Viitorul Ecosistemelor IT pentru Orașe şi Comunități Eco-Eficiente

DE Newsweek România | Actualizat: 14.12.2018 - 10:52

Conceptul central sau viziunea privind oraşele/ comunitățile inteligente se referă, de fapt, conceptul inovativ de comunitate de tip urban ecologică şi complet informatizată - consacrată sub paradigma de „networked ecological city“.

SHARE

Aşa cum paradigma anilor ’90 a fost exprimată prin sintagma „eşti pe INTERNET, deci exişti“, cea a zilelor noastre şi a viitorului imediat transcrie o realitate a cărei complexitate este pe măsura evoluțiilor tehnologice fulminante ale momentului, prin expresia „ori eşti oraş sau comunitate inteligentă, ori pur şi simplu nu exişti“.

Constatarea vine din ceea ce chiar se întâmplă la ora actuală pe întreg mapamondul: oraşe și comunități umane de orice dimensiune, sub impactul provocărilor multiple şi de cele mai multe ori extrem de complexe ale momentului, focalizează cu fermitate evoluția către statutul de oraşe/comunități eco-eficiente, punând tehnologia în slujba oamenilor – de fapt a valorilor umane în general. 

Stelian Brad, Președinte Cluj IT,  Paulina Mitrea, Leader Grup Brained City/ClujIT și Daniel Homorodean Vicepreședinte Cluj IT  

Și iată despre ce este vorba, în mod foarte concret: conceptul central sau viziunea privind oraşele/ comunitățile inteligente se referă de fapt conceptul inovativ de comunitate de tip urban  ecologică şi complet informatizată - consacrată sub paradigma de „networked ecological city“. Conform acestei viziuni, mediul urban devine un mediu în care componentele şi nivelurile specifice de activitate şi viețuire sunt armonizate prin intermediul unei informatizări integrative și exhaustive. Iar acest sistem informatic urban joacă rolul  de „creier“ („brain“) ce utilizează date colectate prin intermediul unor rețele de senzori („smart sensor networks“), dar şi prin intermediul operatorilor umani, din toate contextele specifice ale comunității (de business, culturale, educaționale, sociale, medicale etc). 

Scopul este acela de a gestiona şi armoniza într-un mod inteligent resursele şi componentele comunității de la toate nivelurile/straturile acesteia. Prin prisma acestei abordări, realizarea conceptului conduce la integrarea „sanctuarului“ uman cu cel natural, în contextul oraşului/comunității inteligente, care constituie, atât prin prisma Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial, o aspirație socială reală şi un obiectiv real vizând  orizontul concret - şi foarte apropiat deja - al anilor 2020.

În această „cursă“ pe care o putem denumi la propriu o „cursă pentru supraviețuirea în lumea actuală şi viitoare“, stratificările sunt inerente, fiind menite a marca de fapt cele  patru etape care duc la paradigmele situate la vârful piramidei evolutive a contextelor noastre umane de azi şi de mâine, anume: 

(1) Oraşe/comunități digitalizate - digital cities/communities; 

(2) Oraşe/comunități „smart“ - smart cities/communities;

(3) Oraşe/ comunități inteligente - intelligent cities/ communities; 

(4) Brained cities – care reprezintă de fapt nivelurile de vârf ale evoluției.

Cei 12 piloni ai oraşelor/comunităților inteligente: Arhitectura ecosistemelor IT pentru oraşe/comunități inteligente, se sprijină pe 12 piloni, reprezentând cele 12 niveluri de activitate şi viețuire ale comunității respective: 

1. e-Administrație, 

2. Traficul urban modern

3. e-Health,

4. Informatizarea infrastructurii de utilități, 

5. Informatizarea rețelei educaționale şi culturale, 

6. Informatizarea rețelei economice şi de business, 

7. Informatizarea nivelului de habitat 

8. e-Turism - turism inteligent, 

9. Mediu inteligent şi curat, 

10. Securitate publică –public safety, 

11. Managementul eficient al energiei, 

12. Securitate cibernetică.

Scalarea Viziunii - sau Strategia ca premiză a dezvoltării coordonate şi coerente:

Pentru a avea o abordare şi o dezvoltare prietenoasă, pas cu pas,  şi în acelaşi timp coerentă în direcția „smart“, comunitatea trebuie mai întâi să-şi elaboreze o strategie pornind de la situația prezentă. Strategia debutează cu auditarea tuturor nivelurilor şi a proceselor de pe fiecare nivel al ecosistemului comunității respective, în vederea identificării proiectelor prioritare cât şi a gradului existent de informatizare de la care urmează să înceapă evoluția spre statutul de oraş/comunitate „smart“. 

Obiectivul „gold“ al oricărei strategii vizează asigurarea integrării tuturor componentelor oraşului/comunității într-un context armonios şi eficient, pentru realizarea interoperabilității datelor de pe toate cele 12 niveluri de activitate, cât şi a intercomunicării între niveluri. Câştigul major constă în generarea unui context de viață şi activitate de înaltă calitate pentru toți cetățenii, situat pe nivelul cel mai înalt de eco-eficiență şi confort, în egală măsură. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te