Revelionul tehnologiei are loc la Las Vegas. Cum arată astăzi viitorul

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.01.2020 - 11:11
Mercedes Vision AVTR - Inspirat din Avatar

În fiecare an, la începutul lunii ianuarie „Revelionul tehnologiei“ are loc în Las Vegas, la Consumer Electronics Show (CES), cel mai important salon de profil din lume.

SHARE

Cu mic, cu mare, actorii din această industrie, ce se întinde de la telefoane, televizoare, computere și gadget-uri, până la mobilitate și roboți, se înghesuie să-și prezinte ultimele creații.

Iar Newsweek România a făcut o selecție a celor mai interesante noutăți de la CES 2020.

Ediția din acest an a CES s-a desfășurat în perioada 7 – 10 ianuarie și a fost una extrem de bogată și diversificată.

Peste 4.400 de expozanți din întreaga lume, inclusiv 1.200 de start-up-uri, au etalat mii de noutăți pe cei 250.000 de metri pătrați ai centrului expozițional din Las Vegas, setând noi trend-uri pentru anul care abia a început.

Surprinzător sau nu, având în vedere că, în ultimii ani, cele mai mari saloane auto, precum Frankfurt, Paris sau Detroit, și-au pierdut din strălucire, iar automobilele se află pe un puternic trend de transformare în gadget-mobiluri, în vehicule care nu mai pun accentul în principal pe plăcerea de a conduce, ci pe conectivitate, entertaintment la bord și sisteme de condus autonom, lansarea de la CES 2020 care a făcut imediat înconjurul lumii a fost a primei mașini marca Sony.

Bine, Sony Vision-S este un concept dezvoltat în jurul unei Tesla Model 3, cu câteva linii de design inspirate de la Porsche Taycan, pentru a pune în valoare tehnologiile din domeniul mobilității la care lucrează compania japoneză, cunoscută mai ales pentru televizoarele, sistemele audio-video Hi-Fi, consolele de jocuri și aparatele foto pe care le face.

Prin urmare, nu se știe dacă Vision-S are vreo șansă să ajungă pe străzi. Dar, dacă se va întâmpla, poate ar fi interesant să vedem și console video marca BMW sau televizoare Porsche, de exemplu.

În materie de gadget-uri, probabil, cea mai interesantă apariție la cea de-a 53-a ediție CES a fost a roboțelului Ballie de la Samsung.

Dar asta nu înseamnă cu au trecut nevăzute, de pildă, Impossible Sausage – un cârnat realizat din „carne alternativă“, afișajul de bord 3D pentru mașini realizat de Bosch, camera video autonomă inteligentă PowerEgg X care se transformă într-o dronă rezistentă la apă, „omul artificial“ Neon sau ajutorul electronic de bucătar Samsung Bot Chef.

Vision-S, prima mașină Sony

Toată lumea se aștepta ca Sony să dezvăluie la CES 2020 detalii despre noua consolă PlayStation, dar din spatele cortinei a apărut Vision-S, primul automobil dezvoltat de compania niponă.

Conceptul 100% electric a fost dezvoltat cu ajutorul Magna-Steyr, care produce în Austria modele precum Toyota Supra sau Mercedes G-Klasse, este animat de două motoare de 272 de cai putere și ajunge la 100km/h în 4,8 secunde.

Dar, cel puțin în prima fază, nu performanțele pure ale mașinii sunt importante. Sony a dotat Vision-S cu 33 de senzori pentru condusul autonom, care detectează oamenii și obiectele din interiorul și din afara mașinii, precum și cu o serie de sisteme pentru condusul autonom dezvoltate împreună cu Nvidia, Qualcomm, Continental și Bosch.

Astfel, printre altele, Vision-S dispune de ecrane wide generoase și tehnologie 360 Reality Audio, senzori de imagine CMOS compatibili HDR și radar Solid State Lidar.

Mașina oferă „Nivel 2“ de condus autonom, ceea ce înseamnă că poate prelua controlul accelerației, frânei și direcției, dar șoferul trebuie să monitorizeze în permanență drumul pentru a putea prelua volanul la nevoie.

Samsung Ballie - Droid-ul din Star Wars

Cu un design de minge de tenis, Samsung Ballie este o combinație interesantă între un gadget inteligent pentru casă și un robot de companie, care aduce droid-ul BB-8 din ultimul film Star Wars.

Ballie se mișcă singur prin casă, controlează alte device-uri inteligente și poate lua singur decizii în timp real (de pildă, dacă observă că pisica a făcut mizerie, poate da ordin aspiratorului inteligent să intervină și să facă curat).

Față de asistenții Apple Siri și Amazon Echo care așteaptă pasivi instrucțiuni, Ballie răspunde proactiv la starea, activitatea sau nevoile „stăpânului“ său.

Dell Alienware Concept UFO - O altfel de consolă de jocuri

Dell a prezentat la CES 2020 un concept inovator de consolă de jocuri portabilă cu procesor Intel.

Alienware Concept UFO seamănă cu Nintendo Swith, dar oferă un display de 8 inch, controllere detașabile și posibilitatea de a conecta device-uri externe, precum un monitor sau o tastatură, ceea ce îl transformă într-un mini PC.

Segway S-Pod - Scaunul cu giroscop

Segway S-Pod este un fel de scaun rulant cu două roți care știe să-și țină singur echilibrul.

Față de alte produse Segway, S-Pod nu este pus în mișcare prin înclinarea corpului, ci prin acționarea unui joystick, și, pentru siguranță, dispune de sistem automat de frânare pe viraje, lumini și semnalizatoare.

Samsung Sero - Televizorul vertical

Coreenii de la Samsung au reușit să rezolve problema vizionării videourilor filmate vertical cu telefonul pe televizor.

Cu o diagonală de 43 inch, Samsung Sero se rotește în funcție de conținutul „portrait“ sau „landscape“ partajat de pe smartphone prin funcția „mirroring“.

Device-ul este montat pe un sistem de sunet cu 4.1 canale.

Samsung Neon - „Omul artificial“

Samsung Neon este un fel de asistent virtual inteligent, capabil să se comporte ca o ființă umană, putând să simuleze emoția, de exemplu, sau să ia decizii.

Înfricoșător sau nu, Neon este proiectat să lucreze ca chatbot, iar specialiștii STAR Labs (Samsung Technology and Advanced Research Labs) spun că „este o ființă virtuală vie și independentă care poate învăța din experiențe.

Față de asistenții AI, Neon nu le știe pe toate și nu este o doar o interfață de Internet“, creându-și, de pildă, propriile amintiri și propria personalitate.

Motion Pillow - Perna anti-sforăit

Motion Pillow este o pernă cu memory foam care dispune de patru airbag-uri și un sistem de monitorizare a presiunii.

Gadget-ul se conectează la un microfon care detectează sforăiturile și, cu ajutorul unei aplicații, sistemul umflă airbag-urile astfel încât să forțeze utilizatorul să-și întoarcă capul și să-și schimbe poziția în care doarme.

Mercedes Vision AVTR - Inspirat din Avatar

Mercedes a surprins la CES 2020 prezentând un prototip de mașină electrică sport inspirată direct din filmul Avatar.

Vision AVTR este dotat cu două motoare electrice care oferă peste 476 de cai putere și o baterie cu o capacitate de 110 kWh, care oferă o autonomie de până la 700 de kilometri.

Însă, aceste aspecte tehnice cad în plan secundar în fața design-ului, care, potrivit Mercedes, trebuie privit ca un „organism“ capabil să conecteze pasagerii cu lumea care îi înconjoară.

Portierele sunt înlocuite cu panouri transparente, de exemplu, iar în spate, pe capota mașinii, se află 33 de „solzi“ aerodinamici care se mișcă pentru a optimiza curgerea aerului pe caroserie.

Cum Vision AVTR este autom, din habitaclu lipsesc volanul, pedalele și bordul, atmosfera fiind întreținută de un sistem de infotainment cu holograme.

Hyundai UAM - Uber-ul zburător

Urban Air Mobility (UAM) seamănă cu o dronă și este o soluție inovatoare pentru mobilitate în orașele viitorului.

Vehiculul zburător decolează și aterizează vertical, ca un elicopter, poate acomoda până la patru pasageri și oferă o autonomie 100% electrică de până la 100 de kilometri.

Hyundai UAM poate atinge o viteză maximă de peste 280 km/h și o altitudine de 600 de metri.

Având mai multe rotoare, UAM este mai sigur decât un elicopter și, teoretic, va intra în flota Uber, ca taxi zburător, în 2023.

Lenovo ThinkPad X1 Fold - Tableta pliabilă

Ecranele pliabile sunt în vogă, iar Lenovo a decis să parieze pe acest trend prezentând la cea de-a 53 ediție a CES o tabletă cu ecran pliabil de 13,3 inch.

ThinkPad X1 Fold rulează Windows 10 și este mai mult un laptop, în ciuda design-ului.

Gadget-ul suportă Windows Ink și un stylus și include o tastatură magnetică.

BMW i Interaction EASE - Perspectivă asupra viitorului condusului autonom

Unul dintre punctele de atracție din punct de vedere al mobilității de la CES 2020 a fost BMW i Interaction EASE. Conceptul subliniază potenţialul de interacţiune intuitivă, aproape umană, între pasager şi automobil.

În acest context, funcţia principală este sistemul inovator de detectare a privirii din BMW i Interaction EASE.

Inteligenţa artificială a automobilului detectează când un pasager îşi fixează privirea asupra unui obiect din afara maşinii şi îi oferă informaţii relevante despre el sau alte moduri de a interacţiona cu el.

În plus, BMW i Interaction EASE intră pe un teren cu totul nou prin inteligenţa sa artificială (AI) capabilă să urmărească şi să interpreteze privirea conducătorului.

BMW i Interaction EASE folosește un concept multimodal pentru a crea o experienţă interactivă nouă, concepută să fie cât mai simplă şi naturală şi să pară aproape umană în natură.

Pe lângă interacţiunea vocală cu Asistentul Personal Inteligent BMW şi un nou tip de control al gesturilor, sistemul de detectare a privirii a jucat un rol principal în a permite noi modalităţi de a răspunde la nevoile pasagerului.

Inteligenţa Artificială utilizează un senzor care monitorizează utilizatorului, în timp ce simplul gest de arătare cu degetul poate înregistra o selecţie a utilizatorului.

Această formă de interacţiune se bazează pe modul în care oamenii vorbesc între ei, astfel privirea fiecărei persoane identifică cine sau care este subiectul conversaţiei sau face clar sensul celor spuse.

O comandă vocală sau prin gest poate fi dată ulterior pentru a iniţia interacţiunea cu obiectul-ţintă.

În acest fel, este posibil să obţineţi informaţii despre context în cadrul câmpului vizual al pasagerilor, deoarece privirea lor urmăreşte un restaurant sau un cinematograf, de exemplu.

Panorama Head-Up Display, care se întinde pe întreaga lăţime a parbrizului, are un rol esenţial în acest sens.

Aplicarea unui al doilea strat digital de informaţii asupra imaginii cu lumea reală acţionează ca o interfaţă de utilizator cu augmented reality.

Se pot astfel prezenta informaţii suplimentare pe parbriz, adaptate situaţiei de moment şi împrejurimilor automobilului.

Datorită conectivităţii 5G, maşina ştie exact unde se află şi poate oferi utilizatorilor informaţii despre clădirile, afacerile şi alte obiecte de pe strardă, din jur, în funcţie de necesitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te