A fost creat robotul canibal. Integrează materiale de la alți roboți, pentru a deveni mai performant

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.07.2025 - 13:10
A fost creat robotul canibal - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
A fost creat robotul canibal - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
A fost creat robotul canibal
A fost creat robotul canibal

Pare SF, dar a fost creat robotul canibal. Oamenii de știință explorează conceptul de „metabolism robotic” cu ajutorul unui aparat ciudat care poate integra materiale provenite de la alți roboți, astfel astfel încât să devină mai performant și să depășească provocările fizice.

SHARE

A fost creat robotul canibal. Integrează materiale de la alți roboți, dar și din mediul înconjurător, pentru a deveni mai performant. Acest lucru ete văzut ca un mare pas înainte pe drumul extinderii autonomiei mașinăriilor.

A fost creat robotul canibal. Integrează materiale de la alți roboți, pentru a deveni mai performant

Cercetătorii afirmă că acesta este un pas important în dezvoltarea autonomiei roboților. Ei au inventat termenul „metabolism robotic” pentru a descrie procesul care permite mașinilor să absoarbă și să reutilizeze părți din mediul înconjurător. 

„Autonomia adevărată înseamnă că roboții nu trebuie doar să gândească singuri, ci și să se întrețină fizic”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Philippe Martin Wyder, profesor de inginerie la Universitatea Columbia, conform livescience.com.

„La fel cum viața biologică absoarbe și integrează resursele, acești roboți cresc, se adaptează și se repară folosind materiale din mediul înconjurător sau de la alți roboți”, a adăugat el.

Citește și: VIDEO Premieră „înspăimântătoare”! Un robot umanoid își schimbă singur bateria pentru a munci 24/7

Roboții sunt construiți din „legături tip schelet” – tije alungite cu șase laturi, prevăzute cu conectori magnetici, care se pot contracta și extinde împreună cu alte module.

Aceste module pot fi asamblate și dezasamblate. Magneții permit roboților să formeze structuri din ce în ce mai complexe, în ceea ce creatorii lor speră că va fi o „ecologie a mașinilor autosustenabile”.

Robotul canibal poate încorpora materiale de la alți roboți  - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)

Există două reguli pentru metabolismul roboților, au afirmat oamenii de știință în studiu. În primul rând, un robot trebuie să crească complet pe cont propriu sau să fie asistat de alți roboți cu componente similare.

În al doilea rând, singurele provizii externe acordate legăturilor de tip truss sunt materialele și energia.

Citește și: VIDEO A avut loc prima gală de kickboxing pentru roboți din lume. Competitorii, controlați de oameni

Legăturile de tip truss utilizează o combinație de comportamente automatizate și controlate.

Într-un mediu controlat, oamenii de știință au așezat legături de tip truss într-un mediu pentru a observa modul în care robotul se conectează cu alte module.

Cercetătorii au observat cum legăturile de tip truss s-au asamblat mai întâi în forme 2D, dar ulterior au integrat piese noi pentru a deveni un tetraedru 3D care putea naviga pe terenul de testare denivelat.

Robotul a făcut acest lucru integrând o legătură suplimentară pe care a folosit-o ca „baston”, au spus cercetătorii în studiu.

„Mintea roboților a avansat cu pași mari în ultimul deceniu prin învățarea automată, dar corpurile roboților sunt încă monolitice, neadaptabile și nereciclabile. În contrast, corpurile biologice se bazează pe adaptare – formele de viață pot crește, se pot vindeca și se pot adapta”, a declarat în comunicat Hod Lipson, coautor al studiului și președinte al departamentului de inginerie mecanică de la Universitatea Columbia.

„În mare parte, această abilitate provine din natura modulară a biologiei, care poate utiliza și reutiliza module (aminoacizi) din alte forme de viață”, a adăugat Lispon.

„În cele din urmă, va trebui să facem roboții să facă același lucru – să învețe să utilizeze și să reutilizeze piese de la alți roboți.”

Cercetătorii au declarat că își imaginează un viitor în care mașinile se pot întreține singure, fără ajutorul oamenilor.

Fiind capabili să crească și să se adapteze la diferite sarcini și medii, acești roboți ar putea juca un rol important în recuperarea în caz de dezastre și explorarea spațiului, de exemplu.

Citește și: VIDEO Transformers devine realitate. A fost creat primul robot umanoid ce zboară. Poate salva vieți

„Imaginea roboților care se autoreproduc evocă unele scenarii SF sumbre”, a spus Lipson.

„Dar realitatea este că, pe măsură ce predăm din ce în ce mai mult din viețile noastre roboților, de la mașini fără șofer la producția automatizată și chiar apărare și explorarea spațiului, cine va avea grijă de acești roboți?

Nu ne putem baza pe oameni pentru a întreține aceste mașini. În cele din urmă, roboții trebuie să învețe să aibă grijă de ei înșiși.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te