A plantat singur peste 41.000 de copaci. Parcul creat de un bărbat a devenit atracția unei metropole

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.10.2024 - 17:28
A plantat singur peste 41.000 de copaci - Foto: Profimedia Images
A plantat singur peste 41.000 de copaci - Foto: Profimedia Images
A plantat singur peste 41.000 de copaci
A plantat singur peste 41.000 de copaci

A plantat singur peste 41.000 de copaci. Parcul creat de un bărbat a devenit atracția unei metropole, după ce acesta a izbutit, pe cont propriu, să împădurească, muncind vreme de două decenii, o zonă cândva rău famată din oraș.

SHARE

A plantat singur peste 41.000 de copaci. Helio da Silva, un director de afaceri pensionat din Brazilia, a creat pe cont propriu, în ultimele două deceni, un adevărat parc în orașul în care locuiește, Sao Paolo.

A plantat singur peste 41.000 de copaci. Parcul creat de un bărbat a devenit atracția unei metropole

Survolând metropola braziliană Sao Paolo, este greu să ratezi fâșia verde de copaci lungă de 3,2 kilometri și lată de 100 de metri, care șerpuiește între două dintre cele mai aglomerate drumuri din oraș.

Este cunoscut sub numele de Parcul Liniar Tiquatira - pentru că este mai mult lung decât lat - și este opera unui singur om care a muncit neobosit timp de peste 20 de ani pentru a transforma o zonă anterior degradată într-o adevărată junglă în jungla urbană care este Sao Paolo.

Originar din orașul Promissao, aflat la aproximativ 500 km de Sao Paulo, Helio da Silva, acum în vârstă de 73 de ani, a fost un director de afaceri de succes timp de mulți ani.

Dar, după ce s-a pensionat, și-a luat angajamentul de a transforma malurile degradate ale râului Tiquatira într-o oază verde pentru comunitatea sa. 

A început să planteze copaci acolo în 2002 și nu s-a mai oprit de atunci. Helio da Silva a declarat recent pentru AFP că a dorit să lase o moștenire orașului care l-a adoptat în urmă cu zeci de ani.

În primii patru ani ai uriașului său proiect, el a plantat de unul singur 5 000 de copaci într-o zonă abandonată de mult timp și cunoscută ca fiind frecventată de traficanți și consumatori de droguri.

Citește și: Pădurile din România ce-i fascinează pe străini. Hoia-Baciu, considerată „cea mai bântuită din lume”

Realizarea sa impresionantă a determinat municipalitatea din Sao Paolo să îi recunoască eforturile și să recunoască zona ca fiind primul parc liniar din Sao Paolo. Acest lucru nu a făcut decât să-l încurajeze pe da Silva, care a continuat să planteze copaci indigeni.

Parcul Liniar Tiquatira are o lungime de 3,2 kilometri și o lățime de 100 metri, fiind opera unui singur om - Foto: arhiva

Până în 2020, Helio a plantat peste 25.047 de copaci pe o suprafață de 3,2 km lungime, obținând o rată de supraviețuire de 88%. Pentru fiecare 12 copaci, a plantat o specie fructiferă, în speranța de a atrage păsări și animale în oaza sa verde.

Pariul său a dat roade, deoarece, potrivit municipalității, 45 de tipuri de păsări au fost identificate în parc.

În prezent, Parcul Liniar Tiquatira numără peste 41 000 de copaci, iar Helio da Silva nu intenționează să se oprească din plantat până nu ajunge la cel puțin 50 000 de copaci.

„Motivația mea vine de la copacii înșiși, deoarece copacii ne oferă flori și fructe, absorb apa de ploaie, atrag păsările și ne oferă o umbră minunată și aer curat”, a declarat da Silva pentru Common Earth.

Directorul pensionar estimează că a cheltuit aproximativ 7.000 de dolari pe an pentru eforturile sale de plantare a copacilor începând din 2002.

Citește și: Trei orașe din România vor avea 13 hectare de pădure urbană. Vor primi bani de la UE

Dar, după părerea sa, a fost o investiție care a meritat pentru el, familia sa și întregul Sao Paolo. În plus, a economisit o mulțime de bani plantând el însuși copacii.

Cândva etichetat drept nebun pentru că își petrece majoritatea timpului plantând copaci într-o zonă pe care majoritatea oamenilor o evită, Helio da Silva este acum considerat un erou local.

Uneori primește ajutor din partea unor iubitori ai naturii, dar el este în continuare forța motrice din spatele acestui proiect uimitor. În fiecare duminică, el vine în parcul Tiquatira pentru a planta mai mulți copaci.

De-a lungul anilor, dintr-o zonă rău famată și de evitat, perimetrul în care s-a dezvoltat Parcul Liniar Tiquatira a devenit, în cele din urmă, una dintre cele mai populare destinații și atracții din Sao Paolo.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te