Istorie IT. 20 de ani de la reinventarea desktop-ului

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 18.05.2018 - 16:45

„Unde e unitatea centrală?“, „Acesta este tot calculatorul?“, „Nu are fire, nici floppy?“ ... Acum 20 de ani, legendarul cofondator Apple, Steve Jobs, a reinventat desktop-ul, lansând, în 1998, iMac G3, primul calculator personal de tip „all-in-one“.

SHARE

Un monitor CRT de 15 inch cu o carcasă „Bondi Blue“, în două culori, din plastic translucid și cu mâner pentru trasport înglobat, sub a cărei protecție se aflau toate organele interne ale unui calculator personal, de la placă de bază și procesor, la CD-ROM și boxe. 

Singurele accesorii externe erau cablul de alimentare și tastatura cu mouse-ul rotund, în formă de puc. Așa arăta iMac-ul G3 desenat de Sir Jonathan Ive, primul „all-in-one“ autentic. Procesorul era un PowerPC la 233 MHz, memoria, de 32 MB, iar hard disk-ul avea 4 GB. 

Acum, de aceste cifre poate râde și un smart­phone de mâna a treia, dar, cu două decenii în urmă, erau printre cele mai tari. În premieră, iMac-ul G3 nu dispunea de floppy disk, unitatea de citit dischete, ci de USB, ceea ce a generat adevărate controverse. În 2002, când primul iMac a ieșit din producție, cea mai performantă „mașinărie“ se lăuda cu un procesor de 700 MHz, 256 MB RAM și un hard disk de 60 GB. 

„Floarea soarelui“ sau „iLamp“-ul

Un dom din plastic alb, cu un ecran LCD mobil înfipt în el. A doua generație iMac, care a fost poreclită „iLamp“ sau „Sunflower“, datorită design-ului său ergonomic și radical, practic LCD-ul putând fi ajustat ca brațul unei lămpi de birou, a apărut în ianuarie 2002 și propunea două mărimi de display, de 15 inch și de 17 inch (mai târziu a apărut și versiunea de 20 inch). 

iMac G4 era livrat cu tastatură Apple Pro Keyboard și mouse Apple Pro Mouse, periferice care, mai târziu, au fost redesenate și botezate Apple Keyboard și Apple Mouse. 

De-a lungul carierei sale de doi ani, iMac G4 a evoluat de la un procesor PowerPC G4 de 700 MHz, 128 MB RAM și un hard disk de 40 GB, până la un procesor de 1,25 GHz, 256 MB RAM și un hard disk de 80 GB. 

„Tableta“ de birou

A treia generație iMac a marcat întoarcerea la arhitectura de monitor, arhitectură care este păstrată și în ziua de astăzi. Numai că, de această dată, n-a mai fost vorba despre un CRT voluminos, ci de un LCD de 17 sau 20 de inch. Puțin mai gros decât un display obișnuit, G5-ul, ultimul iMac care a folosit procesoare PowerPC, ascundea sub carcasa sa albă-lucios, așezată vertical, pe un picior din aluminiu, procesoare din gama PowerPC 970, folosite inițial pe stațiile grafice Power Mac G5, cu viteze între 1.7 GHz și 2.1 GHz și cu un sistem ingenios de răcire.
Începând din martie 2005, iMac G5-ul a fost dotat standard cu AirPort Extreme (Wi-Fi, 802.11g) și Bluetooth 2.0. Iar din octombrie 2005 a fost integrat în carcasă și o cameră web, iSight. Ultima evoluție notabilă de design a iMac-ului a avut loc în 2007, prin introducerea carcasei din aluminiu. 

De atunci, iMac-ul doar a mai crescut, până la 27 inch, s-a mai subțiat, până la cinci milimetri în cele mai delicate puncte, și s-a mai rotunjit. Însă, a plusat pe partea de performanțe: ecrane Retina LED 5K, cu rezoluție 5120 x 2880, procesoare Kaby Lake Intel Quad-core i7 de până la 4,2 GHz și HDD-uri de până la 3 TB Fusion sau 2 TB SSD. Vârful de gamă este iMac Pro, cu procesoare Intel Xeon, cu opt până la 18 „inimi“, și până la 128 GB RAM. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te