Cine a compus Cântecul lui Mărgelatul din filmul Drumul oaselor. Înrudit cu un dictator prin alianță

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.10.2023 - 18:31

George Grigoriu, care a făcut parte din Trio Grigoriu, a scris cântecul lui Mărgelatul (Florin Piersic), din filmul Drumul oaselor. Este poate cel mai frumos cântec de film, iar autorul lui s-a înrudit, prin alianță, cu dictatorul Gheorghiu Dej.

SHARE

George Grigoriu a compus Cântecul lui Mărgelatul (Florin Piersic), din „Drumul oaselor”, care a fost filmat în anul 1979. George Grigoriu a fost înrudit cu dictatorul Gheroghe Gheorghiu Dej, prin alianță.

Cine a compus Cântecul lui Mărgelatul din filmul „Drumul oaselor”

Filmul „Drumul oaselor” este în primele 10 cele mai vizionate din România.

Citește și: Drama unui mare actor român: văduv la 32 ani, închis după o înscenare. Moare la 8.000 km de România

Acțiunea filmului este în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848. Un grup de boieri intră în posesia unei comori rămase de la Tudor Vladimirescu și ascunsă de un bătrân boier patriot sub albia unui râu. Ei străbat un teren secetos din Țara Loviștei, denumit „Drumul oaselor”, pentru a scoate comoara din țară și a o vinde, iar cu banii obținuți să cumpere arme pentru realizarea unei revoluții. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Fetița cu bentiță este cea mai influentă artistă, cu milioane de urmăritori

În rolul principal este Florin Piersic, iar în peliculă apar Ion Besoiu și Marga Barbu. Coloana sonoră a devenit la fel de celebră ca filmul. 

Filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București. Muzica a fost interpretată de Orchestra Radioteleviziunii Române dirijată de Sile Dinicu.

Muzica filmului a fost făcută de George Grigoriu, cel care a făcut parte din Trio Grigoriu.

 Detalii despre cei care au realizat filmul AICI

Un Trio celebru

George Grigoriu a activat alături de frații săi, Cezar și Angel, în anii 50 și 60 în formația Trio Grigoriu. Au cântat melodii pe placul partidului Comunist, care reflectau viața oamenilor muncii, dar au avut și înregistrări rock. După ce nu a mai activat în „Trio Grigoriu” a compus muzică de film nu doar pentru „Drumul oaselor”, dar și pentru „Actorul și sălbaticii” sau „Dragoste la zero grade”.

George Grigoriu a fost rudă prin alianță cu dictatorul Gheroghiu Dej. Fratele său, Cezar Grigoriu, a fost însurat cu Lica Gheroghiu, fiica dictatorului.

Gheorghiu Dej a încercat cu toate forțele să îi despartă. 

„Am început să fim excluşi din spectacole, întotdeauna cu puţin timp înainte de începerea lor, pentru ca mai apoi să fim daţi afară de la Teatrul Savoy, unde eram angajaţi. Directorul de atunci ne-a spus că nu mai facem parte din colectiv, cu toate că pe afişele existente, anunţate la Moscova şi în alte oraşe, figuram şi noi“, relata Cezar Grigoriu în declaraţia dată Securităţii.

Pentru a-l despărți de Lica, Gheorghiu Dej l-a intimidat.

„Punându-mi ochelari de tablă pe ochi, m-au împins în maşină. După circa 15 minute de mers cu maşina, am coborât, fiind condus pe braţe, pe nişte trepte. Am fost introdus într-o cameră, am fost aşezat pe un scaun şi mi s-au luat ochelarii. Mi s-a ordonat să mă dezbrac până la piele. Am început să mă dezbrac, rămânând numai în chiloţi. Am fost din nou înjurat şi lovit, ordonându-mi-se să dau jos şi chiloţii.

Am rămas gol. După ce au rupt guma de la chiloţi mi s-au dat înapoi, apoi punându-mi ochelarii din nou, am fost  condus iar pe nişte trepte, până am ajuns într-o celulă făcută toată din ciment, inclusiv patul. Mi s-a spus să mă culc. Am fost lăsat singur. Din acest moment, la fiecare zece minute, sublocotenentul deschidea uşa, îmi dădea un pumn în coaste, ordonându-mi să mă întorc cu faţa spre uşă şi invers“, a retrăit muzicianul coşmarul acelor zile.

Revenind la George Grigoriu, acesta a murit în 1999, la vârsta de 71 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te