Fructele din grădină, denumite „aurul albastru”. Te ajută să slăbești și stopează îmbătrânirea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.10.2024 - 17:20
Fructele din grădină, denumite „aurul albastru”. Te ajută să slăbești și stopează îmbătrânirea - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Fructele din grădină, denumite „aurul albastru”. Te ajută să slăbești și stopează îmbătrânirea - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
null
null

Fructele din grădină, denumite „aurul albastru”. Te ajută să slăbești și stopează îmbătrânirea. Iată despre ce fructe este vorba și ce beneficii au pentru organism

SHARE

Fructele din grădină, denumite „aurul albastru”. Te ajută să slăbești și stopează îmbătrânirea. Iată despre ce fructe este vorba și ce beneficii au pentru organism

„Fructele din grădină denumite „aurul albastru” care te ajută să slăbești

În ciuda popularității recente a obiceiurilor bune și de a duce o viață sănătoasă, datele oficiale arată că, consumul de fructe în România continuă să scadă. Fiecare cetățean mănâncă 78,6 kg de fructe într-un an, adică cu 24,8% mai puțin decât acum un deceniu, potrivit unui raport de sănătate EFE .

În acest context, este posibil ca unul dintre motivele pentru care românii și-au redus consumul de fructe este pentru că le consumă doar ca desert. Deși acesta este un obicei excelent, din ce în ce mai mulți experți recomandă să le adăugați la prima masă a zilei.

Citește și: Cum poți slăbi cu ajutorul apei de băut? Japonezii au descoperit metoda. În ce constă?

Dintre toate fructele care au succes în casele românilor de ani de zile, precum portocalele sau merele, există o grupă de fructe care cucerește din ce în ce mai multe inimi: fructele roșii, precum căpșunile, zmeura și, mai ales, afinele. Fructe mici de pădure albastre cu beneficii nesfârșite pentru sănătate, mai ales la prima oră dimineața. 

Afinele sunt printre cele mai benefice fructe dintre toate, ceea ce nu este o surpriză, având în vedere că, conțin o cantitate mare de vitamine și minerale și mai mulți antioxidanți decât orice alt fruct, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Molecules.

Dintre toate caracteristicile sale, cea care se remarcă este capacitatea sa antioxidantă. Afinele sunt pline de nutrienți despre care se știe că ajută la reducerea riscului de boli cronice. Potrivit unei recenzii din 2020 din Advances in Nutrition, acești compuși combat stresul oxidativ și inflamația, doi factori importanți în dezvoltarea bolilor cronice.

Cum te protejează afinele de îmbătrânire?

Vitamina A și retinolul din afine protejează pielea de semnele îmbătrânirii și stimulează producția de colagen, astfel încât nu numai că evităm posibilele boli, dar rezultă și o piele mai moale și mai fermă.

Pe lângă vitamina A, afinele conțin vitamina C, una dintre cele mai importante vitamine atunci când vine vorba de îmbătrânire. Afinele sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind aliați ai creierului. Mai multe studii sugerează că consumul regulat poate îmbunătăți funcția cognitivă și memoria, ceea ce este deosebit de benefic pe măsură ce îmbătrânim.

Un alt beneficiu al consumului de afine la micul dejun este impactul pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. Conținutul său ridicat de fibre, potasiu și compuși polifenolici poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea nivelului de colesterol și la reducerea rigidității arteriale.

Citește și: Vitamina esențială care te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă. O poți avea stând la Soare

Acest lucru ajută la menținerea unei mai bune circulații a sângelui și la reducerea riscului de boli de inimă. În plus, fibrele prezente în afine favorizează o digestie sănătoasă, ajutând la menținerea în echilibru a sistemului digestiv și la evitarea unor probleme precum constipația.

Controlul zahărului din sânge este un alt aspect pozitiv al consumului zilnic de afine, relevant în special pentru persoanele cu risc de diabet sau cu această afecțiune. În ciuda faptului că sunt fructe, au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă creșteri bruște ale nivelului de zahăr.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te