Alinierea a șapte planete se apropie. Astronomii profesioniști, dar și cei amatori sau orice împătimit al observării astrelor de pe cer vor avea parte de o aliniere rară a șapte planete.
Acest lucru se va petrece pe 28 februarie, când Mercur se va alătura altor șase planete care sunt deja vizibile pe cerul nopții. Ce impact va avea fenomenul asupra Pământului și oamenilor?
Alinierea a șapte planete se apropie. Ce impact va avea fenomenul asupra Pământului și oamenilor?
Priviți cerul într-o noapte senină în lunile ianuarie și februarie și s-ar putea să fiți surprinși. Șase planete - Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun - sunt vizibile în prezent pe cerul nopții.
Pe parcursul unei singure nopți, la sfârșitul lunii februarie, li se va alătura Mercur, o rară aliniere de șapte planete vizibilă pe cer.
Dar astfel de evenimente nu sunt doar un spectacol pentru observatorii stelelor - ele pot avea, de asemenea, un impact real asupra sistemului nostru solar și oferă posibilitatea de a obține noi informații despre locul nostru în cadrul acestuia.
Cele opt planete majore ale sistemului nostru solar orbitează în jurul Soarelui în același plan plat și cu viteze diferite.
Citește și: Șefa companiei SpaceX visează la vacanțe în spațiu, miliardarul Elon Musk la pensie pe Marte
Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, completează o orbită - un an pentru această planetă - în 88 de zile.
Anul Pământului, desigur, este de 365 de zile, în timp ce Neptun are nevoie de 60 190 de zile, sau aproximativ 165 de ani tereștri, pentru a efectua o singură revoluție în jurul stelei noastre.
Vitezele diferite ale planetelor înseamnă că, ocazional, mai multe dintre ele pot fi aliniate aproximativ pe aceeași parte a Soarelui. De pe Pământ, dacă orbitele se aliniază corect, putem vedea mai multe planete în același timp pe cerul nostru nocturn.
În cazuri rare, toate planetele se vor alinia astfel încât să apară împreună pe cerul nopții de-a lungul eclipticii, calea trasată de Soare.
O aliniere rară a șapte planete va avea loc pe 28 februarie - Foto: Pexels/
Zelch Csaba (cu rol ilustrativ)
Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt suficient de strălucitoare pentru a fi vizibile cu ochiul liber, în timp ce Uranus și Neptun necesită un binoclu sau un telescop pentru a fi văzute.
În ianuarie și februarie, putem fi martorii acestui eveniment. Planetele nu sunt aliniate exact, astfel încât ele vor apărea într-un arc pe cer datorită planului lor orbital în sistemul solar.
În timpul nopților senine din ianuarie și februarie, toate planetele, cu excepția lui Mercur, vor fi vizibile - un eveniment numit uneori paradă planetară. Pe 28 februarie, însă - dacă vremea va permite - toate cele șapte planete vor fi vizibile, creând un spectacol extraordinar pentru observatorii de la sol.
„Există ceva special în a privi planetele cu proprii och. Da, puteți merge pe Google și obține o imagine mai spectaculoasă a tuturor acestor planete.
Dar atunci când te uiți la aceste obiecte, este vorba de fotoni care au călătorit milioane sau miliarde de kilometri prin spațiu pentru a ajunge pe retina ta”, spune Jenifer Millard, astronom la Fifth Star Labs din Marea Britanie, citat de BBC.
Deși fascinante de observat, au astfel de alinieri vreun impact aici, pe Pământ? Sau ar putea fi utile pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine sistemul nostru solar și nu numai?
De fapt, spune Millard, „este doar o întâmplare că ele se află în această poziție a orbitelor lor”.
Citește și: O dată la 100 ani. Venus, Saturn, Jupiter, Marte se aliniază. Cum va fi influențată viața oamenilor?
Și, cu toate că unii oameni de știință au sugerat că alinierile planetare ar putea provoca impacturi pe Pământ, baza științifică pentru majoritatea acestor afirmații este slabă sau inexistentă.
Cu toate acestea, în 2019, cercetătorii au sugerat că alinierile planetare ar putea avea un impact asupra activității solare.
Una dintre principalele întrebări nerezolvate cu privire la Soare este ce determină ciclul său de 11 ani dintre perioadele de activitate maximă, cunoscute sub numele de maxim solar (în care ne aflăm în prezent), și perioadele de cea mai slabă activitate, minim solar.
Frank Stefani, fizician la centrul de cercetare Helmholtz-Zentrum din Dresda-Rossendorf, Germania, crede că răspunsul ar putea fi forțele de maree combinate ale lui Venus, Pământ și Jupiter.
În timp ce forța de atracție a fiecărei planete asupra Soarelui este extrem de mică, Stefani spune că atunci când două sau mai multe planete se aliniază cu Soarele - cunoscută sub numele de „syzygy” - acestea s-ar putea combina pentru a provoca mici rotații în interiorul stelei, numite „unde Rossby”, care pot determina evenimente meteorologice.
„Pe Pământ, undele Rossby provoacă cicloane și anticicloane. Avem aceleași unde Rossby în Soare”, spune Stefani.
Calculele sale au arătat că alinierile lui Venus, Pământ și Jupiter ar determina o periodicitate a activității solare de 11,07 ani, ceea ce corespunde aproape exact cu durata ciclurilor solare pe care le vedem.
Nu toată lumea este atât de sigură de idee, unii observând că activitatea solară poate fi deja explicată doar prin procesele din interiorul Soarelui.
„Dovezile observaționale sugerează că planetele cauzează în mod direct ciclul solar, pur și simplu nu se întâmplă. Nu există nicio dovadă a vreunei sincronizări”, a spus Robert Cameron, cercetător la Institutul Max Planck pentru cercetarea sistemului solar din Germania, care a publicat o lucrare pe această temă în 2022.