Bucurați-vă de cursurile despre Taylor Swift! Când se va studia Delia sau pe Connect-R la clasă?

DE Alyce Collins | Actualizat: 24.03.2024 - 17:14
VORBEȘTE ACUM Cursuri axate pe superstaruri, precum cel de la Berkeley (stânga), servesc un plus de distracție, oferind, în același timp, abilități utile de analiză.
ÎNDRĂGITĂ Swift, la MTV Video Music Awards 2019, intră în legătură cu fanii ei pe teme precum relațiile și imaginea corporală.

Iată de ce școlile de top din Occident, de la Harvardul cel din Ivy League și până la cele din Marea Britanie, oferă cursuri opționale despre Taylor Swift, cu o gamă largă de tematici, de la semnificația socială a cântăreței și până la perspicacitatea în afaceri.

SHARE

În timp ce Ally Perez, specialistă în sănătate publică, parcurgea lista de cursuri opționale din care trebuia să aleagă în acest semestru, subiectele abordate acopereau totul, de la medicina integrativă, la sustenabilitate.  Dar a existat un curs care a ieșit cu adevărat în evidență.

Cu siguranță că nu era o materie la care te-ai fi așteptat anterior la o școală prestigioasă precum Berkeley. Celei care a trăit toată viața ei în așa numitul curent Swiftie nu i-a venit să-și  creadă ochilor când a văzut Artistry and Entrepreneurship: Versiunea lui Taylor.

Perez, în vârstă de 21 de ani, ar fi putut ști că Taylor Swift va deveni una dintre artistele sale preferate din toate timpurile după ce a descoperit-o pentru prima dată în copilărie, dar nu și-a imaginat niciodată că, ani mai târziu, va studia totul la un colegiu de top, de la versurile ei, la strategia ei de afaceri.

VORBEȘTE ACUM Cursuri axate pe superstaruri, precum cel de la Berkeley (stânga), servesc un plus de distracție, oferind, în același timp, abilități utile de analiză.

Studenta în ultimul an la Universitatea Berkeley din California speră să devină asistent medical. Ally Perez a declarat pentru Newsweek că ea crede că „poate învăța multe din cariera pe care a avut-o Taylor Swift, dar și tipul de pași pe care trebuie să îi faci pentru a progresa în viață“. 

De ce să vă înscrieți la cursurile despre Taylor Swift?

Perez de la Berkeley este departe de a fi singura care a făcut-o. În decembrie, Universitatea din Ivy League Harvard a adăugat și ea un curs despre vedetă. Stanford, Arizona State și Universitatea Texas din Austin oferă deja cursuri care acoperă subiecte care includ importanța socială a cântăreței și ascensiunea ei ca simbol feminist.

Fascinația academică față de Swift nu este doar un fenomen american. Universitatea Queen Mary din Londra oferă propria sa școală de vară Swiftie, iar Universitatea belgiană din Gent a creat un nou modul de literatură engleză care compară versurile cântăreței cu proza clasică.

Unii studenți sunt chiar dispuși să ia problema în propriile mâini. Evie Chiles de la Universitatea Bristol  din Marea Britanie a scris o disertație de 32 de pagini despre cum Taylor Swift se confruntă cu misoginismul în industria muzicală.

Temele diferitelor
cursuri ar putea
include sociologie,
antropologie, studii
de gen, studii media,
afaceri și multe altele.

În 2023, cariera vedetei pop a atins noi culmi, deoarece turneul „Eras“, care a vândut toate biletele, a avut încasări de peste un miliard de dolari. Swift a fost încoronată de revista Time drept Personalitatea Anului și a fost nominalizată la Globul de Aur pentru concertul său filmat.

Și, cu peste 17,3 milioane de studenți înscriși la cursuri universitare în întreaga țară începând cu anul 2022, potrivit Biroului de recensământ al SUA, studenții trebuie să își facă cumva CV-ul să iasă în evidență, dacă vor să fie remarcați.

Și aici a intrat în scenă Crystal Haryanto de la Berkeley, care a petrecut luni de zile pentru a pune la punct cursul opțional Taylor Swift, care este predat la Haas Business School în acest semestru.

Perez, din California, a continuat: „Când am văzut cursul, m-am gândit că va fi mai mult un studiu interdisciplinar. [Este] predat din perspectiva afacerilor, ceea ce mă interesează foarte mult. Când voi absolvi, vreau să înțeleg mai bine economia, așa că, dacă mă voi uita la una dintre vedetele pop preferate dintr-o perspectivă economică sau de afaceri, mă va ajuta să o înțeleg mult mai bine“.

„Sunt foarte încântată că este acoperită și cariera ei, inclusiv partea financiară și modul în care a trebuit să gestioneze industria muzicală. În unele dintre cântecele ei subliniază cum și-a dat seama că industria este mult mai dificilă pentru femei, pentru că se confruntă tot timpul cu analize și critici. Sunt atât de nerăbdătoare să aflu despre adversitățile cu care s-a confruntat și despre cum a avansat, în ciuda tuturor acestor lucruri“.

Nu mai este nevoie să spunem că facultatea nu este deloc ușoară, iar Perez a trebuit să muncească neobosit pentru specializarea sa în sănătate publică și cea în studii Chicano.

Dar acum, că se află în ultimul an, vrea să se bucure mai mult de studiile sale. Având în vedere că, în medie, frecventarea timp de patru ani a unei facultăți costă peste 24.000 de dolari pe an, poate că studenții doresc ceva mai multă ingeniozitate (a se citi: distracție) de la diploma pe care ar putea petrece o viață întreagă plătind-o.

Perez are de urmat trei cursuri opționale în ultimul an înainte de absolvire, așa că atunci când a văzut că Berkeley oferă cursul Taylor Swift, a fost „ocazia perfectă“ pentru ea să se înscrie.

„Am făcut în mod intenționat ca acest an să fie cel mai greu pe care l-am avut în mediul academic, pentru ca ultimul să fie mai plăcut. Tocmai de aceea am sperat că se va deschide un astfel de curs, și așa a fost“, a declarat ea pentru Newsweek.

Evident, cei care sunt obișnuiți să urască vor face asta în continuare. Perez a văzut deja unele reacții negative din partea oamenilor care se întreabă la ce sunt folosiți „banii lor din taxe“. Dar ea speră că, în timp, cursurile de acest gen vor fi normale și oameni din toate mediile vor crede că facultatea este potrivită și pentru ei.

De ce merită să o studiezi pe Taylor Swift?

Când înscrierile pentru cursul de la Berkeley s-au deschis la miezul nopții de 13 decembrie, Haryanto a fost asaltată de cereri din partea studenților. Studenta de 21 de ani, specializată în economie, care a absolvit recent Berkeley, nu și-a imaginat niciodată că se va întoarce pentru a preda un curs despre artista pe care o iubește de la vârsta de 8 ani.

Dar, când i-a venit ideea în vara anului 2023, a știut că trebuie să o facă. Oamenii ar putea compara această nouă serie de cursuri despre Swift cu cele anterioare care au analizat figuri din cultura pop, cum ar fi Kim Kardashian, Beyoncé sau Lady Gaga.

Cu toate acestea, modulele noi par mai semnificative, iar Haryanto dorește să ilustreze acest lucru. Haryanto, care este analist la o firmă de consultanță economică, a declarat pentru Newsweek că Swift merită mai mult decât să fie studiată „datorită rolurilor sale multidimensionale“ în societate.

„Având în vedere succesul ei comercial și evoluția ei ca artistă, este subiectul perfect pentru a face legătura între învățarea academică tradițională și cultura pop relevantă“, a continuat Haryanto.

ÎNDRĂGITĂ Swift, la MTV Video Music Awards 2019, intră în legătură cu fanii ei pe teme precum relațiile și imaginea corporală.

„Dezgroparea tehnicilor care intră în dezvoltarea unei figuri atât de importante a timpului nostru nu este doar fascinantă, ci și semnificativă. Studenții pot adopta strategiile ei de marketing și de afaceri, precum și capacitatea ei de a promova conexiuni atât personale, cât și globale, în pro­priile lor domenii de activitate“.

Fie că este vorba de analiza luptelor juridice purtate de Swift pentru a avea dreptul de proprietate asupra întregului său catalog muzical sau de ideea genială de a transforma turneul „Eras“ într-o petrecere globală, cursul oferă abilități de analiză și gândire critică ideal să fie transpuse în orice carieră.

„Orice curs care încurajează pe cineva să gândească în afara standardelor adaugă ceva la CV-ul său“, a adăugat Haryanto. În plus, fiind un curs opțional, acesta este conceput pentru a dezvolta noi abilități și cunoștințe în afara specializării unui student.

Pentru Haryanto, acest lucru nu poate fi decât un lucru bun pentru o înțelegere generală a studenților. „Locurile de muncă din ce în ce mai complexe le cer indivizilor să aibă perspective multiple, lucru care poate fi obținut printr-un curriculum bogat“.

De ce este Taylor Swift așa de iubită?

Swift pare să fie unul dintre foarte puținii artiști care este iubit de generația Z, de mileniali, de generația X și chiar de unii baby boomeri. Întrebați-vă fiica, verișoara, vecina sau bunicul cine este Taylor Swift și probabil că vor ști răspunsul.

După ce a început ca o cântăreață de muzică country puțin cunoscută, este ușor să te întrebi cum a devenit faimoasă în întreaga lume. Este artistul cu cele mai multe stream-uri de pe Spotify în 2023, cu peste 26,1 miliarde de streamuri la nivel global.

Totul ține de impuls, potrivit Annalisei Nash Fernandez, din New York, specializată în culturile lumii privite prin intermediul tehnologiei și al strategiilor de afaceri.

„Americanii sunt fascinați de celebrități și atleți. De aceea orice persoană care a devenit vedetă este și un candidat pentru a fi integrat în programele de învățământ“, a declarat Fernandez.

„Ea a trecut de la fanii de nișă, la o comunitate generalistă de susținători. Asta deoarece a adaptat strategic rădăcinile muzicii country la tendințele și genurile în evoluție, la fel cum au făcut și Beatles“.

Fernandez explică faptul că o parte din ceea ce o leagă de atât de multe generații este faptul că este ușor de relaționat cu ea. Asta deoarece se conectează cu fanii ei prin orice element, de la dificultățile de a fi femeie într-o lume dominată de bărbați, luptele ei cu imaginea corporală sau suișurile și coborâșurile din relații.

Acest lucru îi ajută pe oamenii de orice vârstă, mediu și sex să se simtă conectați cu ea, deoarece, spune Fernandez, oamenilor le place să aibă „narațiuni comune despre provocările și triumfurile lor“.

Fernandez crede că aceste cursuri interdisciplinare sunt extrem de binevenite, declarând pentru Newsweek că „este o reambalare a istoriei contemporane pentru o maximizare a implicării“. Temele diferitelor cursuri ar putea include sociologie, antropologie, studii de gen, studii media, afaceri și multe altele. „Ea este studiul de caz perfect“, a adăugat Fernandez.

Dar vă va ajuta în carieră?

Unii oameni ar putea considera că un curs despre Taylor Swift este o risipă de educație. Alții susțin faptul că pentru fiecare absolvent care termină cu același portofoliu de cursuri ar putea să fie cea mai bună idee.

Credeți-l pe Eric Eng. În calitate de expert în admiterea la facultate, el știe exact de ce este nevoie pentru a te face remarcat. El spune că peisajul a ceea ce caută colegiile și angajatorii postuniversitari a devenit mult mai actual.

„Acum este mai ușor ca niciodată pentru studenți să exploreze subiecte unice, netradiționale“, a declarat Eng pentru Newsweek. Cursurile care se concentrează pe vedete ale culturii pop, cum ar fi Taylor Swift, ar putea părea frivole la prima vedere. Cu toate acestea, este esențial să luăm în considerare implicațiile mai largi pe care le pot avea.

Este posibil ca astfel de cursuri să nu ajute în mod direct la alegerea carierei unui student, dar pot ridica incontestabil CV-ul acestuia, demonstrând interesele suplimentare și dorința de a explora alte domenii de importanță culturală.

Dacă încă vă întrebați ce pot câștiga studenții învățând despre o cântăreață care, fără îndoială, va rămâne în istorie ca fiind una dintre cele mai proeminente artiste ale timpului său, Haryanto se întreabă altceva: „Ce nu vor câștiga?“.

Dar să răspundem cu versurile lui Taylor Swift: „Cred că este timpul să dăm niște lecții“. Nu credeți? Newsweek a contactat UC Berkeley prin e-mail pentru comentarii. 

Alyce Collins este reporter la Newsweek pentru viață și tendințe. Urmăriți-o pe X @alycekcollins

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te