de peste 4.000 de ani din Egipt
Textul se încheie cu un cuvânt grecesc, „ginesthō” („așa să fie”), scris cu o grafie diferită de restul. Pentru unii experți, precum istoricul Bernard Legras, această aprobare este autograful Cleopatrei a VII-a însăși, potrivit labrujulaverde.com.
Altfel spus, „ginesthō” este singurul cuvânt scris cu mâna sa de ultima regină a Egiptului însăși care a traversat mileniile, ajungând până la noi.
Cleopatra a murit în anul 30 î. Hr.
Papirusul - catalogat ca P.25239 - este considerat un „document excepțional” pentru înțelegerea relației dintre Egipt și Roma, înainte ca acesta să devină o provincie romană.
Cine a fost beneficiarul? Numele este deteriorat și ilizibil, dar există două teorii: prima îl indică pe Publius Canidius Crassus, un militar și politician apropiat de Marc Antoniu, iubitul Cleopatrei din acea perioadă.
Cealaltă îl indică pe Quintus Cascellius, un finanțist legat de o familie de bancheri cu interese în Egipt.
Oricine ar fi fost, favoritismul i-a determinat pe unii cercetători să se întrebe dacă a existat corupție: a fost această afacere fiscală o răsplată pentru sprijin politic sau militar într-un moment critic?
Să ne amintim că, în anul 33 î.Hr., Marc Antoniu și Cleopatra se pregăteau să îl înfrunte pe Octavian (viitorul împărat Augustus) într-un război care avea să se încheie cu înfrângerea și, ulterior, moartea lor, în 30 î.Hr.
Povestea modului în care papirusul a ajuns până la noi este la fel de fascinantă. În secolul I î.Hr., papirusul a fost reciclat pentru a face cartonajul unei mumii ieftine, descoperită în Abusir el-Meleq, o necropolă la sud de Cairo.
Nu era neobișnuit să se reutilizeze documente administrative vechi pentru sicrie, dar acest caz s-a dovedit a fi o excepție fericită.
Citește și: Ce e „piramida extraterestră” din Egipt? Detaliile imposibile pe care specialiștii nu le pot explica
Ulterior, acesta a fost descoperit în arhivele Muzeului Egiptean din Berlin și publicat în 2000 de cercetătorul Peter van Minnen, care l-a identificat ca fiind un prostagma (decret regal).
De atunci, acesta a stârnit dezbateri: a fost Cleopatra o strategă vicleană care a cumpărat loialitate sau doar o conducătoare care a promovat comerțul?
Dincolo de speculații, papirusul confirmă faptul că romanii erau deja prezenți în Egipt cu zeci de ani înainte de cucerirea sa oficială, în anul 30 î.Hr.
De asemenea, el reflectă amestecul cultural al perioadei: scris în greacă (limba administrativă a Ptolemeilor), dar adresat unui roman.
Papirusul este expus în prezent la Neues Museum din Berlin, ca parte a colecției Muzeului Egiptean.