Înainte de „Azilele groazei”, românca Ana Aslan îngrijea toți vârstnicii planetei. Ce secret avea

DE Bianca Iosef | Actualizat: 23.07.2023 - 12:47
Ana Aslan - Foto: antena3.ro

Înainte de grozăviile de la „Azilurile ”Anei Aslan a fost unul dintre oamenii de știință cei mai respectați. Ea a fondat primul Institut de Geriatrie din lume. Ea a descoperit primul remediu anti-îmbătrânire, numit Gerovital, folosit în peste 70 de țări din întreaga lume.

SHARE

Ana Aslan s-a nascut in 1897, la Braila, Romania. Între 1915 și 1922, a studiat medicina la Universitatea din București și s-a specializat în cardiologie, gerontologie și geriatrie.

La vârsta adolescenţei visa să se facă pilot şi chiar a zburat cu un mic  aparat, tip Bristol - Coandă.  Când s-a decis să devină medic şi şi-a anunţat mama că vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină mama ei s-a opus.

Înainte de „Azilurile groazrei”, românca Ana Aslan avea grijă de vârstnicii planetei. Ce secret avea

În 1952, ea a dezvoltat vitamina H3, cunoscută și sub numele de Gerovital, un produs farmaceutic pentru tratamentul procesului de îmbătrânire și a unor boli care afectează bătrânii. În același an, a fondat primul Institut de Geriatrie din lume, care mai târziu a devenit Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie.

Citește și: VIDEO Proteste violente la Paris. Francezii se luptă împotriva creşterea vârstei de pensionare

În 1956, ea și-a prezentat invenția la Congresul European de Gerontologie de la Karlsruhe și la Congresul European de Gerontologie de la Basel, dar a fost primită cu scepticism. În anii următori, mii de oameni au testat produsul, iar rezultatele au fost pozitive, indicând că procesul de îmbătrânire a fost încetinit cu 40%.

Citește și: Misterul fântânii secrete de la Sucidava: Tinerele mirese vin să bea apă din izvorul iubirii

În 1980, ea a inventat un nou produs numit Aslavital care a fost folosit pentru tratamente profilactice ale proceselor de îmbătrânire cerebrală și cardiovasculară, astenie fizică și psihică sau pierderi de memorie.

Printre persoanele faimoase care au folosit tratamentele Gerovital ale lui Aslan s-au numărat Mao Zedong, Charles de Gaulle, Salvador Dali, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Konrad Adenauer, John F. Kennedy și cuplul prezidențial român Elena și Nicolae Ceaușescu.

Ea a dezvoltat, de asemenea, liniile cosmetice anti-îmbătrânire. Rețeta originală de preparare a cosmeticelor este respectată și astăzi, de către Farmec, compania Română care a primit drepturile de a produce Cosmetica Gerovital.

Ana Aslan a fost membru al Academiei de Științe din New York, al Uniunii Mondiale de Medicină Profilactică și Igienă, membru de onoare al Centrului European de Cercetare Medicală, președinte al Asociației Internaționale de Gerontologie și președinte al Societății Române de Gerontologie.

A primit numeroase premii și distincții precum Comandantul Ordinului „Meritor Della Republica” (1969), Medalia Comemorativă de Aur, Crucea Meritului (1971), Cavalier de la Nouvelle Europe, Premiul Oscar (1973), Cavaler al Ordinului „Les”. palmes Academiques” (1974), Comandantul Ordinului „De Orange Nassau” (1975), L'Ordre du Merite (1976), Premiul Internațional Dag Hamarskjoeld (1977), Dama di Collare Del Santo Graal (1978), cetățean străin de onoare și profesor onorific de științe, Manila, Filipine (1978), ofițer al Ordinului „Merito Della Republica Italiana” (1979) și premiul și medalia internațională „Leonard Bernand” (1982).

Ana Aslan a murit în 1988 la București. În 2001 a luat ființă Fundația Internațională Ana Aslan, iar în 2008 a fost înființată la București Clinica pentru Longevitate, Îmbătrânire Sanatoasă și Prevenirea Îmbătrânirii Creierului, potrivit Romania Insider.

Ana Aslan a murit la 91 de ani  răpusă de boală. A fost convinsă că nu bătrâneţea a răspus-o, ci boala. Şi-a dorit să fie înmormântată creştineşte, cu preot şi să fie depusă alături de mama şi fratele ei. 

Comuniştii i-au refuzat dorinţa. De la morga spitalului Elias unde a murit, a fost dusă la cimitirul Bellu, unde a fost înmormântată fără preoţi. Noaptea, pe mormânt, i s-a pus o cruce pe care a fost scris : Ana Vasilichia Aslan, 1897-1988.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te