Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt? Micile feline pot învăța cuvinte mai repede decât bebelușii

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.10.2024 - 19:42
Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt? Micile feline pot învăța cuvinte mai repede decât bebelușii. Pisicile trăiesc alături de oameni de aproximativ 12.000 de ani și, în tot acest timp, se pare că au fost foarte atente la modul în care comunicăm.

SHARE

Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt? Un nou studiu sugerează că tovarășele noastre feline pot învăța să asocieze cuvintele pe care le folosim pentru anumite obiecte sau imagini. Mai mult, ele capătă această deprindere mai repede decât o fac chiar propriii noștri bebeluși.

Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt? Micile feline pot învăța cuvinte mai repede decât bebelușii

Cercetările anterioare au arătat că pisicile pot urma indicațiile oamenilor, înțeleg cine face parte din echipa lor, în cine pot avea încredere și cine se ocupă de mâncarea lor. De asemenea, știm că își pot recunoaște propriul nume.

Pisicile pot învăța chiar și numele pisicilor și persoanelor familiare - descoperiri care au determinat cercetătorul cognitiv și primul autor al noului studiu, Saho Takagi de la Universitatea Abazu din Japonia, să se întrebe dacă sunt „programate” să învețe limbajul uman.

„Am fost foarte surprins, deoarece acest lucru însemna că pisicile sunt capabile să tragă cu urechea la conversațiile oamenilor și să înțeleagă cuvinte fără niciun antrenament special bazat pe recompensă”, a declarat Takagi pentru Science.

Dar nu a fost clar dacă pisicile „învață” alte cuvinte umane în modul în care o pot face câinii.

Citește și: „Pisica Transilvană”, prima rasă de pisică românească, recunoscută internațional. Cum arată felina

Astfel, Takagi și colegii săi au testat abilitățile lingvistice ale pisicilor, cu ajutorul unui design experimental care a fost utilizat anterior pentru a studia dezvoltarea limbajului la bebelușii umani în vârstă de 14 luni, care au arătat semne de asociere a cuvintelor cu obiectele după doar 16-20 de repetiții.

Echipa a supus la testul cuvintelor 31 de pisici adulte de companie, punându-le pe fiecare în fața unui laptop care afișa două animații scurte de desene animate, în timp ce era redată o înregistrare audio cu îngrijitorul pisicii care rostea un cuvânt inventat.

Pisicile sunt mai deștepte decât bebelușii

Pentru prima animație - cu o creatură asemănătoare unicornului care creștea și se micșora - pisicile și-au auzit stăpânul spunând „keraru”. Iar pentru a doua - ce prezenta un soare cu fața roșie care se extindea și se diminua - cuvântul inventat a fost „parumo”.

„Într-un studiu al sugarilor umani, sugarii au primit cel puțin patru încercări de 20 de secunde pentru o pereche imagine-cuvânt”, scriu autorii.

„Majoritatea pisicilor s-au obișnuit cu perechea de stimuli după patru încercări, ceea ce înseamnă că au primit doar expuneri de 9 secunde în două încercări pentru fiecare pereche imagine - cuvânt”.

Citește și: Ce și cât ar trebui să mănânce pisicile? Sfaturi pentru o dietă sănătoasă pentru prietenii blănoși

Când pisicile s-au săturat de acest lucru, li s-a dat o pauză înainte de următoarea rundă, în care imaginile și sunetul au fost redate de încă patru ori, cu o mică modificare: jumătate din imagini au avut sunetul „greșit”.

În ciuda timpului scurt de obișnuință cu imaginile și cuvintele, pisicile au arătat semne de perplexitate atunci când au detectat o nepotrivire între ele, petrecând în medie cu 33% mai mult timp uitându-se la ecran, atunci când acest lucru s-a întâmplat.

Aceste rezultate, scriu autorii, „demonstrează că pisicile pot forma rapid asocierea imagine - cuvânt”.

„Unele pisici chiar au privit ecranul cu pupilele dilatate în timpul condiției „schimbate””, a declarat Takagi, potrivit sursei citate.

„Pisicile acordă atenție la ceea ce spunem în viața de zi cu zi - și încearcă să ne înțeleagă - mai mult decât ne dăm seama”.

Deși aceste experimente sugerează că pisicile ar putea fi capabile să asocieze cuvinte umane cu imagini chiar mai repede decât o fac bebelușii umani, există câteva diferențe-cheie între experimentul din anii 1990 pe bebeluși și acest nou studiu, care înseamnă că acestea nu pot fi comparate direct.

Bebelușilor, de exemplu, li s-au dat doar cuvinte cu o singură silabă, care au fost rostite cu o serie de intonații de către un vorbitor necunoscut.

Pisicile, pe de altă parte, au auzit cuvinte de trei silabe rostite de îngrijitorii lor într-o manieră oarecum exagerată.

Indiferent cine învață cuvintele mai repede, este totuși destul de fascinant faptul că pisicile pot percepe asocierile de cuvinte-imagini umane.

Potrivit autorilor, continuarea cercetărilor pentru a stabili dacă aceste abilități sunt comune sau unice ne-ar putea ajuta să înțelegem cogniția și comunicarea în cadrul diferitelor specii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te