Bere blondă sau bere neagră? Care dintre ele este mai benefică pentru organism? Ce spun experții?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.02.2024 - 15:50
Ce tip de bere, blondă sau neagră, este mai benefică pentru organism - Foto: Pexels - cu rol ilustrativ
bere blonda si neagra

Bere blondă sau bere neagră? Una dintre cele mai populare băuturi din lume este și preferata multor români, mai ales în sezonul cald. Chiar dacă gusturile sunt subiective și nu se discută, există elemente obiective ce arată care dintre ele este mai benefică pentru organism.

SHARE

Bere blondă sau bere neagră? Fie că beți o halbă cu cei mai buni prieteni, fie că vă relaxați cu o sticlă acasă, după o zi lungă, berea este una dintre cele mai populare băuturi. 

Nu toată berea este la fel și există o multitudine de tipuri diferite de bere care diferă în ceea ce privește rețeta, gustul și conținutul de alcool.

O mulțime de băutori de bere au păreri ferme cu privire la faptul dacă berea neagră sau berea blondă are un gust mai bun. Dar care dintre ele este mai benefică pentru sănătate?

Bere blondă sau bere neagră? Care dintre ele este mai benefică pentru organism? Ce spun experții?

E o întrebare penru orice băutor de bere, dar unul care gustă lichidul în limite moderate, altfel tot ce e bun se transformă în efecte negative.

Dacă berea blondă are, de regulă, între 3% - 5% alcool, cea neagră urcă până la 7%, dar poate ajunge, la unele sortimente, chiar și spre 12 %.

Dintre băuturile slab alcoolice, berea este cea mai consumată și este cea mai veche băutură alcoolică din toată lumea. 

Primele scrieri ce fac referire la consumul berii datează din vremurile Mesopotamiei Antice. Și nici egiptenii nu erau străini de producerea ei.

Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

Acum 4000 de ani, meseria de berar era una respectabilă, practicată cu precădere de femei. Interesant este că în Antichitate se pare că berea era asemănătoare unei grăsimi groase de culoare întunecată, fără să conțină o cantitate mare de alcool, însă foarte hrănitoare.

Datorită gustului deosebit, ea ocupa un loc important în dieta oamenilor din acea vreme. Prin urmare, a putea spune că ceea ce numim acum „bere neagră” sau „brună” a fost prima consumată de oameni.

Iar lucrul cel mai bun în privința acestei băuturi este că aduce mai multe beneficii pentru sănătate. Sigur, repetăm, consumată cu moderație.

Astfel, conform healthline.com, această băutură este bogată în:

  • Antioxidanți - conține o cantitate dublă de antioxidanți față de vinul alb, provenită din hamei, care joacă un rol important în sănătatea sistemului cardiovascular;
  • Complexul de vitamine B - un pahar de bere conține 7% din necesarul zilnic recomandat de vitamina B2, 5% din necesarul de vitamina B3, vitamina B9 (acid folic), vitamina B12 și B6; 
  • Minerale - calciu, magneziu, siliciu, iod, potasiu și fosfor, care au o acțiune benefică asupra rinichilor, asupra densității osoase și previn apariția bolii Alzheimer.

Berile închise la culoare sunt fabricate dintr-un malț de orz care a fost prăjit în culori închise. Cu cât malțul este mai închis la culoare, cu atât berea va fi mai închisă la culoare.

Pe lângă faptul că malțurile mai închise la culoare produc o colorație mai închisă, acestea produc și un profil gustativ sofisticat și complex.

Berea neagră este mai alcoolizată, dar și mai hrănitoare, decât cea blondă - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Berile cărora le spunem „negre” sau „brune” au, de obicei, note de arome precum ciocolată și caramel, produse de prăjirea malțului.

Ceea ce s-ar putea să nu știți despre berea neagră este că are, de asemenea, mai multe beneficii pentru sănătate.

Există tone de antioxidanți în berea neagră, care sunt foarte buni pentru sănătate. Acești antioxidanți ajută la prevenirea apariției unor lucruri precum cataracta și alte boli.

Deși nu sunt concludente, unele studii au sugerat că berile închise la culoare ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea aterosclerozei - o boală care contribuie la bolile de inimă și la accidentele vasculare cerebrale, potrivit omaxhealth.com.

Un alt mare beneficiu al berii negre este că are un conținut ridicat de fier - cel mai ridicat dintre toate tipurile de bere.

Citește și: Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală

Consumul unei beri brune vă poate ajuta să vă atingeți valoarea zilnică necesară de fier, ceea ce ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie și favorizează sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Având în vedere că deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale, o mulțime de oameni ar putea folosi doza suplimentară de fier pe care o oferă berea neagră. 

Așa-numita bere blondă se caracterizează în primul rând printr-o culoare mai deschisă, dar și printr-o aromă mai ușoară.

În timp ce berile închise la culoare tind să aibă caracteristici de aromă de malț, cele blonde au un gust de hamei și adesea note florale și de citrice și florale.

Profilul gustativ al acestei băuturi nu este, de obicei, la fel de bogat ca cel al berii închise la culoare și, de asemenea, are mai puține calorii și carbohidrați.

Ea este o alegere populară pentru persoanele care sunt grijulii cu aportul de calorii sau care sunt sensibile la conținutul ridicat de carbohidrați al berii negre.

Berea blondă nu are la fel de mulți antioxidanți sau nutrienți ca berea neagră, așa că nu este la fel de eficientă în prevenirea cataractei sau în reducerea șanselor de formare a cheagurilor de sânge.

De asemenea, are un conținut mai mic de fier decât cea închisă la culoare.

Cu toate acestea, poate fi o opțiune sănătoasă pentru persoanele care încearcă să piardă în greutate, fiind alegerea clară față de berea neagră.

Berile blonde au între 60 și 100 de calorii pe sticlă, față de aproximativ 200 pentru cele închise la culoare. 

Deoarece are mai puțini carbohidrați decât berea neagră, berea blondă nu vă va face, de obicei, să vă simțiți balonat sau amețit după ce o beți.

Totuși, este important să nu exagerați cu cantitatea băută. Pentru că are un conținut de alcool mai mic decât berea neagră, oamenii au tendința de a bea mai multe sticle pentru a se simți bine.

Cu toate acestea, în momentul în care ați băut trei sticle de bere blondă veți fi consumat mult mai multe calorii, fără un conținut semnificativ mai mare de alcool decât berea neagră.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

Specialiștii recomandă ca, pe săptămână, cantitatea de bere băută să nu depășească 14 unități de alcool, scrie beicevrei.ro.

Aceasta ar însemna circa o halbă/sticlă (330 - 400 ml) pe zi de bere cu 2.8% alcool sau 5 halbe/sticle pe săptămână cu 4.8% alcool. 

În cazul berii negre, cum conținutul de alcool este mai mare, se reduc proporțional și aceste cantități.

Prin urmare, drept concluzie, berea neagră are efecte pozitive sensibil mai mari asupra organismului, dar consumul ei trebuie ținut în limite chiar mai mici decât în cazul berii blonde.

Cu cît

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te