Vitamina esențială care te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă. O poți avea stând la Soare

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.08.2024 - 11:57
Vitamina esențială care te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă. O poți avea stând la Soare - Foto: Freepik
Vitamina esențială care te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă. O poți avea stând la Soare - Foto: Freepik

Vitamina esențială care te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă. O poți avea doar stând la Soare. Șaptezeci și cinci la sută din populația este deficitară în acest compus, care nu este doar crucial, ci și legat de reducerea grăsimii corporale.

SHARE

Șaptezeci și cinci la sută din populația este deficitară în acest compus, care nu este doar crucial, ci și legat de reducerea grăsimii corporale.

Citește și: Berea pe care o bei după ce faci sport și după antrenament la sală. Beneficiile, dovedite științific

Vitamina esențială care te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă. O poți avea stând la Soare

Grăsimea abdominală este una dintre cele mai frecvente preocupări estetice în rândul bărbaților și femeilor. Acest mic exces, care uneori este complet natural, înseamnă că în perioade precum vara ne forțăm să purtăm haine mai largi și chiar să punem burtă atunci când mergem la plajă.

Pe cât de mult exercițiile fizice sunt esențiale pentru a scăpa de ea, pe atât de mult uităm uneori că dieta și tot ceea ce ne poate oferi ea este crucial pentru a ne menține subțiri. În acest context, există o vitamină care poate fi cel mai mare aliat al nostru și care, în mod curios, este cea care lipsește cel mai mult în rândul spaniolilor.

Citește și: „Super-alimentul” care întinerește, subțiază și revitalizează. Are 90% apă și te scapă de kilograme

Populația spaniolă suferă de deficit de vitamina D. Un compus care nu numai că îndeplinește diverse funcții esențiale în organism, dar care, potrivit cercetărilor recente, are și un efect direct asupra reducerii grăsimii corporale.

Vitamina D pentru eliminarea grăsimii abdominale

Vitamina D este un compus liposolubil care joacă un rol esențial în absorbția calciului și a fosforului, dar are efecte și asupra diferitelor procese metabolice și asupra reglării sistemului imunitar. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Europeană de Endocrinologie, această vitamină are efecte directe asupra reducerii grăsimii corporale.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de grăsime abdominală aveau cele mai scăzute niveluri de vitamina D într-un eșantion de aproximativ 7.000 de participanți. În plus, persoanele cu talie mai largă „au un risc mai mare de a dezvolta această deficiență”.

În plus, s-a observat că grăsimea abdominală poate interfera cu conversia vitaminei D în forma sa activă. Vitamina D, indiferent dacă este obținută prin alimentație sau prin expunerea la soare, trebuie metabolizată mai întâi în ficat și apoi în rinichi pentru a fi transformată în forma sa activă, care este esențială pentru diverse funcții din organism. 

Unele studii sugerează că niveluri adecvate de vitamina D pot ajuta la reglarea producției și stocării grăsimilor în organism, inclusiv în regiunea abdominală. Acest lucru se datorează parțial faptului că vitamina D influențează producția anumitor hormoni, precum parathormonul și leptina, care sunt implicați în reglarea metabolismului și a apetitului.

O deficiență de vitamina D poate contribui la creșterea stocării grăsimilor, în special în zona abdominală, unde este asociată cu un risc crescut de boli metabolice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Un aport adecvat

Deși nu se poate spune că vitamina D „elimină” direct grăsimea abdominală, prezența sa adecvată în organism poate contribui la un metabolism mai eficient și la prevenirea stocării excesive de grăsime, în special în zona abdominală.

Pentru a profita de aceste beneficii ale vitaminei D în reducerea grăsimii abdominale, este esențial să se asigure un aport adecvat. Principala sursă este expunerea la soare, deoarece este produsă de piele atunci când este expusă la radiațiile ultraviolete B (UVB). Cu toate acestea, în cazul multor persoane, expunerea la soare poate fi insuficientă, în special iarna, ceea ce face necesară obținerea acesteia prin dietă sau suplimente.

Cum să obțineți vitamina D
Pe lângă expunerea la soare în condiții de siguranță și responsabilitate, cea mai bună modalitate de a obține vitamina D de care avem nevoie este printr-o dietă care să conțină alimente care o pot furniza, în acest caz, unele dintre cele mai recomandate fiind peștele gras, ouăle și produsele lactate.

În cazul peștelui gras, nutriționiștii pun un accent deosebit pe unele precum somonul, macroul și tonul. Cele mai bune surse, spun cei de la Harvard University School of Public Health, sunt carnea de pește gras și uleiurile din ficat de pește: ulei din ficat de cod, pește spadă, ton și sardine.

Ouăle, pe de altă parte, sunt sfătuite să se concentreze în special asupra gălbenușului. Aceste mici alimente sunt foarte apreciate în Spania pentru aroma lor, dar și pentru versatilitatea lor, care ne permite să le gătim în diferite moduri. În plus, produsele lactate și derivatele lor, cum ar fi kefirul sau brânza, sunt opțiuni ideale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te