Actrița ce i-a luat mințile lui Amza Pellea la filmări. De ce l-a reprimit soția cu brațele deschise

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.12.2022 - 16:32
Ioana Pavelescu - Forto: wowbiz

Se împlinesc, azi, 39 de ani de la moartea, prematură a lui Amza Pellea. Acesta a călcat o dată strâmb când alături de Ioana Pavelescu a trăit o poveste de iubire pe platoul peliculei Osânda care a fost regizată de Sergiu Nicolaescu.

SHARE

Osînda este un film românesc din 1976, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul Velerim și Veler Doamne (1933) al scriitorului român Victor Ion Popa. Rolurile principale au fost interpretate de Amza Pellea, Ernest Maftei, Gheorghe Dinică, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schäffer, Mihai Mereuță, Aimée Iacobescu și Alexandru Dobrescu, potrivit publicației Cinema.

Citește și: Teodora Mareș și-a urât partenerul din „Declarație de dragoste”. A refuzat să îl întâlnească 32 ani

Între Amza Pellea și Ioana Pavelescu înflorește o iubire pe platourile de filmare, ajungând să trăiască o vreme împreună. La acea vreme, actorul era căsătorit.

Citește și: Belodedici a fugit în Iugoslavia cu fosta iubită a lui Balint. La divorț, soția a luat casa și banii

Multă vreme idila nu a fost cunoscută publicului.

În 1982, Amza Pellea face o mărturisire actorului Candid Stoica iar acesta o menționează scris:

 

„Nimerişi la punctu’ slab. La «Osânda» avusei de la cel de sus o osândă. Om în toată firea, îmi pierdui capul şi mă-ndrăgostii de partenera mea din film şi, ca să nu mai fac contabilitate dublă, vorba lui Nea Iancu, plecai de acasă, că fata de care mă-ndrăgostii era, măi băiete, ceva ce nu se există decât în filme, ca să glumim.

Avea nişte picioare care porneau direct din gât şi, ca să nu mai pierdem timp cu întrebarea ce s-a mai întâmplat, îţi mărturisesc că idila s-a terminat ca o vâlvătaie care se stinge repede, că fiind iarnă şi frig, fata îmi ceru un vizon. Ce să fac? Dădui din colţ în colţ, că să vezi, că o fi, c-o păţii, vezi Doamne, ca să treacă iarna. Dar avusei ghinion de-o iarnă lungă şi vrând-nevrând, fui obligat până la urmă să-i iau vizonu’… Şi trăirăm în pace şi onor până-n iarna următoare, când fuse neică iar o iarnă tare friguroasă şi fata îmi mai ceru iar un vizon, ca să aibă de schimb.

Dar acu’ mă gândii mai mult: bine, fac rost de bani, îi mai iau un vizon, dar ce mă fac dacă la anu’ vine o iarnă şi mai friguroasă şi o să mai vrea iar un vizon? Aşa că mă întorsei acasă cu coada-ntre picioare, iar nevastă-mea, mintoasă, mă primi cu braţele deschise”, mărturisea Amza Pellea. Interviul pe larg AICI

Este de altfel singura mărturie legată de iubirea lui Amza Pellea. Acesta avea să moară la numia 52 de ani, în 1983.

Cine a fost Ioana Pavelescu


Ioana Pavelescu s-a limitat să spună că:„Sergiu Nicolaescu era într-o efervescenţă de inspiraţie, Amza Pellea domina tot în jurul lui cu o graţie şi bărbăţie cum numai la marile personalităţi poţi vedea, Gheorghe Dinică era fermecător, Sandu David cu o modestie de mare artist lumina cu poezie fiecare cadru, iar Tiberiu Olah a compus o muzică de invidiat chiar şi de cei mai importanţi compozitori ai cinematografiei universale“.

Ioana Pavelescu devenea cunoscută în 1976, odată cu "Osânda", de Sergiu Nicolaescu - în acel portret tulburător al Ruxandrei, iubita pe cât de tânără, pe atât de puternică, a eroului tragic Manlache Preda , scrie cinemagia.

„Era iarnă şi filmam în munţii Bucegi. Momentul naşterii. Rusandei îi venise sorocul să aducă pe lume un pui de om. Recuzita păstrase într-o cutie sângele îngheţat care mi se punea mie, pe picioare. Decorul, amenajat într-o biserică la – 35 de grade. Şi acum simt frigul şi asprimea cămăşii lipită de pieptul meu.Brrr! Au fost zile dificile, urmăream, permanent evoluţia vremii. Într-o zi s-a pornit, pe neaşteptate, viscolul. Baiatul de la telecabină a refuzat să urce echipa sus pe munte, vântul bătea cu putere,în rafale şi riscul era foarte mare.

Sergiu Nicolaescu a dat telefon la judeţeană, la Prahova, nu mai ştiu unde, a obţinut aprobare şi a semnat, pe proprie răspundere, deplasarea noastră la cota 2000. Am ajuns cu bine, ne-am pregătit şi înainte să înceapă filmarea, să dea „motor” mi-a spus : „Ioana, nici un moment să nu priveşti în jos. Il ţii strâns, de mână, pe Amza!” Jos era prăpastia, un hău adânc plin de zăpadă şi ceaţă. După încheierea filmărilor, Sergiu Nicolaescu a dat o masă bogată întregii echipe, era muţumit şi noi eram mulţumiţi că totul se terminase cu bine. Vreau să spun că mi-a mai rămas în minte şi în suflet şi muzica filmului compusă pentru „Osânda” de  Tiberiu Olah !”, își amintește Ioana.

Nicolaescu, regizorul

”În timpul filmărilor, care au avut loc în Dobrogea, la Călugăreni, în Bucureşti, la Snagov, la Sâmbăta şi pe platoul Bucegilor, am avut un noroc uluitor cu vremea.

Mergeam cu întreaga echipă cam 200 de kilometri pe zi în căutarea unui loc cu zăpadă şi când ne opream, ca o recompensă pentru efortul nostru, începea să ningă“, povestea actorul și regizorul Sergiu Nicolaescu 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te